Huis kopen Hoe werkt een huis bezichtigen? Let hier op tijdens een bezichtiging

12 tips voor de bezichtiging van uw volgende huis

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Het bekijken van uw toekomstige huis is één van de belangrijkste stappen in de aanloop naar de aankoop van een woning. Het is zaak uzelf hier goed op voor te bereiden. Neem daarom onderstaande tips voor de bezichtiging van een huis door.

Tegenwoordig is het vaak niet mogelijk een tweede keer een woning te bekijken. U moet dus na een enkele bezichtiging besluiten of u wilt bieden of niet. Met deze tips maakt u de bezichtiging van een huis een stuk eenvoudiger en efficiënter.

Het draait om een goede voorbereiding, een scherpe blik tijdens de bezichtiging en snel doorpakken. Dat geldt vooral als u een woning op het oog heeft in een populaire regio of stad. Wilt u een woning kopen in een minder populaire regio? Dan heeft u vaak meer bedenktijd, onderhandelingsruimte en bestaat de mogelijkheid een woning voor een tweede of derde keer te bekijken.

Bezichtiging huis inplannen en voorbereiden

De beste tips voor een succesvolle bezichtiging van een huis draaien om de voorbereiding. Met onderstaande tips kunt u zich uitstekend voorbereiden op de bezichtiging, zodat u het huis goed leert kennen.

  1. Ziet u een woning die u bevalt? Plan de bezichtiging dan zo snel mogelijk in. Als u een aankoopmakelaar heeft kunt u deze direct bellen en vragen om een afspraak in te plannen.
  2. Loop of rijd vast een rondje door de buurt voor de bezichtiging. Zo krijgt u een goed beeld van de buurt waarin het huis staat.
  3. Maak een lijst van dingen die u belangrijk vindt en zorg dat u – als u samen een woning koopt – al weet wat u beiden wel en niet wilt. Zo voorkomt u discussies tijdens en na de bezichtiging.
  4. Bekijk – indien voorhanden – de online advertentie van de woning goed en neem alle informatie door, eventueel samen met uw aankoopmakelaar. Bepaal vooraf wat u wilt vragen aan de verkopende partij.

Tijdens de bezichtiging

Natuurlijk is de bezichtiging zelf het belangrijkst. Neem onderstaande tips mee voor tijdens de bezichtiging van het huis.

  1. Laat de makelaar vertellen over de woning en schrijf de belangrijkste zaken op. Vraag waarom de eigenaren het huis verkopen en welk onderhoud zij hebben gepleegd in de tijd dat ze er woonden.
  2. Kijk goed naar eventuele bouwkundige gebreken. Let op de staat van het dak, de kozijnen, het schilderwerk, plafonds en muren, de beglazing, de kelder en de meterkast. Vraag bij oude panden ook naar de aanwezigheid van asbest. Controleer ook de apparatuur, bijvoorbeeld in de keuken.
  3. Volg uw gevoel. Voelt de woning prettig aan en ziet u uzelf er al wonen? Of spreekt de woning u niet aan? Laat u niet verleiden door verkooppraatjes van de makelaar.
  4. Bespreek aan het eind van de bezichtiging hoe het biedproces zal verkopen. Kiezen de verkopers voor een eenmalig eindbod of is er ruimte voor onderhandeling? Zo kunt u zich goed voorbereiden op het uitbrengen van een bod.
  5. Laat niet direct merken dat u enthousiast bent over de woning. Zo houdt u uw kaarten tegen de borst. U kunt immers altijd nog een bod uitbrengen.

Hoe verder?

Na de bezichtiging, die doorgaans een half uur duurt, kunt u de bezichtiging samen nabespreken. Indien u een aankoopmakelaar heeft meegenomen kan deze u vertellen of de woning voor een goede prijs wordt aangeboden en welke opties u heeft voor renovatie of het verduurzamen van de woning. Deze tips komen van pas na de bezichtiging van het huis:

  1. Bespreek de bezichtiging na en bepaal in grote lijnen wat u gaat doen: bieden of niet? Indien mogelijk kunt u een tweede bezichtiging aanvragen.
  2. Laat de bezichtiging enkele uren of dagen bezinken en ga dan over tot een volgende stap. Als u verwacht dat de woning snel verkocht wordt kunt u het beste dezelfde dag of de dag erna een bod uitbrengen.
  3. U brengt – eventueel in overleg met de aankoopmakelaar – uw bod uit of u besluit af te zien van de koop.

Ook als u biedt kan het verstandig zijn alvast verder te kijken naar andere huizen. Vooral op een krappe markt zijn uw kansen mogelijk klein. Het is dan prettig een volgende bezichtiging in te plannen zodat u snel andere opties kunt overwegen.

Met bovenstaande tips komt u waarschijnlijk een heel eind bij de bezichtiging van een huis. Het vergt soms enige oefening ‘door een huis heen te kijken’. Bent u van plan een huis te kopen? Dan kunt u ook vrijblijvend een bezichtiging inplannen om te oefenen met het bezichtigen van een woning.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe bereid ik me voor op een huis bezichtigen?

Een huis bezichtigen vereist een goede voorbereiding en een open, scherpe houding tijdens de bezichtiging. Maak van te voren een checklist en neem alle informatie over de woning goed door.

Ik ga een huis bezichtigen. Waar moet ik op letten?

Bij een huis bezichtigen moet u letten op de bouwkundige staat, maar zeker ook op de sfeer. Hoe voelt u zich in het huis? Als beide aspecten goed zitten, kunt u overwegen een bod uit te brengen.

Wat mag er niet ontbreken op mijn checklist als ik een huis ga bezichtigen?

Uw checklist voor het bezichtigen van een huis moet alle belangrijke bouwkundige facetten van het huis beslaan, maar ook zaken als voorzieningen, de buurt en andere dingen die u belangrijk vindt, zoals de ligging van het huis.