Huis kopen Bouwkundige keuring en taxatie Dit kost een bouwkundig rapport u

Wat moet een bouwkundige keuring kosten?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Wanneer u twijfelt over het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, kunnen de kosten de doorslag geven. Bij een bouwkundige keuring is het verstandig na te gaan of de kosten opwegen tegen de baten. Vaak is dat het geval, omdat u met een keuring vroegtijdig gebreken op het spoor komt.

Doorgaans kost een bouwkundige keuring enkele honderden euro’s. Reserveer minimaal €300 tot €500 om de kosten van de keuring te dekken. Uiteraard zijn de exacte kosten afhankelijk van de keurder en uw woning. Het keuren van een grotere, oude woning zal duurder zijn dan het keuren van een klein appartement.

Waarom een bouwkundige keuring uit laten voeren?

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring geeft uitsluitsel over de staat van het pand dat u wilt kopen. Een keurder zal alle bouwkundige elementen van de woning controleren. Denk aan de wanden, gevels, ramen, het schilderwerk, de installaties en het dak. Het rapport na de bouwkundige keuring vermeldt altijd hoe hoog de kosten van herstel zijn.

Het is prettig te weten of er herstelwerk nodig is. Zo weet u wat de kwaliteit is van de woning die u op het oog heeft. U kunt uw bod bovendien afstemmen op de bouwkundige keuring. Leg bijvoorbeeld vast welke kosten de gebreken maximaal mogen hebben. Een bod onder voorbehoud van bouwkundige keuring geeft u de mogelijkheid de koop af te blazen als de keuring grote gebreken aan het licht brengt.  

Bouwkundige gebreken

Welke bouwkundige gebreken er volgen uit de bouwkundige keuring, hangt uiteraard af van de staat en de bouw van de woning. Denk bijvoorbeeld aan:

Deze gebreken brengen veel kosten met zich mee als u deze wilt herstellen. Als u een oudere woning wilt kopen, is het daarom aan te raden een bouwkundige keuring uit te voeren. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Goed om te weten: een aankoopmakelaar is niet gevoegd een bouwkundig rapport uit te brengen. Wel kan deze u wijzen op mogelijke gebreken en u helpen te beoordelen of de aankoop een slimme zet is. Laat u toch een bouwkundige keuring uitvoeren? Dan moet u rekenen op extra kosten.

Bod aanpassen na bouwkundige keuring

Stel, u heeft een bod uitgebracht maar u laat voor het tekenen van het definitieve koopcontract een bouwkundige keuring uitvoeren. Hieruit blijkt dat de kosten voor het herstellen van de gebreken hoog zijn. In dat geval kunt u uw bod aanpassen op basis van de bouwkundige keuring.

Wilt u weten wat een bouwkundige keuring zal kosten? Vraag dan enkele offertes op bij keuringsinstanties in uw regio. Heeft u liever een aankoopmakelaar die u helpt bij het zoeken naar en bieden op een woning? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend aankoopmakelaars in uw regio.  

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe duur is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring kost, afhankelijk van het type woning, circa €300 tot €500.

Wanneer moet ik onder voorbehoud van een bouwkundige keuring bieden?

Het is slim onder voorbehoud van een bouwkundige keuring te bieden als u vermoedt dat de bouwkundige gebreken hoge herstelkosten met zich meebrengen.

Is een bouwkundige keuring altijd fiscaal aftrekbaar?

Nee, een bouwkundige keuring is alleen fiscaal aftrekbaar als u deze nodig heeft gehad voor het verkrijgen van de hypotheek.