Huis kopen Hoeveel eigen geld heb ik nodig? Hoeveel spaargeld heb ik nodig

Een huis kopen zonder eigen geld: kan dat?

Auteur:
18-11-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Vroeger was het heel goed mogelijk een huis te kopen zonder eigen geld. Kopers konden de bijkomende kosten meefinancieren met de hypotheek. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. U zult altijd de ‘kosten koper’ zelf moeten financieren.

Doorgaans beslaan de kosten koper ongeveer 8% van de totale aankoopsom van de woning. Dat betekent dat u enkele duizenden euro’s achter de hand moet hebben. Hiervan betaalt u de taxateur, de notaris en overdrachtsbelasting. Dit geld gebruikt u ook voor de aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Een huis kopen zonder eigen geld is helaas verleden tijd.

Hoeveel eigen geld heb je nodig als je een huis wilt kopen?

Het is afhankelijk van uw situatie hoeveel eigen geld u nodig heeft. Koopt u een woning onder de € 400.000 en bent u jonger dan 35 jaar? Dan hoeft u slechts 2% overdrachtsbelasting te betalen. Een huis kopen zonder eigen geld kan niet, maar u hoeft dan circa € 4000 tot € 10.000 aan eigen kosten te betalen.

Bent u ouder dan 35 of is uw woning duurder dan € 400.000? Dan betaalt u 8% overdrachtsbelasting en loopt het bedrag ‘kosten koper’ flink op. Bij een woning van € 550.000 betaalt u bijvoorbeeld veel meer: zo’n € 45.000 aan eigen kosten. Een huis kopen zonder eigen geld is in bovenstaande gevallen niet mogelijk.

Huis kopen zonder eigen geld: alternatieven

Stel, u heeft weinig tot geen spaargeld, maar u wilt wel een huis kopen. In dat geval zijn er een aantal alternatieven. U zult hoe dan ook de eigen kosten zelf moeten financieren, aangezien meefinancieren geen optie meer is. Een huis kopen zonder eigen geld is niet mogelijk, dus moet u dit via een andere partij financieren. Sommige gemeenten bieden hiervoor startersregelingen aan, waarbij u een extra bedrag kunt lenen bovenop uw hypotheek. 

U kunt hiervoor een persoonlijke lening aangaan, bij een instantie of een familielid of kennis. Het is daarnaast nog steeds mogelijk om een huis kopen zonder eigen geld mogelijk te maken via een schenking. Veel ouders schenken hun kind een som geld voor de aankoop van een woning. Dat geld kunnen zij gebruiken om de kosten koper te dekken of de hypotheek versneld af te lossen.

Sparen of schenken?

Een huis kopen zonder eigen geld is – zeker in een tijd waarin een grote vraag naar woningen is – erg lastig. In tijden van schaarste wordt veel overboden. Ook dit bedrag moet u zelf financieren. Als u bijvoorbeeld een woning van € 400.000 wilt kopen, waarbij u € 20.000 overbiedt, moet u die € 20.000 ook zelf betalen.

Een huis kopen zonder eigen geld zou in dit geval betekenen dat u ruim € 30.000 tekortkomt. U kunt dit oplossen door uw spaarrekening aan te spreken, een persoonlijke lening af te sluiten of met een familielid een schenking overeen te komen.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik wil een huis kopen zonder eigen geld, kan dat?

U kunt de kosten koper tegenwoordig niet meer meefinancieren. U zult hiervoor dus eigen geld moeten bijleggen. Ook geld voor het overbieden moet u zelf inbrengen.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig als ik een huis wil kopen?

Hoeveel eigen geld u nodig heeft als u een huis gaat kopen, hangt af van uw situatie. Koopt u een woning die duurder is dan € 400.000? Dan betaalt u het hoge tarief overdrachtsbelasting. U moet dan al snel rekenen op enkele tienduizenden euro’s aan benodigde eigen inbreng.

Welke alternatieven heb ik als ik geen spaargeld heb?

Voor het kopen van een huis heeft u over het algemeen spaargeld of overwaarde nodig. Heeft u dat niet? Naast het afsluiten van een persoonlijke lening zoals een overbruggingskrediet of een lening bij de gemeente, kunt u mogelijk in overleg met familieleden ook kiezen voor een schenking. Ouders mogen hun kinderen tot € 105.302 schenken, zonder dat de kinderen daarover schenkbelasting moeten betalen. Zij moeten dan wel jonger dan 35 jaar zijn en het geld dan wel voor 75% besteden aan de aankoop van een woning.