Huis kopen Hoeveel eigen geld heb ik nodig? Dit betaalt u wat de hypotheek niet dekt

Huis kopen: hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Auteur:
16-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen, hangt deels af van uw situatie. Toch ontkomt bijna niemand eraan: u heeft eigen geld nodig, bijvoorbeeld spaargeld, om een huis te kunnen kopen. Waar het vroeger nog mogelijk was alle kosten op te nemen in de hypotheek, kan dat tegenwoordig niet meer.

Uw hypotheekadviseur kan voor u berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om uw beoogde huis te kopen. Daar kunt u zelf ook een ruwe inschatting van maken, als u weet hoeveel kosten koper u ongeveer betaalt. Vervolgens weet u ook hoeveel eigen geld u ongeveer moet meenemen om uw huis te kopen.

Een huis kopen zonder eigen geld kan tegenwoordig eigenlijk niet meer. Tenzij iemand anders de kosten voor u betaalt, bent u aangewezen op uw spaargeld. Heeft u geen spaargeld? Dan kunnen uw (schoon)ouders u wellicht helpen met een schenking.

Kosten koper betalen met eigen geld

De meeste mensen zullen eigen geld in moeten leggen om de kosten koper te dekken, en eventueel het overbieden. Vroeger kon u de kosten koper, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten, nog meefinancieren. Tegenwoordig kan dat niet meer. De kosten koper bedragen ongeveer 5% tot 10% van de verkoopprijs van de woning.

Hoeveel eigen geld u precies nodig heeft om een huis te kopen ligt aan uw situatie. Bent u jonger dan 35 jaar? Dan hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen over een woning die minder dan €400.000 kost. Koopt u juist een tweede huis, waar u niet zelf in gaat wonen? Reken dan op het hoge tarief overdrachtsbelasting van 8%.

Door alle kosten koper op een rij te zetten, zoals de notaris en de taxatiekosten, kunt u een redelijke inschatting maken hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen. Daarbij komen mogelijk nog andere kosten, zoals kosten voor een aankoopmakelaar of een verbouwing. Wilt u precies weten hoeveel eigen geld u nodig heeft om uw huis te kopen en te verbouwen? Vraag dan vast offertes op bij makelaars of aannemers.

Andere kosten: overbieden

Als u op een woning biedt waarbij er meer kapers op de kust zijn, kan het zijn dat u moet overbieden. U biedt dan meer dan de verkoopprijs. In sommige regio’s moet u 15% tot zelfs 20% overbieden om kans te maken op een woning. Ook dit bedrag kunt u niet meefinancieren. Let erop dat u hiervoor dus eigen geld nodig heeft.

Bent u van plan uw nieuwe woning te verbouwen? Daar heeft u uiteraard ook geld voor nodig. Mogelijk komt u in aanmerking voor een bouwdepot. Dit is een extra hypotheek waarmee u uw verbouwing kunt financieren. Lukt dit niet? Dan zult u moeten nagaan hoeveel extra, eigen geld u moet inbrengen om uw huis te kopen en te verbouwen.

Een huis kopen met eigen geld

Ten slotte is het ook mogelijk een nieuwe woning compleet te financieren met eigen geld, zonder een hypotheek af te sluiten. Vanzelfsprekend heeft u hiervoor enkele tonnen nodig. Weinig mensen hebben dit geld achter de hand.

Bent u wel in de gelegenheid een woning te kopen zonder een hypotheek af te hoeven sluiten? Houd dan ook rekening met de noodzaak de kosten koper en andere bijkomende kosten te betalen. Reken daarom zo’n 5% tot 10% boven op de verkoopprijs van de woning, om te berekenen hoeveel eigen geld u mee moet nemen om uw huis te kopen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik berekenen met hoeveel eigen geld ik een huis kan kopen?

U kunt de hoeveelheid eigen geld berekenen die nodig is om een huis te kopen door uit te gaan van circa 5% tot 10% van de verkoopprijs van de woning. Wilt u ook nog overbieden en verbouwen? Dan dient u nog hoger te gaan zitten, wellicht zelfs rond de 25%.

Hoeveel procent eigen geld heb je nodig als je een huis wilt kopen?

Hoeveel procent eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen hangt af van uw situatie. Gemiddeld betalen kopers ongeveer 8% van de verkoopprijs van de woning aan eigen kosten. Als u starter bent kan dat minder zijn. U betaalt dan meestal geen overdrachtsbelasting.

Is het mogelijk een huis te kopen zonder eigen geld in te leggen?

Het is niet meer mogelijk een huis te kopen zonder eigen geld mee te brengen. Vroeger kon u de kosten koper nog meefinancieren. Helaas moet u nu uw spaargeld aanspreken om de kosten koper te financieren.