Huis kopen Hoeveel eigen geld heb ik nodig? Weet hoeveel spaargeld u nodig heeft

Eigen geld berekenen voor huis kopen: hoe werkt dat?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Voor u zich gaat oriënteren op de aankoop van een huis, is het verstandig eerst uw financiële situatie onder de loep te nemen. U zult immers een hypotheek moeten afsluiten, en ook de kosten koper moeten betalen. Het is bijvoorbeeld slim om eerst te berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen.

Tegenwoordig kunt u de kosten koper niet langer meefinancieren. U moet dus altijd eigen geld meebrengen om een woning te kopen. Dat bedrag kan oplopen tot 15% van het aankoopbedrag van de woning. Als u wilt overbieden zal dit nog meer zijn. U kunt zomaar tienduizenden euro’s aan eigen geld nodig hebben om een huis te kopen. Tijdig berekenen wat u nodig heeft, kan veel stress voorkomen.

Huis kopen: berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft

Hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen, is altijd afhankelijk van uw situatie. Zo kunt u dat bedrag berekenen waarbij u rekening houdt met het hoge tarief overdrachtsbelasting, of juist zonder overdrachtsbelasting. In onderstaande voorbeelden rekenen we twee situaties voor. In de eerste situatie betaalt u geen overdrachtsbelasting. In het tweede voorbeeld rekenen we deze post wel mee.

Als u als starter een huis wilt kopen, hoeft u minder eigen geld mee te brengen. We berekenen dat als volgt: als u een woning koopt van €400.000 of minder, terwijl u jonger bent dan 35 jaar, betaalt u alleen bijkomende kosten zoals de notariskosten, de taxatiekosten en eventueel de kosten voor de makelaar en hypotheekadviseur. U komt dan uit op een bedrag van €1.500 tot €5.000.

In het tweede geval betaalt u wel overdrachtsbelasting. Als u zelf in de woning gaat wonen betaalt u slechts 2%. Als u de woning gaat verhuren, of als u een tweede woning koopt, betaalt u het hoogste tarief: 8%. Als u een woning koopt van €425.000 komt u uit op een kostenpost van circa €10.000 tot 35.500 euro. Het hoge tarief overdrachtsbelasting doet de kosten koper dus flink stijgen.

Eigen geld voor overbieden

Naast het eigen geld dat u nodig heeft om de kosten koper te voldoen, heeft u wellicht nog meer geld nodig om een huis te kopen. Als u wilt berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft moet u ook nadenken over overbieden. Op de krappe woningmarkt is overbieden (meer bieden dan de vraagprijs), als snel noodzaak.

Als u verwacht dat u moet overbieden zult u eigen geld moeten reserveren voor dit doel. Net als de kosten koper kunt u geld voor het overbieden niet meefinancieren. Om te berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om uw woning te kopen, kunt u rekening houden met een bedrag van 10 tot 15% van de vraagprijs.

Wanneer u wilt berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen is het verstandig een ruime schatting te maken. Zo voorkomt u dat u de koop moet afblazen omdat u te weinig middelen heeft. Begin tijdig met sparen en zorg dat u zeker weet hoe u moet berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel eigen geld moet ik meebrengen als ik een huis wil kopen?

Hoeveel eigen geld u moet inleggen als u een huis gaat kopen hangt af van uw keuzes. De notaris- en taxatiekosten zijn altijd voor uw rekening. Daarnaast moet u wellicht overdrachtsbelasting betalen. Reken minimaal op €1.500 en tel daar enkele duizenden euro’s bij op als u overdrachtsbelasting betaalt.

Is het mogelijk een huis te kopen zonder eigen geld in te leggen?

Een huis kopen zonder eigen geld mee te brengen is eigenlijk niet mogelijk. U moet de kosten koper zelf betalen. Als u die niet kunt bekostigen zult u geld moeten lenen.

Hoeveel procent eigen geld moet ik inleggen als ik een huis wil kopen?

Dit is afhankelijk van uw situatie, maar reken in elk geval op 5 tot 10%. Als u wilt overbieden of het hoge tarief overdrachtsbelasting moet betalen, kunt u beter 10 tot 15% aanhouden.