Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Elkaar uitkopen of samen verkopen

Erfenis huis verdelen: hoe doe je dat?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 12-08-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het komt vaak voor dat kinderen een huis erven na het overlijden van hun ouders. Dat huis maakt dan deel uit van de erfenis. Daar hebben alle kinderen wettelijk gezien recht op, tenzij de ouders een van hen hebben uitgesloten in hun testament. Maar hoe kun je de erfenis, inclusief huis, verdelen?

U heeft meerdere opties als u een erfenis en huis verdelen wilt. U kunt de woning te koop zetten, met instemming van de andere rechthebbenden. De opbrengst verdeelt u dan. Als één van de erfgenamen in het huis wil blijven wonen, kan diegene ook kiezen voor uitkopen. Diegene betaalt elke rechthebbende dan een uitkoopsom. Het is wel van belang dat u het samen eens wordt over de afhandeling van de erfenis.

Waar moet u op letten bij de erfenis van het huis verdelen?

Er is een aantal zaken waar u op moet letten bij de erfenis en het huis verdelen. Zo wilt u dat het liefst in overeenstemming doen met de andere erfgenamen. Stel daarom eerst vast welke van de twee opties u wilt gebruiken als u de erfenis van het huis verdelen wilt. Kiest u voor verkoop of blijft een van u erin wonen?

In principe gelden dezelfde regels voor een erfenis en huis verdelen. De woning behoort tot de onverdeelde nalatenschap. Iedere erfgenaam dient daarom een gelijk deel te ontvangen. Verkoopt u met zijn vieren een woning van 350.000 euro? Dan krijgt iedere erfgenaam 87,500 euro.

De woning gezamenlijk verkopen

U kunt de erfenis van het huis verdelen door te kiezen voor gezamenlijke verkoop. Daarvoor laat u de woningwaarde vaststellen en verkoopt u de woning vervolgens in onderlinge overeenkomst. Het is mogelijk tot drie jaar na de erfenis te wachten met verkoop. Dat stelt u in staat de woning op een later, mogelijk gunstiger tijdstip te verkopen.

De taxatie dient te gebeuren door een erkend taxateur. Indien u zicht wilt oriënteren op de verkoop van een woning om de erfenis van het huis verdelen, kunt u ook een gratis waardebepaling aanvragen bij een makelaar.

Erfenis en het huis verdelen door uitkopen

Er is nog een manier om de erfenis en het huis te verdelen. Als een van de erfgenamen in het huis wil (blijven) wonen, kunt u ook daarvoor kiezen. Degene die blijft, dient dan wel de overige erfgenamen uit te kopen. Het voordeel hiervan is dat degene die blijft geen overdrachtsbelasting over de woning hoeft te betalen, mits hij of zij de anderen een reële prijs betaalt en elke betrokkene het eens is met deze keuze.

Het komt voor dat erfgenamen het niet eens worden over de verdeling van de erfenis. Dat kan het proces vertragen of laten stagneren. Overeenstemming bereiken over de erfenis en het huis verdelen is dus erg belangrijk. Denkt u er niet uit te komen? Schakel dan een mediator of advocaat in die is gespecialiseerd in erfrecht.

Wilt u de eerste stappen zetten richting uitkopen of verkopen? Dan kunt u zich oriënteren door een gratis waardebepaling van het huis aan te vragen bij een erkend makelaar bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen in het kort

Ik heb een afbetaald huis geërfd. Hoe kan ik de erfenis van het huis verdelen?

Bij het erven van een afbetaald huis kunt u de erfenis op verschillende manieren verdelen. U verkoopt de afbetaalde woning en verdeelt de opbrengst onderling, of er blijft één erfgenaam wonen in de woning. Dan moet diegene de andere erfgenamen wel uitkopen.

Moet ik andere erfgenamen uitkopen als ik in de geërfde woning wil blijven wonen?

U kunt de andere erfgenamen inderdaad uitkopen, maar dit moet wel een gezamenlijke keuze zijn. Komt u er niet uit? Dan zult u de woning toch moeten verkopen om de erfenis en het huis te kunnen verdelen.

Wat als ik het huis wil verkopen, maar het oneens ben met andere erfgenamen?

Een huis verkopen met meerdere erfgenamen kan soms lastig zijn. Probeer er toch samen uit te komen, eventueel met de hulp van een mediator of advocaat. Schakel deze het liefst zo vroeg mogelijk in, als u signalen krijgt dat u van mening verschilt. Zo voorkomt u dat de afwikkeling van de erfenis lang duurt.