Huis verkopen Naar de notaris Notariskosten bij woningverkoop

Wat kost een notaris bij de verkoop van uw huis?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij de verkoop van uw woning hoopt u uiteraard op een uitstekend verkoopresultaat. U heeft liever geen hoge bijkomende kosten. Toch zijn er enkele kosten waarop u moet rekenen. Doorgaans vallen de kosten van de notaris bij de verkoop van uw huis daar niet onder, aangezien de kopende partij die betaalt. Dit legt u vast in uw koopcontract.

De kopende partij zal de kosten voor de notaris voor de verkoop van uw huis, die enkele honderden euro’s bedragen, meestal betalen. Dit betekent dat de koper vaak ook bepaalt naar welke notaris u gaat. De kosten voor de notaris bij de verkoop van uw huis zijn dus niet voor u, tenzij u anders afspreekt. Wat kost een huis kopen via de notaris? Voor u dus niets!

Wat doet een notaris?

Misschien vraagt u zich af: wat doet een notaris precies? Bij de notaris legt u alles rondom de verkoop van uw huis juridisch vast. De notaris stelt de akte van overdracht (ook wel akte van levering) voor u op, waarin het eigendomsrecht geregeld is. Daarvoor doet de notaris onderzoek. Na tekenen zorgt de notaris dat de documenten bij het Kadaster terechtkomen.

Zowel u als de koper ondertekenen deze akte, waarna de woning officieel aan de kopende partij toebehoort. Op dat moment vindt ook de sleuteloverdracht plaats. Vanaf dat tijdstip is de koper eigenaar van de woning. De kosten die u eventueel betaalt bij de verkoop van uw huis brengt de notaris voor deze werkzaamheden in rekening.

Koopt u zelf een nieuwe woning waarvoor u een hypotheek afsluit? Dan zult u bij uw notaris ook de akte van hypotheek laten opstellen en ondertekenen. Als dat van toepassing is op uw situatie, betaalt u de notariskosten in dit geval wel zelf. De koper heeft immers niets van doen met uw nieuwe hypotheek.

Waarom u een notaris nodig heeft

De akte van overdracht is een verplicht document. Hierin legt u vast om welk pand het gaat en wat uw rechten en plichten zijn, en die van de koper. Zonder akte van overdracht kan het eigendomsrecht van de woning niet worden overgeheveld.

U heeft dus een notaris nodig als u uw woning wilt verkopen. Ook als u uw woning zelf verkoopt, zonder makelaar, kunt u niet om de notaris heen. Wilt u besparen op de kosten? Zorg dan dat de kopende partij de kosten voor de notaris bij de verkoop van uw huis betaalt.

Wie betaalt de notaris?

Het goede nieuws is dat de kosten voor de notaris bij de verkoop van uw huis bijna nooit voor uw rekening zijn. De kosten voor de notaris zijn bij de verkoop van uw huis onderdeel van de kosten koper, die worden betaald door de koper.

Weet u niet zeker wie de kosten voor de notaris bij de verkoop van uw huis betaalt? Ga dit dan na bij uw makelaar of controleer uw koopcontract. Heeft u toch afgesproken zelf de kosten voor de notaris bij de verkoop van uw huis te betalen? Vraag dan enkele offertes op, zodat u niet te duur uit bent. En altijd geldt: wie betaalt, bepaalt. U mag in dat geval de notaris uitzoeken.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat doet een notaris bij de verkoop van een woning?

De notaris wikkelt de juridische zaken rondom de verkoop van uw woning af. Hij of zij stelt de akte van levering of akte van overdracht op, die u samen met de koper tekent.

Wie betaalt de notaris bij de verkoop van een huis?

De koper betaalt meestal de notaris bij de koop van een huis. Dit legt u vast in de koopovereenkomst.

Wat kost een huis verkopen via een notaris?

Wat een huis verkopen kost via de notaris hangt af van uw situatie. Reken op enkele honderden euro’s als u de kosten moet betalen, maar dit komt zelden voor.