Huis verkopen Huis verkopen door scheiding Kosten en alternatieven

Hoe werkt het uitkopen van een partner?

Auteur:
19-10-2021 (laatst bijgewerkt: 30-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, worden bij een scheiding alle gezamenlijke bezittingen verdeeld. Hieronder valt ook het huis dat u samen heeft gekocht. Het verdelen van een woning kan op diverse manieren:

Degene die vertrekt gaat elders wonen, maar heeft wel recht op de helft van de waarde van de afgeloste hypotheek. Diegene kan ook besluiten om eventuele overwaarde op het huis te schenken aan de ex-partner. Hoe dan ook brengt het uitkopen van een partner voor- en nadelen met zich mee.

Hoe kunt u iemand uitkopen?

Het is mogelijk iemand uit te kopen door hier onderling afspraken over te maken en de noodzakelijke stappen te zetten. Als u het erover eens bent wie in het huis blijft wonen, kunt u een taxatie laten uitvoeren om de actuele woningwaarde te bepalen. Een voordelig en vrijblijvend alternatief hiervoor is het aanvragen van een gratis waardebepaling bij een makelaar.

Weet u eenmaal wat de woning waard is, dan bepaalt u samen hoeveel geld de vertrekkende partner krijgt. Is het huis minder waard dan de hypotheek die op het huis is afgesloten? Dan moet de vertrekkende partner degene die blijft de helft van het verschil betalen. Als u degene bent die blijft, laat u vastleggen dat de woning en de hypotheek voortaan op uw naam staan. Daarbij ontslaat u de vertrekkende partner van de verplichting om mee te betalen aan de hypotheek.

Waar moet u op letten bij het uitkopen van uw partner?

Uitkopen heeft als voordeel dat één van de twee partners in het huis kan blijven wonen. Dat brengt stabiliteit en zekerheid. De vertrekkende partner beschikt bovendien over een som geld na het uitkopen. Uitkopen brengt echter wel kosten met zich mee voor degene die blijft. Er gaat (vaak) een grote som geld naar de vertrekkende ex-partner. Bovendien kosten het advies en de diensten van de hypotheekadviseur en notaris ook geld.

Is uitkopen van uw partner verplicht?

Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis. Dan is uitkopen niet nodig. In de praktijk willen veel mensen dit niet omdat ze – logischerwijs – niet langer samen willen wonen of de lasten niet langer samen willen dragen. Er zijn een aantal keuzes die u kunt maken bij een scheiding als uitkopen niet mogelijk is.

Alternatieven voor uitkopen partner

Wie zijn of haar ex-partner niet uit wil kopen, kan ervoor kiezen het huis te verkopen. U zult dan beiden op zoek moeten gaan naar nieuwe woonruimte. Een andere optie is het tijdelijk gezamenlijk aanhouden van de hypotheek. Zo kan de vertrekkende partner degene die blijft wonen in het huis gedurende een bepaalde periode ontzien. Dit is een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zal degene die blijft de vertrekkende partner alsnog moeten uitkopen. Het uitkopen van uw partner is dus alleen te vermijden als u het huis gezamenlijk verkoopt. 

Het belang van de waardebepaling

Voor welke optie u ook kiest, de eerste stap is het laten uitvoeren van een waardebepaling. Hierbij kijkt de makelaar naar de actuele verkoopwaarde van de woning. Naar aanleiding hiervan weet u of het huis ‘onder water staat’, of dat er sprake is van overwaarde. Deze inzichten vormen dan weer de basis voor het uitkopen van uw ex-partner, of de verkoop van uw woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Is het uitkopen van uw partner verplicht?

Nee, het uitkopen van uw partner is niet verplicht. Als u ervoor kiest om de woning samen te verkopen, hoeft geen van beide partners de ander uit te kopen. Uitkopen is alleen nodig als één van de partners in de woning wil blijven wonen. De vertrekkende partner heeft dan recht op een uitkoopsom, tenzij hij of zij hier na onderling overleg van afziet. In de praktijk komt dit echter zelden voor.

Kan ik mijn de hypotheek overnemen zonder mijn partner uit te kopen?

Ja, u kunt de hypotheek in theorie overnemen zonder uw ex-partner uit te kopen. Hiervoor dient u samen overeenstemming te bereiken, wat vaak lastig is omdat de vertrekkende partner geen geld ontvangt. Dit is dan ook alleen een optie als de blijvende partner niet genoeg geld heeft voor het uitkopen van de ander en er bij de notaris wordt vastgelegd dat de uitkoopsom later wordt uitbetaald.

Welke kosten zijn er verbonden aan het uitkopen van uw partner?

Het overschrijven van de hypotheek en het op uw naam zetten van de woning brengt kosten zoals notariskosten met zich mee. Houd rekening met enkele honderden tot duizenden euro’s. Daarnaast betaalt u als uitkopende partner uiteraard een uitkoopsom.