Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Duidelijkheid over makelaarskosten

Welke makelaarskosten zijn er bij verkoop van een huis?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Als u van plan bent om uw huis te verkopen, dan is het verstandig om vooraf te oriënteren op de makelaarskosten. In dit artikel leggen wij uit welke soorten makelaarskosten er zijn, hoe deze kosten door makelaars verrekend worden, in welke mate makelaarskosten kunnen verschillen, en hoe u gericht makelaarskosten kunt vergelijken voor de verkoop van een huis.

Opstartkosten

De meeste makelaars hanteren bij het verkopen van een huis zogenaamde opstartkosten. Zoals het woord al zegt zijn opstartkosten de kosten die nodig zijn om de verkoop op te starten. De makelaar vraagt een bedrag (vaak zo'n 250,- euro tot 450,- euro) waarmee kostendekkend uw huis in de verkoop kan worden gezet. Dat wil zeggen: woningfotografie, Funda-plaatsing, brochure-ontwikkeling, etc. De opstartkosten worden vooraf voldaan. Bij sommige makelaars krijgt u de opstartkosten terug zodra de woning daadwerkelijk verkocht is.

Courtage

De courtage vormt het leeuwendeel van de makelaarskosten die u betaalt bij de verkoop van uw huis. Een makelaar werkt via een courtage feitelijk op no cure no pay-basis, met uitzondering van de opstartkosten. Met een courtage werkt het namelijk als volgt.

De makelaar verricht tijdens het verkooptraject allerlei werkzaamheden voor u: promotie van de woning, afspraken maken met geïnteresseerden, rondleidingen geven in uw huis (de zogenaamde bezichtigingen), onderhandelingen voeren met bieders, etc. De makelaar berekend de uren / handelingen niet aan u door (bijvoorbeeld kosten per uur, voorrijkosten, etc.). In plaats daarvan vraagt een makelaar een courtage: een all-in-tarief waarmee alle werkzaamheden die nodig zijn om uw huis te verkopen in één prijs gedekt zijn.

De meeste makelaars vragen een courtage in de vorm van een percentage van de verkoopprijs van het huis, bijvoorbeeld 1,2%. Daarmee heeft u de garantie dat de makelaar een zo hoog mogelijke verkoopprijs voor u wilt behalen. Immers, hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger ook de beloning voor de makelaar is.

Hoe worden makelaarskosten verrekend?

Makelaarskosten worden op verschillende manieren verrekend. Opstartkosten betaalt u voorafgaand aan het verkooptraject. Deze kosten betaalt u rechtstreeks aan de makelaar. De courtage betaalt u achteraf, nadat de woning daadwerkelijk verkocht is. De courtage wordt via de notaris verrekend. Zodoende betaalt u de courtagekosten niet rechtstreeks aan de makelaar, maar worden deze feitelijk ingehouden op uw verkoopopbrengst die u via de notaris verkrijgt na transport van de woning.

In welke mate verschillen makelaarskosten bij verkoop van een huis?

In Nederland zijn makelaars vrij om hun tarieven te bepalen. Alleen al daardoor hebt u als aanstaande woningverkoper iets te kiezen. Verkoopmakelaars kunnen geneigd zijn om scherpere tarieven aan te bieden, om aantrekkelijker voor u te zijn qua makelaarskosten. Daardoor is er veel variatie in prijs en kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van een makelaar door gericht te vergelijken.

Om de forse verschillen in prijs te illustreren, geven we het volgende voorbeeld. Een huis wordt verkocht voor 300.000 euro. Makelaar A rekent een courtage van 1% en ontvangt 3.000 euro na verkoop. Makelaar B rekent een courtage van 1,5% en ontvangt 4.500 euro na verkoop. Makelaar C rekent een nog hogere courtage van 2% en ontvangt 6.000 euro bij verkoop. Zodoende zijn de makelaarskosten die u betaalt in sterke mate afhankelijk van de prijsafspraak die u met de makelaar maakt.

Oplossing: makelaarskosten vergelijken in uw regio

Omdat de meeste makelaars geen inzicht geven in tarieven op hun eigen websites, heeft VerkoopmakelaarOffertes.nl een oplossing ontwikkeld. U kunt eenvoudig makelaarskosten vergelijken door via het offerteformulier direct vier makelaar offertes aan te vragen bij verkoopmakelaars voor de verkoop van uw huis.

U geeft in het formulier aan wat de gegevens van uw woning zijn en wat uw wensen met betrekking tot de diensten van de makelaar zijn. Vervolgens gaan vier geschikte makelaars u informeren over kosten, werkwijze en mogelijkheden, zodat u weet welke makelaarskosten gepaard gaan met een huis verkopen.