Huis verkopen Huis verkopen na erfenis Zo verdeelt u een erfenis bij verkoop

Huis verkopen met meerdere erfgenamen

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 28-03-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Wanneer u samen met anderen een huis erft, wilt u de woning wellicht samen verkopen. Als u er zelf in wilt gaan wonen moet u de andere erfgenamen daarvoor toestemming vragen en uitkopen. De meeste mensen kiezen er echter voor het huis te verkopen. Een huis verkopen met meerdere erfgenamen heeft heel wat voeten in aarde, maar is zeker niet onmogelijk.

Het wordt vaak ingewikkeld als één van de erfgenamen het niet eens is met de beslissing het huis te verkopen. Of er is onenigheid over de verkoopprijs. Gelukkig heeft u dan ook opties om de erfenis van het huis alsnog te verdelen. Hoe u een huis kunt verkopen, samen met meerdere erfgenamen, leest u hieronder.

Erfenis aannemen

Wanneer u een woning erft, bijvoorbeeld van uw ouders, is het huis verkopen de beste manier om de waarde onder meerdere erfgenamen te verdelen. Let er wel op dat u niet alleen de waarde van de woning erft, maar ook de hypotheek. Het kan zijn dat de woning minder waard is dan de hypotheek. In dat geval erft u de restschuld en moet u deze uit eigen zak betalen.

Ga daarom altijd na of er nog een hypotheek op de woning zit. Probeer ook te achterhalen wat de actuele waarde van de woning is. Vermoed u dat er sprake is van een restschuld? Kies er dan niet meteen voor het huis te verkopen met de meerdere erfgenamen uit de familie. Alleen als er sprake is van overwaarde op het huis kunt u de erfenis meestal probleemloos aanvaarden.

Beneficiair aanvaarden is in dat geval verstandig. U aanvaardt de woning dan alleen als er sprake is van overwaarde. Houd er rekening mee dat het verkopen van de inboedel in de woning wordt gezien als het aannemen van de erfenis. Twijfelt u over het aannemen van de woning, of over het huis verkopen met meerdere erfgenamen? Ga dan voorzichtig te werk.

Huis verkopen met meerdere erfgenamen: wat te regelen?

Als u het erover eens bent dat u het huis wilt verkopen met meerdere erfgenamen moet u samen besluiten wanneer u dat doet. U moet het ook eens worden over de prijs. Dat doet u eventueel samen met een verkoopmakelaar. De testamentair executeur regelt de nalatenschap en helpt u de erfenis en het huis te verdelen.

U kunt de verkoopmakelaar de verkoop van de woning toevertrouwen. Zodra de woning is verkocht, kunt u de waarde verdelen. Elke erfgenaam krijgt een evenredig deel, tenzij u anders overeen bent gekomen. Leg afspraken bij het verkopen van een huis met meerdere erfgenamen altijd vast. Zo weet u waar u aan toe bent, ook als er toch een conflict ontstaat.

Wat te doen bij conflict?

Helaas komt het bij het verkopen van een geërfde woning voor dat één van de erfgenamen het niet eens is met de gang van zaken. Een van de erfgenamen weigert het huis bijvoorbeeld te verkopen, of vindt de prijs te laag. In dat geval kunt u naar de rechter stappen als bemiddeling niets uithaalt. Op basis van uw argumenten zal de rechter bepalen of u het huis alsnog kunt verkopen.

Is er sprake van overwaarde op het huis uit de erfenis, of niet? U wilt uiteraard weten wat de actuele waarde is van het huis dat u erft. Vraag dan een gratis waardebepaling aan via onze Gratis Waardebepaling Pagina. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan als u de erfenis wilt aannemen en u het huis wilt verkopen met meerdere erfgenamen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kun je de erfenis van een huis verdelen?

Is een akte van verdeling noodzakelijk na een erfenis?

Niet altijd. De akte van verdeling is bij een erfenis alleen noodzakelijk als een van de erfgenamen in de geërfde woning wil gaan wonen.

Hoe verdeel je de overwaarde op een huis uit een erfenis?

De eenvoudigste manier om de overwaarde op een huis uit een erfenis te verdelen is door de woning te verkopen. Het alternatief is de andere erfgenamen uit te kopen.