Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Makelaarstarieven vergelijken

Tarieven makelaars: hoe vind ik een goedkope makelaar?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Het verkopen van een huis is niet iets dat u dagelijks doet. De meeste mensen komen twee tot drie keer in hun leven in aanraking met het verkopen van een huis. Daarom is er vrij weinig bekend over de manieren waarop makelaars vergeleken kunnen worden en wat precies de verschillen zijn. Een duurdere makelaar levert bijvoorbeeld lang niet altijd beter werk af dan een goedkope makelaar.

Wilt u zoveel mogelijk geld overhouden aan de verkoop van uw huis, dan zoekt u een goedkope makelaar die in staat is om uw vastgoed snel te verkopen. Zo strijkt u het meeste geld op, zit u niet met dubbele woonlasten en kunt u direct naar het volgende huis toe.

Een goedkope makelaar vinden

De duizenden makelaars in Nederland bepalen zelf de kosten die zij hanteren. De opstartkosten van de makelaars zijn een vast bedrag dat vooraf betaald moet worden. Hier zit niet veel verschil in, het gaat om ongeveer €250,- verschil tussen de laagste en hoogste makelaarskosten voor het opstarten. De courtage is waar het verschil ligt en dát is waar u naar moet kijken.

De courtage ligt meestal rond de 1,5% bij verkoopmakelaars. Deze makelaars hanteren vaak scherpere tarieven omdat zij zoveel mogelijk huizen willen verkopen. Onthoudt u tijdens het vergelijken goed dat een procent verschil een enorm bedrag kan betekenen. Hebt u een huis dat getaxeerd is op een waarde van €500,000,- en wordt dit geboden, dan is een procent verschil in de courtage al €5.000,-.

Er zijn makelaars die geen percentages hanteren. Deze makelaars rekenen vaste kosten voor de verkoop van uw huis. Vaak betekent dit dat er lagere bedragen gevraagd worden, maar de aangeboden diensten lopen ook sterk uiteen. De vraag is alleen of dat wel echt een probleem is.

Regelt u de rondleidingen zelf?

Duurdere makelaars nemen u al het werk uit handen. Zij regelen bijvoorbeeld ook de rondleidingen. Wanneer u een goedkope makelaar kiest, wordt u verzocht de rondleidingen zelf te regelen. Doorgaans betekent dit dat uw huis sneller verkocht kan worden. U hebt namelijk de antwoorden op de vragen, u weet wat de voordelen en mogelijkheden zijn en u kunt direct inzicht geven in de situatie. Hoewel het extra werk voor u is, zijn er dus duidelijke pluspunten, naast de voordeligere prijs van de makelaar.

U kunt op basis van tarieven makelaars vergelijken, maar alleen wanneer u rekening houdt met het verschil in aanbod van de diensten die u krijgt voor het afgesproken bedrag. Neemt u beide factoren mee bij het vergelijken van de makelaars, dan kunt u een sterke keuze maken.

Nu de goedkoopste makelaar vinden

De meeste makelaars vermelden de kosten voor hun diensten niet op het internet. Dat maakt het vinden van een goedkope makelaar omslachtig en een vervelende klus. U moet immers contact maken met alle makelaars. Niet wanneer u kiest voor VerkoopmakelaarOffertes.nl. Met uw gegevens en wensen zorgen wij ervoor dat vier actieve makelaars bij u in de buurt een offerte sturen zodat u direct kunt vergelijken. Zoek vandaag nog de makelaar die bij u past, zodat u de juiste prijs voor uw huis krijgt.