Huis verkopen Energielabel regelen Plichten bij woningverkoop

Hoe hoog is mijn boete zonder geldig energielabel?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Lang niet iedereen weet het, maar als particulier of ondernemer krijgt u een boete als u geen energielabel kunt tonen bij de verkoop van een pand. De wet- en regelgeving rondom het energielabel is de laatste jaren veranderd en aangescherpt.

De kosten voor het energielabel zijn verhoogd, maar dat geldt ook voor de boete die u kunt krijgen. Heeft u nog geen energielabel en gaat u binnenkort uw pand of woning verkopen? Dan is een energielabel aanvragen een slimme zet. Het energielabel is namelijk verplicht bij de verkoop.

Hoogte van de boete

Sinds 2021 zijn de boetes voor het niet kunnen tonen van een energielabel flink verhoogd. Als particulier krijgt u een boete van €450 als u geen energielabel heeft. Ondernemers die een bedrijfspand willen verkopen, krijgen een boete van €900 als het energielabel ontbreekt.

Gelukkig kunt u onder de boete voor het ontbreken van een energielabel uitkomen. Als u geen energielabel heeft kunt u deze aanvragen bij een energieadviseur. Deze neemt het pand op en brengt een rapport uit, inclusief energielabel.

Houd wel rekening met de kosten die een energielabel met zich meebrengt. Als particulier bent u al snel enkele honderden euro’s kwijt. Reken op minimaal €250 tot €400. Omdat het energielabel sinds 2021 verplicht is en hier actief op wordt gehandhaafd, komt u helaas niet onder deze kosten uit.

Wat te doen bij verkoop?

Controleer voor u uw woning verkoopt of u een recent, definitief energielabel heeft. Is dat niet het geval? Vraag dan zo snel mogelijk een opname bij een energieadviseur aan. Ook als u een voorlopig energielabel heeft, moet u een energielabel aanvragen.

Doet u dit niet en kunt u bij de verkoop geen energielabel laten zien? Dan krijgt u een boete. Dat geldt voor particulieren die geen energielabel hebben, maar ook voor mensen die hun bedrijfspand willen verkopen.

Uitzonderingen

Er is een aantal situaties waarin u geen energielabel nodig heeft. In dit geval is het energielabel niet verplicht en hoeft u dus geen energielabel aan te vragen. U krijgt dus ook geen boete als het energielabel ontbreekt.

Dat geldt alleen als u een pand uit de volgende categorieën wilt verkopen:

Veelgestelde vragen in het kort

Is een energielabel altijd verplicht?

Nee, een energielabel is niet verplicht als u een pand verkoopt dat onder de uitzonderingsregeling valt. Bij verkoop van een reguliere woning of bedrijfspand moet u wel een energielabel kunnen tonen.

Hoe hoog zijn de kosten van een energielabel?

De kosten van een energielabel zijn sinds 2021 veel hoger dan voorheen. Reken op €250 tot €400.

Hoe kan ik snel een energielabel aanvragen?

U kunt een energielabel aanvragen door contact op te nemen met een energieadviseur, bijvoorbeeld via het Centraal Register Techniek.