Huis verkopen Woningwaarde verhogen Snel huiswaarde inschatten

Hoe kan ik mijn woning waarde schatten?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Stel, u denkt eraan uw woning te verkopen. Dan wilt u wel weten voor welke prijs u het huis te koop kunt zetten. Het potentiële verkoopresultaat speelt immers mee bij uw beslissing. Het is dan slim de woning goed te bekijken en de waarde te schatten. Dat kunt u op een aantal manieren doen.

De meest accurate manier van een woning en de waarde ervan schatten, is een taxatie uit te laten voeren. Dit brengt echter kosten met zich mee. Als u de waarde van uw woning wilt berekenen, online of gratis, kan dat gelukkig ook.

Recente verkopen

Begin bijvoorbeeld op Funda. Kijk hier naar recent verkochte woningen in uw straat of wijk. Vergelijk uw huis alleen met woningen die vergelijkbaar zijn. Neem woningen met eenzelfde oppervlak, stijl en energielabel als uitgangspunt. De prijs van deze woningen geeft een indicatie van wat uw woning waard is.

Tegelijkertijd weet u met deze methode niet of de woningen voor meer zijn verkocht. In veel regio’s wordt overboden. De kans is groot dat de woningen waarmee u uw eigen huis vergelijkt, voor meer zijn verkocht. Deze manier leidt dus altijd tot een indicatie van de prijs van de woning, waarbij u de waarde slechts kunt schatten.

WOZ-waarde

Als u de waarde van de woning niet alleen wilt schatten, maar exact wilt weten, kan het verleidelijk zijn naar de WOZ-waarde te kijken. Die is immers bij u bekend en geeft een exact bedrag. In bijna alle gevallen is de WOZ-waarde echter veel lager dan de actuele woningwaarde. De WOZ-waarde is slechts in enkele gevallen een goede indicatie.

Wilt u de waarde van uw woning berekenen, het liefst online en gratis? Kijk dan op Funda of naar de informatie die het Kadaster beschikbaar stelt. Hier vindt u informatie die u kan helpen de waarde van uw woning te schatten.

Taxatie of waardebepaling?

Lang niet iedereen is tevreden met een schatting. Wilt u de exacte waarde van uw woning weten, zonder te hoeven schatten? Kies dan voor een gratis waardebepaling door een makelaar. Zo omzeilt u taxatiekosten die een taxateur rekent, en krijgt u toch een exact bedrag.

U hoeft de waarde van de woning dan niet te schatten, maar u heeft een concreet bedrag waar u mee kunt werken. Gebruik dit bedrag bijvoorbeeld om de vraagprijs van uw woning vast te stellen. Neem vrijblijvend contact op met een makelaar via de knop onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel is mijn woning op dit moment waard?

Hoeveel uw woning waard is, hangt af van veel factoren. Laat een gratis waardebepaling uitvoeren door een makelaar of taxateur voor een exact antwoord.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning berekenen als ik dat online en gratis wil doen?

Als u de waarde van uw woning online en gratis wilt berekenen, kunt u hiervoor verschillende tools gebruiken. De beste en meest nauwkeurige optie is echter het laten uitvoeren van een gratis  waardebepaling door een makelaar. Dit is bovendien geheel vrijblijvend.

Wat vermeerdert de waarde van mijn woning?

Wat de waarde van uw woning vermeerdert, is afhankelijk van uw situatie. Pak achterstallig onderhoud aan, verhoog het energielabel en creëer meer ruimte met een dakkapel of uitbouw.