Huis verkopen Woningwaarde verhogen Uw woningwaarde achterhalen

Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van een woning?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De WOZ-waarde van uw woning, de Waarde Onroerende Zaken, is om diverse redenen van belang voor huiseigenaren. Zo bepaalt uw gemeente de hoogte van gemeentelijke belastingen aan de hand van de WOZ-waarde. En de hoogte van het eigenwoningforfait wordt op basis van de WOZ-waarde bepaald.

U vraagt zich misschien af: hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning? In principe wordt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw berekend door uw gemeente. U kunt de WOZ-waarde eenvoudig opvragen, via het WOZ-waarde loket van de Rijksoverheid. We leggen u graag uit wat de WOZ-waarde inhoudt en waarom het belangrijk is te weten hoe hoog deze voor uw woning is.

WOZ-waarde uitgelegd

De WOZ-waarde vormt de basis voor diverse belastingen. De WOZ-waarde wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Een taxateur voert steekproefsgewijs taxaties uit om de WOZ-waarde vast te stellen. Let op: dat is niet eenzelfde soort taxatie als bij de verkoop van een woning.

Veel mensen denken dat de WOZ-waarde hetzelfde is als de woningwaarde. Dat is echter niet waar. De WOZ-waarde valt vaak een stuk lager uit dan de actuele woningwaarde. Vraagt u zich af: hoe kom ik achter woz waarde woning? Zoek dan de brief met WOZ-waarde van uw gemeente of maak gebruik van het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid.

WOZ-waarde versus vraagprijs

Kijk liever niet alleen naar de WOZ-waarde voor het bepalen van de vraagprijs van uw woning. Er zit vaak een groot verschilt tussen WOZ-waarde versus de juiste vraagprijs. De WOZ-waarde valt vaak lager uit dan de actuele woningwaarde.

Wilt u uw woning verkopen en voor die tijd eerst de waarde van de woning schatten? Ga dan niet uit van de WOZ-waarde maar kijk naar recent verkochte woningen in uw wijk. Een lokale verkoopmakelaar kan exact vaststellen wat de woning waard is.

In principe is de vraag: ‘hoe kom ik achter de WOZ-waarde van mijn woning?’ niet relevant als u uw woning wilt verkopen en een vraagprijs wilt bepalen. Vraag in het scenario van een mogelijke verkoop van uw woning altijd een gratis waardebepaling aan bij een lokale verkoopmakelaar.

WOZ-waarde woning opvragen

Zoals hierboven omschreven kunt u de WOZ-waarde van uw woning opvragen bij het WOZ-waarde loket van de Rijksoverheid. Vindt u de WOZ-waarde te hoog? Dan kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde bij uw gemeente.

Wilt u weten hoe u achter de WOZ-waarde van uw woning komt om de vraagprijs te bepalen? Laat de WOZ-waarde dan liever links liggen en laat een makelaar gratis en vrijblijvend uw woningwaarde bepalen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik het best de woningwaarde schatten?

Als u de waarde van uw eigen woning wilt schatten, kunt u kijken naar woningen in uw buurt. Kijk dan het liefst naar recent verkochte woningen van hetzelfde type.

Waar kan ik de WOZ-waarde van mijn woning opvragen?

U kunt de WOZ-waarde van uw woning opvragen bij het WOZ-waarde loket van de Rijksoverheid of bij uw gemeente. Bezwaar maken doet u altijd bij uw gemeente.

Hoe zit het met de WOZ-waarde versus de vraagprijs?

De WOZ-waarde is een ander bedrag dan de vraagprijs. Dit bedrag valt vaak veel lager uit dan de vraagprijs. Baseer de vraagprijs van uw woning nooit op de WOZ-waarde. U zet dan waarschijnlijk te laag in.