Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Kom niet voor verrassingen te staan

Huis kopen: wat zijn de bijkomende kosten?

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

De vraagprijs is niet het enige bedrag dat u betaalt bij de aankoop van een woning. U krijgt altijd te maken met bijkomende kosten bij een huis kopen. U bent namelijk verplicht een taxatie te laten uitvoeren en een notaris in te schakelen voor de hypotheekakte en de akte van levering. U betaalt ook overdrachtsbelasting.

Daarnaast kunt u kosten kwijt zijn aan een makelaar en hypotheekadviseur. U bent niet verplicht deze in de arm te nemen, maar het biedt wel gemak en overzicht. Ook die kosten moet u tot de bijkomende kosten, of de ‘kosten koper’ rekenen.

Verplichte bijkomende kosten bij een huis kopen

De overdrachtsbelasting, kosten voor notaris en taxateur moet u verplicht afdragen bij de aankoop van een woning. Voor de notaris betaalt u, afhankelijk van de dienstverlening, ongeveer 750 tot 2.000 euro. De taxatie kost doorgaans enkele honderden euro’s. De grootste kostenpost zit in de overdrachtsbelasting.

Afhankelijk van uw situatie betaalt u in 2024 2% tot 10,4% overdrachtsbelasting over de verkoopprijs van uw nieuwe woning. Indien u jonger dan 35 jaar bent en een woning koopt van minder dan 510.000 euro betaalt u het lage tarief. Als u niet zelf in de woning gaat wonen betaalt u het hoge tarief. Sommige gemeenten rekenen nog hogere tarieven om opkopen door beleggers tegen te gaan.

Hoe duur is een aankoopmakelaar?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht. Toch kan een makelaar goed van pas komen bij het aanschaffen van een huis. De makelaar is bekend met de woningmarkt in uw regio en ondersteunt u tijdens het hele proces. Hij of zij maakt bezichtigingsafspraken en begeleidt u tijdens bezichtigingen.

Daarnaast onderhandelt de makelaar voor u, waardoor de prijs voor de woning uiteindelijk lager uit kan vallen. Bovendien kan de makelaar snel schakelen met verkoopmakelaars, waardoor u sneller aan een woning komt. De bijkomende kosten voor een huis kopen, zoals die voor de makelaar, haalt u er bijna altijd weer uit.

Makelaars rekenen een vaste prijs, of rekenen zogeheten courtage. Bij courtage rekent de makelaar een bepaald percentage van de verkoopprijs van de woning. Als u een woning koopt voor 500.000 euro betaalt u bij een courtage van 1,11% dus 5.550 euro aan makelaarskosten.

Bijkomende kosten meefinancieren

Laat u goed informeren over de bijkomende kosten bij een huis kopen. U moet deze namelijk zelf financieren. Voorheen was het mogelijk de kosten koper mee te financieren. De hypotheek dekte dan ook de bijkomende kosten. Een huis kopen is tegenwoordig niet meer mogelijk op die manier. Kopers moeten de kosten koper betalen met hun eigen spaargeld.  

Wilt u uitrekenen met welke bijkomende kosten bij een huis kopen u te maken krijgt? Neem dan de vraagprijs en reken de overdrachtsbelasting uit, plus de tarieven voor notaris, taxateur, makelaar en andere diensten. Dit bedrag moet u achter de hand hebben voor u de woning kunt kopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe hoog zijn bijkomende kosten voor een huis kopen?

Dat ligt aan de verkoopprijs en de hoogte van de overdrachtsbelasting. U moet altijd rekenen op kosten voor de overdrachtsbelasting, notaris en taxateur. Bij een lage prijs en het lage belastingtarief kunt u voor minder dan 10.000 euro een woning kopen. Bij hogere huizenprijzen loopt dit al snel op.

Kan ik de kosten koper meefinancieren?

Nee, u kunt de kosten koper niet meefinancieren als u een huis koopt. U moet deze kosten zelf betalen, bijvoorbeeld van uw eigen (spaar)geld.

Hoe kan ik een goedkoop huis kopen?

Dat kan op verschillende manieren. Kies voor een kluswoning, een woning buiten de Randstad en houd de bijkomende kosten voor een huis kopen zo laag mogelijk. Een aankoopmakelaar kost geld, maar kan u op de lange termijn veel tijd, energie en geld besparen.