Huis verkopen Naar de notaris Zo lang houdt de notaris uw geld vast

Hoe lang duurt passeren van een huis bij notaris?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is gelukt: u heeft uw huis verkocht. Gefeliciteerd! Nu moet u nog enkele zaken regelen, waarna de verkoop helemaal rond is. Eén van die zaken betreft het passeren van de woning bij de notaris. Dat doet u vaak binnen een tot enkele weken na het tekenen van de koopovereenkomst.

Veel mensen vragen zich af: hoe lang duurt het passeren van een woning bij de notaris eigenlijk? De afspraak zelf neemt een half uur tot een uur in beslag. Maar bij het passeren van de woning komt meer kijken. De notaris zal het bedrag voor de woning namelijk enige tijd vasthouden. Hoe lang het passeren van een woning bij de notaris duurt, leest u hieronder.

Akte tekenen

Hoe lang duurt het passeren bij de notaris? Het tekenen van de akte is zo gebeurd, soms binnen een half uur. De notaris heeft deze opgesteld aan de hand van uw informatie en die van de koper. De notaris loopt deze informatie met u door en ondertekent de akte, samen met u en de koper.

Vervolgens vindt ook de sleuteloverdracht plaats. Als u het notariskantoor uitloopt, heeft u dus geen toegang meer tot de woning. Het huis is dan officieel eigendom van de koper. Regel daarom al uw zaken in de oude woning vóór het passeren en de sleuteloverdracht.

Geld op de rekening

Hoe lang het passeren bij de notaris duurt heeft vooral te maken met de tijd dat de notaris het bedrag voor de woning vasthoudt. De notaris doet dit omdat deze eerst moet checken of de woning vrij is van beslagen, hypotheken en inschrijvingen. Dat doet de notaris voor en na het inschrijven van de leveringsakte bij het Kadaster.

Hoe lang mag de notaris uw geld vasthouden? En hoe lang duurt het passeren van een woning bij de notaris? Dat ligt aan het moment waarop u een afspraak maakt met de notaris. Schrijft de notaris de leveringsakte bij het Kadaster in voor 15:00 uur? Dan kan de notaris de controle de volgende dag uitvoeren. Het geld kan dan die dag al op uw rekening staan.

Afspraak plannen

Is het niet mogelijk de controle direct uit te voeren? Dan moet u een dag wachten, of mogelijk nog langer - als er een weekend tussen zit. Maak daarom bij voorkeur een afspraak op een maandag, dinsdag of woensdag als u uw geld zo snel mogelijk wilt ontvangen. Zo heeft u invloed op hoe lang het passeren van een woning bij de notaris duurt.

Als verkopende partij heeft u vaak geen inbreng over de keuze voor een notaris. De kopende partij kiest het notariskantoor. Daar zit ook een voordeel aan. De kosten voor de notaris bij de verkoop voor uw huis komen meestal ook voor rekening van de koper.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe lang duurt de overdracht van een huis bij de notaris?

Hoe lang de overdracht van een huis bij de notaris duurt hangt af van de dag van de afspraak. Het passeren zelf duurt vaak minder dan een uur. U ontvangt uw geld binnen één tot vier dagen.

Hoe lang mag een notaris geld vasthouden?

De notaris mag uw geld vasthouden tot duidelijk is dat u de afspraken omtrent de levering in het koopcontract kunt nakomen. Dat betekent concreet dat uw woning vrij moet zijn van beslagen, hypotheken en inschrijvingen.

Hoe hoog zijn de kosten voor de notaris bij de verkoop van een huis?

De kosten voor de notaris bij de verkoop van een huis bedragen enkele honderden euro’s. Deze kosten zijn doorgaans voor de kopende partij.