Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Wie blijft in het huis wonen?

Hypotheek overnemen na scheiding

Auteur:
19-10-2021 (laatst bijgewerkt: 29-05-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Een scheiding heeft significant meer voeten in aarde als u samen een huis heeft gekocht. Bij een scheiding heeft u twee keuzes: u of uw partner blijft in het huis wonen, of u verkoopt de woning. Stel; u wilt zelf in de woning blijven wonen, dan dient u uw ex-partner uit te kopen. Dat betekent dat u hem of haar het bedrag betaalt dat hij of zij reeds aan hypotheek heeft afbetaald. U neemt dan de hypotheek over.

Bij de andere optie gaat u over tot verkoop van de woning. In dat geval hoeft u de hypotheek niet over te nemen. U verkoopt uw woning immers, waarna er geen sprake meer is van een hypotheek. In beide gevallen dient u eerst de waarde van uw woning te laten bepalen voor u een volgende stap kunt zetten.

Kan ik de hypotheek overnemen na scheiding?

Als u in uw koopwoning wilt blijven wonen, zult u de hypotheek van uw ex-partner over moeten nemen. Bij de notaris kunt u hiervoor een akte van verdeling laten opstellen. Het huis wordt – na het uitkopen van uw ex-partner – op uw naam geschreven, net als de hypotheek. Het is verstandig na te gaan of u dit in uw eentje financieel kunt dragen. U betaalde de woning immers samen. Daarnaast moet u uw ex-partner uitkopen, wat ook kosten met zich meebrengt.

Hoe werkt uitkopen?

Met uitkopen wordt bedoeld dat u uw ex-partner een som geld moet betalen als de woning op of boven de aankoopwaarde getaxeerd wordt. Het bedrag dat u uw ex-partner moet betalen, kan in dat geval oplopen tot enkele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en het afgeloste bedrag.

Als er sprake is van overwaarde, dan kunt u ook besluiten om deze te schenken aan uw ex-partner. Staat uw woning onder water en wilt u erin blijven wonen? Dan betaalt uw ex-partner u de helft van het bedrag dat u ‘tekort’ komt. Uw hypotheekadviseur of financieel adviseur kan u adviseren over het uitkopen van uw ex.

Nadelen van hypotheek overnemen na scheiding

De hypotheek van uw ex-partner overnemen, heeft als grootste nadeel dat u voortaan opdraait voor de complete hypotheek. Eerst deed u dit samen. Dat heeft financiële consequenties, zeker als u een groot bedrag moet betalen voor het uitkopen van uw ex-partner. Uw hypotheekadviseur kan berekenen of u zich nog steeds in een gezonde financiële situatie bevindt als u deze keuze maakt.  

Overname in gang zetten

Voor u de hypotheek op uw naam kunt zetten of de woning kunt verkopen, dient u de waarde van uw woning te bepalen. Een dure taxatie is hiervoor niet nodig, want u kunt een gratis waardebepaling laten uitvoeren door een erkend makelaar die bekend is in uw regio. Alleen zo krijgt u een reëel beeld van de waarde van uw huis en kunt u besluiten of u de hypotheek wilt overnemen na uw scheiding.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik in het huis blijven wonen na een scheiding?

Dat ligt aan de afspraken die u met uw ex-partner maakt, en aan uw financiële situatie. Als uw ex-partner akkoord gaat met uw voorstel om in de woning te blijven wonen, dient u de hypotheek over te nemen. Mogelijk moet u uw ex-partner hierbij uitkopen.

Hoe werkt uitkopen precies?

Als u uw woning samen met uw ex-partner heeft gekocht en u ervoor kiest er zelf te blijven wonen, heeft uw ex-partner recht op een deel van de afgeloste hypotheek. Om de waarde van uw woning te bepalen, laat u een waardebepaling uitvoeren. Daarna stelt u vast hoeveel geld u nodig heeft om uw ex-partner uit te kopen.

Kan ik de hypotheek overnemen zonder mijn partner uit te kopen?

Ja, de hypotheek overnemen zonder uitkopen is in theorie mogelijk. In de praktijk komt dit echter zelden voor, omdat de vertrekkende partner dan geen geld ontvangt. Wel kan deze constructie uitkomst bieden als degene die blijft de ander niet kán uitkopen, maar u beiden liefst wel de woning wilt aanhouden. U kunt dan bijvoorbeeld afspreken de uitkoopsom later uit te betalen.