Huis kopen Bouwkundige keuring en taxatie Fiscale plichten bij bouwtechnische keuring

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting?

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 28-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Wilt u een nieuwe woning kopen en heeft u er één op het oog? Dan wilt u er zeker van zijn dat u geen huis koopt waar achteraf veel meer aan moet gebeuren dan u in eerste instantie dacht. Verborgen gebreken en (onzichtbaar) achterstallig onderhoud kunnen een deel van uw plezier bederven, en bovendien hangt er een prijskaartje aan.

Het is daarom verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Wat houdt deze keuring precies in, waar wordt naar gekeken en is een bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een 'bouwtechnische keuring' genoemd. Het rapport wordt opgesteld door een bouwkundig inspecteur, die samen met u door alle ruimtes in een woning loopt en ook de buitenkant controleert.

Ook het dak en de kruipruimte worden bekeken (mits dat veilig gedaan kan worden). Het rapport geeft een uitgebreid inzicht in bouwkundige- en verborgen gebreken en achterstallig onderhoud aan de woning.

Waar wordt naar gekeken bij een bouwkundige keuring?

Bij een keuring wordt naar veel verschillende aspecten van de woning gekeken. Enkele voorbeelden zijn:

Hoe lang duurt een bouwkundige keuring?

Hoe lang een bouwkundige keuring duurt, hangt af van het oppervlak van een woning. Gemiddeld duurt een keuring een uur.

Waarom een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Het is fijn als u vóór de koop weet hoeveel werk en onderhoud een woning nog vraagt. Ten eerste heeft u meer inzicht in de kwaliteit van de woning, daarnaast kunt u een berekening maken van de kosten die het herstellen of het onderhoud met zich mee brengt.

Is de vraagprijs van de woning dan nog reëel? Of kunt u met de resultaten van het rapport wat van de prijs af krijgen?

Ook geeft een bouwkundige keuring u de mogelijkheid van de koop af te zien als de keuring grote gebreken aan het licht brengt. Deze clausule moet wel in het koopcontract zijn opgenomen en niet zijn doorgehaald.

Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Ja, een bouwkundige keuring is aftrekbaar van de belasting, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. De keuring moet bijvoorbeeld worden aangevraagd bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.

Een hypotheekverstrekker kan u ook verplichten een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dat wordt vooral gedaan bij oudere woningen (meestal ouder dan tien jaar). Dan is een keuring fiscaal aftrekbaar. Ook bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan een keuring verplicht zijn, en is deze dus aftrekbaar van de belasting.

Als u een aankoopmakelaar meeneemt tijdens de bezichtiging van het huis, weet u zeker dat er een paar professionele ogen met u meekijkt. Een aankoopmakelaar kan weliswaar niet alle verborgen gebreken zien, maar heeft door zijn kennis en ervaring wel een goede kijk op de staat van onderhoud van een woning. Daarmee voorkomt u dat u een te hoog bod doet of u voor een teleurstelling komt te staan.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat zijn de kosten voor een bouwkundige keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring bedragen tussen de € 300 en € 500. Er is een aantal factoren dat deze prijs kan beïnvloeden, zoals de inhoud, het oppervlakte en de locatie van de woning.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Nee, u bent niet verplicht een bouwkundige keuring uit te laten voeren als u een huis wilt kopen. Er is echter een aantal uitzonderingen. Een hypotheekverstrekker kan u verplichten een keuring te laten uitvoeren. Dit wordt vooral verlangd bij een ouder huis. Ook bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een keuring verplicht.

Wat is verstandig: wel of geen bouwkundige keuring?

Hoewel het niet verplicht is een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, is het wel verstandig. Zeker bij huizen ouder dan tien jaar of als u twijfelt aan de staat van een woning. Een keuring brengt vaak verborgen gebreken aan het licht die u waarschijnlijk niet gezien had bij de bezichtiging. Met een bouwkundige keuring kunt u beter beslissen of u het huis wilt kopen of dat er wellicht iets van de koopprijs af kan, omdat u moet investeren in reparatie en onderhoud van de woning.