Huis verkopen Energielabel regelen Kosten bij aanvraag besparen

Goedkoop energielabel aanvragen als particulier

Auteur:
29-05-2022 (laatst bijgewerkt: 25-07-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Het energielabel geeft aan hoe duurzaam en energiezuinig uw woning is. Handige informatie voor de koper. Als u uw woning wilt verkopen, bent u sinds 2021 verplicht een energielabel aan te leveren. Heeft u nog geen energielabel of beschikt uw woning alleen over een voorlopig energielabel? Dan wilt u natuurlijk (zo goedkoop mogelijk) een energielabel aanvragen als particulier.

Gelukkig is een goedkoop energielabel aanvragen als particulier relatief eenvoudig. U neemt contact op met een energieadviseur en vraagt het energielabel aan. Oriënteer u tijdig op de aanvraag. Zo voorkomt u dat u een boete moet betalen omdat u geen energielabel kunt tonen bij de verkoop.

Zelf uw energielabel berekenen is helaas niet voldoende. U moet een officieel rapport en label kunnen tonen. Hiervoor moet u een definitief energielabel aanvragen, anders riskeert u een boete.

Definitief energielabel aanvragen

Moet u in of na 2022 een energielabel aanvragen? Dan kiest u altijd voor een definitief energielabel. Voor 2020 werd er nog gewerkt met een voorlopig energielabel. Tegenwoordig moet u altijd een definitief energielabel kunnen tonen, ook als uw woning al beschikt over een voorlopig energielabel. Het is dus zaak een (goedkoop) energielabel aan te vragen als particulier zodra u verkoopplannen heeft.

U vraagt een definitief energielabel aan door een energieadviseur in te huren. Hieraan zijn helaas wel kosten verbonden. Deze zijn bovendien een stuk hoger dan voorheen, toen het goed mogelijk was een goedkoop energielabel aan te vragen als particulier.

De boete voor het niet kunnen tonen van een energielabel is echter nog hoger, dus is het verstandig altijd een energielabel aan te vragen. Een goedkoop energielabel aanvragen als particulier is altijd beter dan de boete ontvangen. Doe dit ruim voordat u de woning te koop zet.

Hoe duur is een energielabel?

Waar u vroeger een goedkoop energielabel kon aanvragen als particulier (voor enkele tientjes), betaalt u tegenwoordig helaas veel meer. Het aanvragen van een energielabel kost u nu circa €325 als particulier.

Een energieadviseur komt uw woning opnemen en brengt een rapport uit dat de basis voor uw energielabel vormt. Er zit wel verschil tussen aanbieders van energielabels. Bij sommige betaalt u vooraf, bij anderen achteraf. De ene leverancier levert het label digitaal af, de ander zal het rapport op papier toesturen.

Natuurlijk wilt u een zo goedkoop mogelijk energielabel aanvragen als particulier. Het is daarbij wel belangrijk niet alleen op prijs, maar ook op service en betrouwbaarheid te letten. Als uw goedkope energielabel niet voldoet, riskeert u een boete of moet u het energielabel opnieuw aanvragen.

Huis verkopen zonder energielabel

Schrikken de kosten van het nieuwe energielabel u af? Dan overweegt u misschien uw huis te verkopen zonder energielabel. Toch is dit sterk af te raden. Er wordt namelijk actief gecontroleerd op het energielabel. Kunt u dit niet tonen bij verkoop? Dan krijgt u een boete van €435. Vraag daarom altijd een energielabel aan als u uw woning wilt verkopen.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partij die een energielabel kan verstrekken? Of wilt u een goedkoop energielabel aanvragen als particulier? Het is verstandig om dan te beginnen bij een platform als Energielabel Checker.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk een definitief energielabel aanvragen?

Oriënteer u tijdig op de mogelijkheden en prijzen van diverse aanbieders via een website als EnergielabelChecker.nl. Op die manier kunt u zo goedkoop mogelijk een definitief energielabel aanvragen.

Hoe hoog is de boete voor het ontbreken van een energielabel?

Particulieren die geen energielabel kunnen tonen bij de verkoop van hun woning riskeren een boete van €435 voor het ontbreken van een energielabel.

Waar kan ik mijn energielabel berekenen?

Het huidige energielabel wordt vastgesteld door een energieadviseur. Deze neemt veel aspecten van de woning mee in de beoordeling. Het is daarom moeilijk zelf uw energielabel te berekenen. Wilt u direct weten wat uw huidige energielabel is, kijk dan op Energielabel Checker.