Huis kopen Ik wil mijn eerste huis kopen Voorkom veelgemaakte startersfouten

Uw eerste huis kopen: tips in 2024

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Een eerste huis kopen is voor veel mensen een onvergetelijke, maar ook spannende ervaring. U zet immers een grote financiële stap, samen of alleen. Met deze tips (geactualiseerd in 2024) kunt u zich vast oriënteren op de aankoop van een eerste woning, of gericht op zoek gaan naar een huis.

Als u een eerste huis gaat kopen heeft u nog geen vermogen opgebouwd in een vorige woning. Dat betekent dat u eigen geld mee moet nemen om de aankoop te financieren. Daarnaast is het prettig om u in te lezen en de juiste hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een hypotheekadviseur en aankoopmakelaar.

Eerste huis kopen: stappen die u vast kunt nemen

Voor u actief op zoek gaat naar woningen is het slim eerst vast te stellen hoe u er financieel voor staat. U heeft waarschijnlijk een hypotheek nodig, en eigen geld om de kosten koper en eventueel overbieden te financieren.

Vraag daarom vast een hypotheekadviesgesprek aan bij een onafhankelijk adviseur, of bij uw bank. Daarnaast zult u, indien u samen met uw partner een eerste huis gaat kopen, een samenlevingscontract moeten opstellen bij de notaris.

Regelingen voor starters

Op de krappe woningmarkt is het voor starters steeds lastiger om een eerste huis te kopen. Regelingen speciaal bedoeld voor starters moeten het wat makkelijker maken. Zo kunt u in 2024 indien u tussen de 18 en 35 jaar bent een vrijstelling krijgen voor de overdrachtsbelasting (normaal 2% van de koopsom). Dat geldt echter alleen als u een woning koopt voor minder dan 510.000 euro en u nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze regeling.

Daarnaast is het in sommige gemeenten mogelijk een extra lening af te sluiten. Daarmee leent u een bedrag boven op uw hypotheek. Daarmee kunt u bijvoorbeeld meer bieden dan de vraagprijs als u uw eerste huis gaat kopen. Deze lening hoeft in de eerste drie jaar nog niet afgelost te worden.

Hulp bij een eerste huis kopen

Een eerste huis kopen zonder enige hulp maakt het nog spannender. Vraag daarom om advies van experts. Neem een hypotheekadviseur in de hand die uw financiële situatie met u doorneemt en u kan adviseren over de juiste hypotheek.

Voor de aankoop van een woning heeft u tegenwoordig altijd eigen geld nodig. Heeft u onvoldoende spaargeld achter de hand? Kijk dan of uw gemeente een startersregeling aanbiedt waarmee u extra geld kunt lenen, of bespreek de mogelijkheid van een schenking of lening met familieleden.

Ten slotte is het ook prettig een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan u helpen bij de zoektocht naar een geschikte woning. Een eerste huis kopen wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

Veelgestelde vragen in het kort

Waar moet ik op letten bij een eerste huis kopen?

Ga na hoeveel geld u kunt en wilt uitgeven aan uw eerste woning, en bereken hoeveel eigen geld u nodig heeft. U heeft als starter immers nog geen vermogen opgebouwd met een bestaande hypotheek, dus moet u de aankoop volledig financieren met een nieuwe hypotheek en eigen geld.

Wie kan mij adviseren bij de aankoop van een eerste woning?

Een aankoopmakelaar kan u helpen een eerste te huis kopen. Daarnaast helpt een hypotheekadviseur of financieel adviseur u bij de financiële zaken, zoals het afsluiten van een hypotheek.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig als ik een eerste woning wil kopen?

Dat ligt aan uw situatie. Onder bepaalde voorwaarden betaalt u minder overdrachtsbelasting, maar u bent altijd enkele duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s kwijt aan kosten. Ook geld voor overbieden kunt u niet meefinancieren. Dit eigen geld zult u dus zelf moeten inbrengen.