WOZ-waarde versus vraagprijs: wat is het verschil?
Auteur:
Sandra Timmers
03-11-2021 (laatst bijgewerkt: 16-04-2022)
Leestijd: 2-3 minuten
Wie zich begeeft op de woningmarkt – als koper of verkoper – komt allerlei vaktermen tegen. Denk bijvoorbeeld aan de marktwaarde, maar ook de WOZ-waarde versus de vraagprijs. Veel mensen verwarren de WOZ-waarde dan ook met de vraagprijs, maar deze twee zijn niet hetzelfde. Ook de marktwaarde hoeft niet hetzelfde te zijn als de vraagprijs. Hoe zit het nu precies?
In tegenstelling tot de WOZ-waarde, is de vraagprijs de prijs die u minimaal wilt hebben voor uw woning als u deze te koop zet. Deze vraagprijs is doorgaans hoger dan de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt namelijk bepaald over het jaar ervoor, en houdt geen rekening met de staat van uw huis en de prijs die het volgens potentiële kopers waard is.
Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken-waarde) wordt bepaald door de gemeente. Deze waarde bepaalt tegelijkertijd de hoogte van de gemeentelijke belastingen die u betaalt. De gemeente maakt een ruwe inschatting van de woningwaarde op basis van algemene huiskenmerken, waarbij uw huis met vergelijkbare woningen wordt vergeleken.
Als u uw woning wilt verkopen hoeft u niets te doen met de WOZ-waarde, want deze komt doorgaans niet overeen (en ligt vaak lager) dan de daadwerkelijk marktwaarde. Wel is het daarom prettig om te weten wat de marktwaarde van uw woning is. Dit kunt u eenvoudig achterhalen middels een gratis en vrijblijvende waardebepaling door een verkoopmakelaar.
WOZ-waarde versus vraagprijs: wat als de WOZ-waarde lager is?
Omdat de huizenmarkt momenteel sterk in beweging is, kan het zijn dat de WOZ-waarde van uw huis tienduizenden euro’s – of in sommige gevallen zelfs meer dan €100.000 – lager ligt dan de vraagprijs. Dat is niet erg, want de WOZ-waarde heeft geen invloed op de verkoopprijs. Bovendien leidt een lagere WOZ-waarde ook tot lagere belastingen, wat voor u alleen maar gunstig is.
Het komt dan ook geregeld voor dat de WOZ-waarde versus de vraagprijs een groot verschil vertoont. Bij het bepalen van de vraagprijs voor uw huis hoeft u hier in principe niet naar te kijken. Beter is het om uit te gaan van de vraagprijs en verkoopprijs van vergelijkbare woningen die recent in uw buurt zijn verkocht. Een lokale full-service verkoopmakelaar heeft hiervan doorgaans een goed beeld.
WOZ-waarde versus verkoopprijs: wat is het verschil?
Nu u weet dat de WOZ-waarde versus de vraagprijs in verhouding vaak een stuk lager ligt, is het geen verrassing dat het verschil ten opzichte van de verkoopprijs nog groter is. In de huidige markt is de vraag naar woningen immers groter dan het aanbod en worden veel huizen voor tienduizenden euro’s of meer boven de vraagprijs verkocht.
De WOZ-waarde vormt dan ook geen betrouwbare indicator om de juiste vraagprijs voor uw woning te bepalen, laat staan om het maximale uit de verkoopprijs te halen. Een goed startpunt is het aanvragen van een gratis en vrijblijvende waardebepaling bij een lokale verkoopmakelaar. Zo krijgt u inzicht in de lokale woningmarkt en kunt u de beste vraagprijs voor uw huis bepalen.
Veelgestelde vragen in het kort
Wat is het verschil tussen de WOZ-waarde en de vraagprijs?
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van uw woning. Dit is het uitgangspunt voor de heffing van diverse belastingen, zoals de afvalstoffenheffing en de inkomstenbelasting. De vraagprijs is het bedrag dat u minimaal voor uw woning vraagt bij de verkoop van uw huis.
Wat als de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs?
De WOZ-waarde staat los van de vraagprijs voor een woning. De gemeente neemt de geschatte waarde van het voorgaande jaar als WOZ-waarde als uitgangspunt voor de heffing van belastingen. Dit is een ruwe schatting en de WOZ-waarde is – zeker in de huidige markt – bijna altijd lager dan de vraagprijs.
Hoe kom ik achter de WOZ-waarde van een woning?
In principe wordt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw berekend door uw gemeente. U kunt de WOZ-waarde eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Het achterhalen van de WOZ-waarde is dus niet moeilijk.