Huis verkopen Tarieven kosten & courtages Transparante tarieven vinden

Hebben makelaars vaste tarieven?

Auteur:
10-08-2021 (laatst bijgewerkt: 26-01-2024)
Leestijd: 2-3 minuten

Het antwoord op deze vraag is: ja. Er zijn inderdaad makelaars die werken met vaste tarieven. Toch zijn er nog wel verschillen. Bij sommige verkoopmakelaars staan de tarieven namelijk vooraf al vast, terwijl anderen ze na een gesprek op maat afstemmen. En dan zijn er nog makelaars die werken met het populaire systeem van courtage. Maar bij welk systeem profiteert u nu van de laatst mogelijke kosten?

Makelaar met een vast tarief: wat is het voordeel?

Een makelaar met een vast tarief heeft één groot voordeel: na verkoop betaalt u altijd alleen de vooraf afgesproken kosten. Hierdoor komt u nooit voor een vervelende verrassing te staan en kunt u de makelaarskosten makkelijker in uw budget opnemen.

Toch heeft datzelfde voordeel ook een nadeel: na een tegenvallende verkoop bent u nog steeds verplicht het vooraf afgesproken tarief te betalen. En dat kan even slikken zijn als u eventueel verlies maakt op de woning.

Daarnaast zit er bij vaste tarieven soms een addertje onder het gras. Sommige verkoopmakelaars scharen namelijk niet al hun diensten onder het vaste tarief, waardoor u na de verkoop alsnog aanvullende kosten betaalt voor bijvoorbeeld bezichtiging, taxatie of fotografie. Het is daarom van belang om hier goed op te letten.

Een vast tarief op maat: beter voor de makelaar of voor u?

Een vast tarief heeft dus voordelen en nadelen voor zowel u als voor de makelaar. Die laatste snijdt zichzelf immers in de vingers als hij twee keer zolang bezig is om het huis te verkopen als vooraf voorzien. Ook profiteert hij niet mee als hij erin slaagt om het huis voor een bedrag ver boven de vraagprijs te verkopen.

Steeds meer verkoopmakelaars werken daarom met een vast tarief op maat. Hierbij werkt de makelaar niet volgens standaardtarieven, maar stemt hij zijn offerte af op uw specifieke woning, situatie en behoeften.

De kans is hierdoor groter dat het vooraf afgesproken bedrag achteraf niet leidt tot onvrede – aan uw kant of die van de makelaar. Wees ook in dit geval scherp op eventuele aanvullende kosten. En pas bij dit soort makelaarsoffertes op dat de vaste tarieven niet hoger uitvallen dan bij een reële beloning op basis van courtage.

Courtage in plaats van vast tarief: wat levert de laagste kosten op?

Hoe kunt de hoogte van een eventuele courtage nu berekenen? De gemiddelde makelaarscourtage schommelt in 2024 rond de 1,12%. Heeft uw huis een vraagprijs van € 315.000, dan bedraagt de courtage circa € 3.500 als u erin slaagt om het voor deze prijs te verkopen.

Biedt een andere makelaar u een vast tarief dat ook rond de € 4.000 ligt? Dan bent u hiermee voordeliger uit zodra u het huis voor meer dan € 357.000 weet te verkopen – de courtage valt dan hoger uit dan € 4.000. Maar verkoopt u de woning voor slechts € 299.000, dan bent u nadeliger uit – de courtage blijft dan onder de € 3.350.

Besef echter wel dat het hierboven berekende voordeel en nadeel relatief is. Het is immers niet erg om € 300 meer aan courtage te betalen als u uw huis voor € 20.000 meer verkoopt. Net zoals een besparing van € 300 weinig voldoening geeft als u op uw woning € 20.000 verlies lijdt.

Daarom is het cruciaal om altijd meerdere makelaar offertes te vergelijken en naar aanleiding hiervan meerdere verkoopmakelaars ter kennismaking langs te laten komen. Zij geven u een gratis waardebepaling van uw huis, zodat u zelf kunt berekenen of u voordeliger uit bent met vaste tarieven of courtages. Ook merkt u zo snel genoeg met welke makelaar u de beste klik hebt.