Huis verkopen Energielabel regelen Duurzaamheid van uw huis bepalen

Energielabel huis bepalen in 3 stappen

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 29-05-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Een duurzame woning is goed voor het milieu en uw portemonnee. Het energielabel zegt veel over de duurzaamheid van uw huis. Weet u niet welk energielabel uw huis heeft? Geen zorgen, u kunt het energielabel van uw huis zelf bepalen, bij benadering.

Door diverse gegevens over uw woning naast elkaar te leggen komt u erachter hoe duurzaam en energiezuinig uw huis is. De tool Energielabelvoorwoningen van de overheid is een handig hulpmiddel om het energielabel van uw huis te bepalen. Het kan zijn dat uw woning al beschikt over een (voorlopig) energielabel. Dat controleert u op energielabel.nl.

Energielabel huis bepalen: zo werkt het

Met behulp van de bovengenoemde tools kunt u het energielabel van uw huis al binnen 3 simpele stappen bepalen:

Stap 1: Bouwjaar en type woning

Elke woning heeft een bouwjaar, dat belangrijk is om het energielabel van uw huis te bepalen. U vindt het bouwjaar eenvoudig in het BAG-register van het Kadaster. Daarnaast behoort uw huis tot een type woning. Denk aan een bovenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning.

Het type woning heeft invloed op het energieverbruik. Een vrijstaande woning verliest vaak meer warmte dan een appartement of tussenwoning. Mede aan de hand hiervan kunt u het energielabel van uw huis bepalen.

Stap 2: Isolatie en beglazing

Ook de mate van isolatie en het type beglazing zijn van invloed op de duurzaamheidsscore. Een woning met vloer-, dak- en wandisolatie scoort hoger dan een woning zonder isolatie. Daarnaast telt ook de beglazing mee. Enkel glas zorgt voor veel meer warmteverlies dan dubbel glas of HR++ glas.

Voor het berekenen en bepalen van het energielabel van uw huis is de mate van isolatie en de beglazing van groot belang. Hier is vaak ook veel winst op te behalen als u uitkomt op een laag energielabel.

Stap 3: Verwarming en ventilatie

Ten slotte spelen de manier van verwarmen en de mate waarin de woning geventileerd kan worden een rol. Een warmtepomp is duurzamer dan een cv-ketel, en ook in cv-ketels zit onderling veel verschil.

Bij het energielabel wordt bovendien gekeken naar ventilatie. De manier van ventileren is gerelateerd aan het bouwjaar en zegt dus veel over de originele bouw.

Wat kan ik met deze informatie?

Weten welk energielabel uw woning heeft is leuk, maar wat kunt u ermee? Als u prijsstelt op duurzaamheid kan het energielabel u vertellen in hoeverre u uw huis nog kunt verduurzamen. Hoe hoger het label, hoe lastiger (en duurder) het verduurzamen wordt.

Komt uw woning echter uit op een laag label, zoals G, F of E? Dan zijn er vaak veel mogelijkheden uw woning snel en relatief goedkoop te verduurzamen. Denk aan het plaatsen van dubbel glas of het isoleren van dak of wanden. Wanneer u overweegt uw huis te verduurzamen is het slim om het energielabel van uw huis te bepalen. Dan weet u waar u staat.

Definitief energielabel aanvragen bij verkoop

Wilt u het energielabel van uw huis bepalen omdat u uw woning gaat verkopen? Dan is het energielabel van uw huis zelf bepalen niet voldoende. De meeste mensen kiezen ervoor zo goedkoop mogelijk een energielabel aan te vragen als particulier, door een energieadviseur of energielabel deskundige te kiezen. Deze inventariseert uw woning en brengt een officieel label uit.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik zelf mijn energielabel berekenen?

Veel woningen beschikken al over een (voorlopig) energielabel. Dit kunt u online controleren. Is er nog geen energielabel? Dan kunt u uw energielabel berekenen via de overheidssite Energielabelvoorwoningen.

Waar kan ik goedkoop een energielabel aanvragen als particulier?

Als u goedkoop een energielabel wilt aanvragen, kunt u als particulier terecht bij een energieadviseur. Deze inventariseert uw woning en brengt een definitief energielabel uit.

Hoe kan ik het best een energielabel deskundige kiezen?

Iedereen die werkzaam is als energielabel deskundige voldoet aan dezelfde eisen. Toch loont het om te kijken naar kwaliteit en werkwijze. Vergelijk meerdere offertes of doe een beroep op het netwerk van uw lokale makelaar.