Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Zet tijdig een bedrag opzij

Huis kopen: kan ik de kosten koper meefinancieren?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Vroeger hoefde u geen cent spaargeld op de bank te hebben om een huis te kopen. U kon de kosten koper gewoon meefinancieren. Sommige mensen sloten zelfs een aflossingsvrije hypotheek af. Zij woonden jaren in hun woning zonder de kosten koper te betalen of de hypotheek af te lossen.

Tegenwoordig moet u, als u een huis gaat kopen, de kosten koper zelf betalen. Meefinancieren is dus niet langer een optie. U zult dus altijd een bedrag zelf in moeten leggen. Dat bedraagt doorgaans tussen de 5% en 15% van de aankoopprijs van de woning.

Kosten koper uitgelegd

Als u een huis koopt, moet u een aantal dingen regelen die geld kosten. Verplicht zijn de overdracht van de woning en het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Daarnaast heeft u een taxatie nodig voor het aanvragen van een hypotheek. Als u een huis gaat kopen moet u sowieso op deze kosten koper rekenen, die u dus niet kunt meefinancieren.

Daarnaast zijn er meer optionele kosten, zoals kosten voor de hypotheekadviseur, een bouwkundige keuring en een aankoopmakelaar. En u moet rekening houden met de grootste kostenpost: de overdrachtsbelasting. Alleen als u jonger bent dan 35 jaar en een woning koopt van €400.000 of minder, betaalt u geen overdrachtsbelasting.

Spaargeld inzetten en alternatieven

Een huis kopen kost veel geld, helemaal als de kosten koper flink oplopen en u die niet kunt meefinancieren. Wilt u op korte termijn een woning kopen maar heeft u onvoldoende spaargeld? Dan zult u op zoek moeten naar een alternatieve manier van financieren.

Omdat u tegenwoordig geen huis kunt kopen waarbij u de kosten koper kunt meefinancieren, zult u het bedrag zelf moeten inleggen of moeten lenen. Wellicht kan een familielid u helpen door het bedrag van de kosten koper te lenen of te schenken.

Ouders kunnen relatief veel schenken zonder dat u daar als ontvanger schenkbelasting over hoeft te betalen. Een huis kopen en de kosten koper meefinancieren kan dus ook op deze manier, waarbij u uw ouders eventueel rente betaalt over het geleende bedrag.

Begin op tijd

Het beste advies voor als u een woning wilt kopen: begin op tijd met sparen. U bent veel flexibeler als u zélf de kosten koper kunt opbrengen. Zet daarom tijdig een bedrag opzij voor het betalen van de kosten koper.

Door slim te kijken naar het huis dat u wilt kopen, kunt u de kosten koper beperken. Dan is de noodzaak van meefinancieren ook minder hoog. Door zo goedkoop mogelijk een huis te kopen, bijvoorbeeld door voor een woning te kiezen waarover u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, maakt u het uzelf een stuk eenvoudiger.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel is de kosten koper van een huis?

Afhankelijk van uw situatie kunnen de kosten koper van een huis oplopen tot 5% à 15% van de aankoopkosten van de woning.

Op welke bijkomende kosten moet ik rekenen als ik een huis ga kopen?

De bijkomende kosten die u moet betalen als u een huis gaat kopen bestaan altijd uit notariskosten en taxatiekosten. Vaak komt daar de overdrachtsbelasting bij, makelaarskosten en kosten voor hypotheekadvies.

Ik wil zo goedkoop mogelijk een huis kopen. Hoe doe ik dat?

U kunt zo goedkoop mogelijk een huis kopen door zoveel mogelijk zelf te doen. Regel zelf uw hypotheek en zet de woning zelf te koop. Bent u jonger dan 35 jaar? Koop dan een woning onder de €400.000, zodat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.