Huis kopen Wat kost het kopen van een huis? Wat u niet kunt financieren met uw hypotheek

Hoeveel is de kosten koper van een huis?

Auteur:
16-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Wie een huis koopt, betaalt meer dan alleen de verkoopprijs van de woning. Er zijn altijd kosten koper gemoeid bij de aankoop van een woning. Hoe hoog de kosten koper van een huis zijn, is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Als u als (jonge) starter een woning koopt, bent u vaak voordeliger uit. Bovendien zijn de kosten koper aftrekbaar. Koopt u echter een tweede woning? Dan valt een aantal fiscale voordelen weg. Hoeveel hulp u inschakelt, bijvoorbeeld in de vorm van een aankoopmakelaar, telt ook mee voor de kosten koper. Vraagt u zich af: hoeveel is de kosten koper van een huis? Lees hieronder dan waar u gemiddeld op moet rekenen.

Met welke bijkomende kosten moet ik rekening houden?

Als u zich afvraagt hoe hoog de kosten koper van een huis zijn, wilt u eerst weten welke kostenposten erbij komen kijken. Let erop dat u deze niet kunt financieren door middel van uw hypotheek. U betaalt deze kosten koper uit eigen zak. Dat houdt in dat u al snel enkele duizenden euro’s achter de hand moet houden om de kosten koper te dekken.

U betaalt de volgende zaken als u een woning koopt:

Indien van toepassing, zal de overdrachtsbelasting het grootste deel van de kosten koper beslaan. Die varieert van 2% tot 8% van de totale aankoopsom, afhankelijk van uw situatie. Alleen starters die een woning van minder dan €400.000 kopen, zijn vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Hoe hoog de kosten koper van uw huis zijn, hangt dus mede af van de aankoopprijs en uw leeftijd.

Kostenoverzicht aankoop woning

Wanneer u een ruwe schatting maakt van de hoogte van de kosten koper, komt u ongeveer uit op 5-10% van de verkoopprijs van de woning. Bij een woning van €350.000 bedragen de kosten koper dus €17.500 tot €35.000. Als u in aanmerking komt voor het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting, komt het bedrag van de kosten koper nog lager uit.

Daarentegen moet u wellicht rekening houden met extra bijkomende kosten als u een huis koopt. Denk aan kosten voor een verbouwing of verhuizing. Het is daarom verstandig ruim voordat u een nieuwe woning koopt, alle kosten koper voor een huis kopen op een rij te zetten. U weet dan ruim op tijd hoe hoog de kosten koper van uw huis zijn.  

Online vindt u diverse rekentools die u helpen de kosten koper te berekenen. Houd daarbij altijd rekening met onvoorziene kosten. Wellicht moet er onverwacht toch een verbouwing plaatsvinden, moet u overbieden of wijst de bouwkundige keuring uit dat er onderhoudswerkzaamheden uit moet voeren.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet ik rekening houden met bijkomende kosten als ik een huis wil kopen?

Ja, u moet altijd bijkomende kosten betalen als u een huis gaat kopen. Het hangt van uw situatie af hoe hoog die zijn. Houd rekening met 5% tot 10% van de verkoopprijs van de woning.

Hoe kan ik zo goedkoop mogelijk een huis kopen?

U kunt zo goedkoop mogelijk een huis kopen door zoveel mogelijk zelf te doen. U hoeft dan alleen de verplichte zaken te betalen, zoals de notariskosten, taxatiekosten en de overdrachtsbelasting (indien van toepassing). Bent u jonger dan 35 jaar? Maak dan gebruik van de regeling waarbij u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Ik wil een huis kopen. Kan ik de kosten koper meefinancieren?

Vroeger was het gewoon mogelijk de kosten koper mee te financieren bij het kopen van een huis. Helaas is dat tegenwoordig niet meer zo. U zult deze kosten dus met uw eigen spaargeld moeten betalen.