Huis verkopen Makelaars in de buurt vergelijken Besparen op makelaarskosten

Goedkope makelaar: vinden en vergelijken

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-4 minuten

Makelaarskosten zijn traditioneel een grote kostenpost bij de aan- en verkoop van een woning. We begrijpen het daarom als u probeert om hier enigszins op te besparen. Maar hoe kunt u een goedkope makelaar vinden die ook nog eens kwaliteit biedt? Het antwoord is: goed en gericht vergelijken van lokale makelaars.

Goedkope makelaar vinden in uw buurt

Misschien heeft u weleens met de gedachte gespeeld om zelf een huis te kopen of verkopen. Toch is er een goede reden waarom vrijwel iedereen ondanks de kosten toch in een makelaar investeert: hij verdient zichzelf vaak terug. In dat kader gaat het niet zozeer om het vinden van de goedkoopste makelaar, maar vooral om degene die u onderaan de streep het meeste rendement oplevert.

Dat is in elk geval bijna nooit de internetmakelaar. Want hoewel de tarieven van online makelaars goedkoop zijn, kan dat alleen door hun lage tijdsinvestering. Ze richten zich exclusief op het voeren van onderhandelingen en laten de rest over aan u. Ook bezitten zij in tegenstelling tot full-service makelaars meestal geen kennis van de markt in uw specifieke buurt.

Wat kost de goedkoopste makelaar gemiddeld?

Kortom: de beste optie is om een goedkope full-service makelaar te vinden bij u in de buurt. Stel dat u slaagt in die zoektocht, wat bent u dan kwijt? Laten we als maatstaf de goedkoopst denkbare verkoopmakelaar nemen – die hanteert gemiddeld een courtage vanaf minimaal 1% van de verkoopsom van de woning.

Verkoopt u uw huis voor € 300.000, dan betaalt u € 3.000 aan makelaarskosten. En dat dus bij de goedkoopste makelaar. De meeste makelaars rekenen een hogere courtage zoals 1,5%. Daarmee zijn ze prijstechnisch gezien nog steeds concurrerend en al helemaal als u het in perspectief plaatst.

Want wat als zo’n minder goedkope makelaar uw huis voor € 315.000 in plaats van € 3.000 verkoopt? Met een courtage van 1,5% betaalt u dan € 4.725 aan makelaarskosten – € 1.725 meer. Maar uw huis levert ook € 15.000 meer op en daarmee is die € 1.725 een waardevolle investering.

Goedkope makelaars snel met elkaar vergelijken

Zoals u uit bovenstaande berekening kunt opmaken, is het niet verstandig om makelaars te vergelijken op prijs alleen. Een goedkope makelaar vinden is namelijk één ding; een makelaar vinden die zijn kosten dubbel en dwars waard blijkt, is geheel iets anders.

Wij adviseren u daarom om verschillende makelaars op meerdere aspecten met elkaar te vergelijken. Daarvoor moet u ze eerst vinden – dat kan heel eenvoudig door in het veld hieronder uw postcode achter te laten. U ontvangt dan vrijblijvend meerdere offertes van goedkope makelaars die u op uw gemak met elkaar kunt vergelijken: