Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Verkoop van uw woning tegenhouden

Ex wil huis verkopen maar ik niet. Wat kan ik doen?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 29-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, uw ex wil uw huis verkopen maar u wilt dat niet. Een vervelende situatie waar u het liefst zonder conflict een oplossing voor vindt. Is het uw ex die uw huis wil verkopen, maar denkt u: dat wil ik niet? Dan zijn er gelukkig een aantal opties.

Het is mogelijk het uitkopen van uw partner voor te stellen zodat u in de woning kunt blijven wonen. Dit is de prettigste oplossing. Gaat uw ex-partner niet akkoord met uitkoop? Dan zult u een advocaat in de arm moeten nemen en een rechtszaak aan moeten spannen.

Wel of niet verkopen?

Als uw ex het huis wilt verkopen maar u niet, wilt u waarschijnlijk in de woning blijven wonen. U zult dan de hypotheek moeten overnemen na de scheiding. Hiervoor heeft u voldoende financiële draagkracht nodig. Het uitkopen van uw partner is dan het eerste wat u voor kunt stellen.

U draagt dan de helft van de actuele woningwaarde minus de hypotheekschuld over aan uw ex-partner. Het uitkopen van uw ex-partner is niet verplicht, maar het is wel dé oplossing als uw ex graag het opgebouwde vermogen uit de woning wil halen.

Blijft uw ex ondanks uw voorstel voorkeur hebben voor verkoop? Dan kan bemiddeling uitkomst bieden. Indien u toch overeenstemming bereikt met uw ex over de verkoop, dan legt u dit vast in een echtscheidingsconvenant. Dat doet u ook als u de hypotheek wilt overnemen. Lukt dit niet, dan zult u toch de gang naar de rechter moeten maken.

Als uitkopen niet lukt: naar de rechter

Wanneer uw ex uw huis wil verkopen maar u denkt: dat wil ik niet, is een rechtszaak de laatste optie. Hiervoor neemt u een advocaat in de arm. De rechter zal vervolgens uitspraak doen over uw situatie. Hierbij kan de rechter oordelen dat u in de woning mag blijven wonen, of dat u de woning toch moet verkopen.

Hierbij baseert de rechter zich op uw persoonlijke situatie en de afspraken die u reeds heeft vastgelegd. Een rechtszaak garandeert echter niet dat u in de woning kunt blijven wonen als uw ex het huis wil verkopen en u niet.

Waardebepaling: de eerste stap

Zoals hierboven al genoemd is het uitkopen van uw partner niet verplicht. Het is wel de beste oplossing als u in de woning wilt blijven wonen en uw ex-partner vermogen uit de woning wil vrijmaken. Wilt u uw ex-partner uitkopen? Of een goed voorstel doen omdat uw ex de woning wil verkopen, maar u niet?

Een gratis waardebepaling is een goede eerste stap. Een erkend makelaar zal de actuele woningwaarde achterhalen zodat u een indicatie heeft van de verkoopwaarde en uitkoopsom. Vraag nu geheel vrijblijvend een gratis waardebepaling aan.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de hypotheek overnemen na mijn scheiding?

Wilt u de hypotheek overnemen na uw scheiding? Dan zult u uw ex-partner moeten uitkopen en de hypotheek op uw naam moeten laten zetten. Hiervoor moet u contact opnemen met de hypotheekverstrekker en uw notaris.

Hoe werkt het uitkopen van je partner?

Het uitkopen van een partner is relatief eenvoudig. Doorgaans betaalt u uw ex-partner de helft van de actuele marktwaarde van de woning minus de helft van de openstaande hypotheekschuld.

Is het uitkopen van je partner verplicht als je na de scheiding in het huis wilt blijven wonen?

Nee, het uitkopen van uw partner is niet verplicht. U kunt de woning bijvoorbeeld in onverdeeldheid aanhouden waarbij u het huis niet verkoopt of uw partner uitkoopt.