Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Tienduizenden euro's besparen

Een goedkoop huis kopen: hoe doe je dat?

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

In tijden van schaarste lijkt het bijna een utopie: een goedkoop huis kopen. Toch zijn er manieren om een voordelige woning aan te schaffen. Door te kiezen voor een kluswoning of een woning buiten de Randstad bent u vaak een stuk voordeliger uit. Ook het inschakelen van een aankoopmakelaar kan flink schelen in de uiteindelijke aankoopprijs.

De gemiddelde vraagprijs voor een huis is de afgelopen jaren flink gestegen. Betaalde u in 2023 nog € 424.000 voor een woning, in 2024 is dat bedrag al opgelopen tot € 432.000. Gelukkig zijn er nog steeds manieren om een goedkoop huis te kopen, bijvoorbeeld van € 275.000 of lager.

Waar kunt u het goedkoopst een huis kopen?

Als u een goedkoop huis wilt kopen zult u goed moeten kijken naar de juist regio. Woningen in de omgeving van Amsterdam en de rest van de Randstad zijn vaak erg prijzig. Wilt u hier een goedkoop huis kopen? Dan is de concurrentie groot. Het is dan verstandiger om uit te wijken naar een andere locatie.

Goede voorbeelden van steden waar u nog een goedkoop huis kopen kunt zijn steden buiten de Randstad. Woningen zijn het goedkoopst in Noordoost Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. Een goedkoop huis kopen lukt het best in de gemeente Heerlen, Brunssum, Pekela, Oldambt en Veendam.

Een goedkoop huis kopen gaat nóg eenvoudiger als u uitwijkt naar krimpregio’s of het platteland. Kies bijvoorbeeld voor een kluswoning in de Achterhoek of in Twente, ten noorden van Leeuwarden of Groningen. Als u van rust en ruimte houdt of graag een tuin wilt, zijn dit zeker goede opties.

Een goedkoop huis kopen: tips

Wie zo goedkoop mogelijk uit wil zijn bij het kopen van een woning, zal dus moeten uitwijken naar minder gewilde regio’s. Kluswoningen waar veel aan moet gebeuren zijn ook vaak voordelig geprijsd. U zult dan nog wel zelf moeten investeren in de verbouwing. Die kunt u financieren door een bouwdepot op te nemen in uw hypotheek.

Daarnaast loont het, ondanks de kosten, te kiezen voor een aankoopmakelaar. Deze kent de markt en weet als eerste welke woningen er te koop aanboden worden. Zo voorkomt u dat u op moet bieden tegen andere potentiële kopers. Wellicht is het zelfs mogelijk onderhands een goedkoop een huis te kopen, zodat u niet hoeft te overbieden.

Een aankoopmakelaar kan door zijn of haar ruime ervaring bovendien goed onderhandelen met de verkoper. Dat kan al snel duizenden euro’s of meer schelen. U heeft de aankoopmakelaar dus zo terugverdiend. Kies wel altijd voor een lokale full-service makelaar. Deze kent de markt in uw regio het best. Zo kunt u verrassend eenvoudig een goedkoop huis kopen.

Bijkomende kosten huis kopen

De vraagprijs van uw nieuwe woning vormt uiteraard veruit het grootste deel van het bedrag dat u kwijt bent. Toch moet u ook rekening houden met bijkomende kosten als u een goedkoop huis wilt kopen. Ook die kunt u laag houden, hoewel u wel verplicht bent bepaalde diensten in te kopen. Onder die kosten komt u niet uit. Dat geldt ook voor de overdrachtsbelasting.

De regels voor overdrachtsbelasting zijn de laatste jaren veranderd. Zo is er een laag (2%) en hoog (8%) tarief. U betaalt een percentage van het aankoopbedrag aan overdrachtsbelasting. Het lage tarief geldt voor starters, jonger dan 35 jaar oud, die een woning kopen van minder dan € 400.000. Daarboven, of als u niet zelf in de woning gaat wonen, betaalt u een hoger tarief. Let hierop als u een goedkoop huis kopen wilt.

Daarnaast moet u een taxateur en notaris inschakelen voor de aankoop van uw woning. Ten slotte maakt u mogelijk ook kosten voor het inschakelen van een hypotheekadviseur en makelaar. Bij elkaar opgeteld kunnen deze bijkomende kosten bij een huis kopen oplopen tot enkele (tien)duizenden euro’s. Dat geldt ook als u een voordelig huis koopt.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik een goedkoop huis kopen?

Dat kan op een aantal manieren. Een goedkoop huis kopen is helaas bijna niet mogelijk in de Randstad. Wijk daarom uit naar Midden- of Noord-Nederland of kies voor een kluswoning. Een aankoopmakelaar kan scherp onderhandelen voor u, of u helpen onderhands goedkoop een huis te kopen.

Waar kan je het goedkoopst een huis kopen?

U koopt de goedkoopste woningen in de provincies Groningen en Limburg, maar wel buiten de stad. Kiest u voor een kluswoning? Dan bent u nog voordeliger uit.

Hoe houd ik bijkomende kosten zo laag mogelijk?

Door offertes van notarissen, taxateurs en makelaars met elkaar te vergelijken. U bent niet verplicht een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een woning, maar het loont vaak wel. De makelaar kan - met goed onderhandelen en kennis van de regionale markt - snel en goedkoop een woning voor u vinden. Lees hier meer tips om te besparen op bijkomende kosten.