Huis verkopen Energielabel regelen Energielabel berekenen in enkele stappen

Energielabel berekenen: zo doe je het zelf

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2023)
Leestijd: 3-4 minuten

Als woningeigenaar bent u verplicht een energielabel te kunnen tonen als u uw woning gaat verkopen. U krijgt een boete als u bij de verkoop geen geldig energielabel kunt overhandigen. Wilt u uw huis verkopen of bent u nieuwsgierig naar de duurzaamheid van uw woning? Dan is het verstandig om een energielabel aan te vragen.

Zelf het energielabel van uw woning berekenen kan uiteraard ook. Uw eigen inschatting levert echter geen officieel, definitief energielabel op. Alleen als u van plan bent uw woning te verduurzamen kan een eigen inschatting helpen. En ook dan biedt een officieel energielabel meer informatie over de stand van zaken.

Welke informatie heeft u nodig?

Stel, u wilt toch het energielabel van uw woning berekenen omdat u nieuwsgierig bent. Of u geeft liever geen geld uit aan het energielabel. Welke informatie heeft u dan nodig? U moet in elk geval de volgende zaken weten:

De overheid biedt een inschattingstool waarmee u het energielabel van uw woning kunt berekenen. U heeft hiervoor wel een DigiD nodig. Let op: wees u ervan bewust dat het energielabel zélf berekenen altijd een benadering oplevert, en dat u hiermee geen officieel energielabel krijgt.

Energieadviseur inschakelen

Uiteindelijk zult u een energieadviseur moeten inschakelen om een definitief energielabel te kunnen krijgen. De adviseur komt bij u langs en neemt de woning op. Daaruit volgt een rapport. Dit is altijd nauwkeuriger dan uw eigen inschatting.

Bovendien is het energielabel van uw woning berekenen niet voldoende als u uw woning wilt verkopen. In dat geval bent u verplicht een officieel energielabel te overhandigen. Uiteraard kunt u wel het energielabel van de woning berekenen en daarna een energieadviseur uitnodigen.

Doe dit op tijd als u van plan bent uw woning te verkopen. U riskeert anders een boete voor het ontbreken van het energielabel. De boete à €435 is veel hoger dan de kosten voor het goedkoop aanvragen van een energielabel als particulier.

Goedkoop energielabel aanvragen als particulier

Een energielabel aanvragen is tegenwoordig een noodzakelijk kwaad, waar u zelf voor betaalt. Daarom wilt u waarschijnlijk zo goedkoop mogelijk een energielabel aanvragen. Als particulier kunt u dan terecht bij diverse bedrijven die energieadviseurs in dienst hebben.

Bent u de verkoop van uw woning aan het regelen? Dan is een full-service makelaar een manier om alle relevante zaken (onder andere het energielabel) in één klap aan te pakken. Vergelijk lokale verkoopmakelaars om te zien welke full-service makelaar het beste voorstel heeft voor de verkoop van uw woning.

Een verkoopmakelaar kan u ook voorzien van een gratis waardebepaling van uw huis. Op deze manier weet u wat de woning vermoedelijk zou opleveren bij een eventuele verkoop.

Veelgestelde vragen in het kort

Wanneer krijg ik een boete met betrekking tot het energielabel?

U krijgt een boete als u geen energielabel kunt tonen bij de verkoop van uw huis.

Waar kan ik goedkoop een energielabel aanvragen als particulier?

Er zijn veel energieadviseurs actief die gerechtigd zijn om een woning te keuren en een energielabel toe te kennen. Als u goedkoop een energielabel wilt aanvragen als particulier, dan is het raadzaam om Energielabel Checker te gebruiken. U ziet dan direct welke energieadviseurs in uw regio actief zijn en welke tarieven zij hanteren.

Hoe kan ik zelf het energielabel van mijn huis bepalen?

Met de juiste informatie kunt u zelf het energielabel van uw huis bepalen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de tool Energielabelvoorwoningen van de overheid. Let op: dit levert alleen een indicatie op en heeft geen officiële functie bij eventuele verkoop of verhuur van de woning.