Huis kopen Tarieven en kosten van aankoopmakelaars Zo komen uw makelaarskosten tot stand

Hoeveel courtage betaal ik de aankoopmakelaar?

Auteur:
30-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Courtage is een bekend begrip in de makelaarswereld. Het is van toepassing als u een aankoopmakelaar in de arm neemt. Die betaalt u voor zijn of haar diensten. Als uw aankoopmakelaar geen vaste prijs rekent, maar een percentage rekent van het aankoopbedrag van uw nieuwe woning, spreken we van courtage.

Een aankoopmakelaar rekent doorgaans 1% tot 2% van de aankoopprijs. Als u een woning koopt van €275.000 betaalt u bij een courtage van 1,2% €3.300. Het kan goedkoper zijn voor een aankoopmakelaar te kiezen die geen courtage vraagt. U spreekt dan een vaste prijs af. Het ligt aan uw situatie welke keuze goedkoper is.

Courtage bij een hoge aankoopprijs

Het bedrag aan courtage dat u aan uw aankoopmakelaar betaalt kan snel oplopen als ook de aankoopprijs van uw woning oploopt. In bovenstaand voorbeeld betaalt u circa €3.300 aan courtage aan uw aankoopmakelaar. Koopt u echter een woning van €425.000? Dan loopt de courtage bij eenzelfde percentage op naar €5.100.

Daarom kan het lonen te informeren naar een vaste prijs. Als u een aankoopmakelaar vindt die de aankoop wil begeleiden voor een vaste prijs van €3.000, bent u in beide voorbeelden al goedkoper uit.

Courtage aankoopmakelaar: hoeveel procent?

De courtage die een aankoopmakelaar rekent volgt altijd uit een percentage. Vraagt een makelaar meer dan 2%? Dan is de kans groot dat een andere aankoopmakelaar minder courtage rekent. Het loont dan om prijzen op te vragen bij meerdere makelaars. Zo kunt u flink besparen op de makelaarskosten, en daarmee ook op de kosten koper.

Let erop dat u de kosten koper in het geheel moet kunnen betalen. U kunt deze kosten niet langer meefinancieren, zoals vroeger het geval was. De courtage van de aankoopmakelaar, de taxatie- en notariskosten en de advieskosten voor uw hypotheek kunnen daardoor al snel oplopen. Bovendien zijn de kosten van een aankoopmakelaar niet aftrekbaar.

Zo verdient de makelaar zichzelf terug

Ook al brengt een aankoopmakelaar kosten met zich mee, staar u daar niet blind op. Een makelaar kan zichzelf namelijk snel terugverdienen. Als uw aankoopmakelaar goed onderhandelt kan deze uw woning voor een goede prijs voor u kopen. Als de makelaar de prijs met enkele duizenden euro’s omlaag krijgt, heeft u de kosten er al uit.

Daarnaast weet een aankoopmakelaar als geen ander welke woningen er op de markt komen. Als u in een populaire regio, stad of wijk zoekt kan een aankoopmakelaar zomaar het verschil maken. Grote kans dat u de courtage graag aan uw aankoopmakelaar betaalt.

Wilt u weten welke aankoopmakelaar bij u past? Vraag dan enkele offertes aan bij makelaars bij u in de buurt. Ons handige vergelijkingsformulier helpt u snel op weg. Vul het in en ontvang direct offertes van makelaars bij u in de regio.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik betaal courtage aan mijn makelaar. Hoeveel procent is reëel?

Als u courtage aan uw makelaar betaalt zult u meestal uitkomen op 1% tot 2% van de aankoopsom. Als uw makelaar meer vraagt, kunt u beter op zoek gaan naar een andere makelaar, tenzij u denkt dat deze makelaar zichzelf ruimschoots terugverdient.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Doorgaans kost een aankoopmakelaar tussen de €1.500 en €3.000. Dit is wel afhankelijk van uw situatie. Als u courtage aan de aankoopmakelaar betaalt kan het bedrag hoger of lager uitvallen.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Nee, de kosten van uw aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. Dat geldt wel voor het bedrag dat u betaalt voor het afsluiten van uw hypotheek, voor de notaris, taxatie en bouwkundige keuring.