Huis verkopen Woningwaarde verhogen Actuele woningwaarde bepalen

Hoeveel is mijn woning waard?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is niet alleen leuk om te weten, maar ook handig: de actuele waarde van uw woning. Als u overweegt uw woning te verkopen of te verbouwen is dat waardevolle informatie. Wat vermeerdert de waarde van uw woning bijvoorbeeld het meest? Met de woningwaarde in uw achterhoofd beslist u sneller of verkopen of verbouwen de moeite waard is.

Vraagt u zich af: ‘hoeveel is mijn woning waard?’. Dan wilt u waarschijnlijk de actuele woningwaarde weten. Dat is de prijs die uw huis op dit moment opbrengt op de markt. Hiermee kunt u de waarde van uw woning schatten, maar zo komt u wel in de buurt van de actuele woningwaarde.

Actuele woningwaarde

Om de actuele woningwaarde te schatten en antwoord te krijgen op de vraag ‘hoeveel is mijn woning waard?’, kunt u een aantal dingen doen. Kijk bijvoorbeeld naar recent verkochte, gelijksoortige woningen in uw straat of wijk. Zo kunt u de waarde van uw woning bij benadering berekenen.

De prijzen van deze woningen geven een goede indicatie. Houd er wel rekening mee dat alleen een makelaar weet voor hoeveel de woning daadwerkelijk is verkocht. Wilt u dit weten? Dan kunt u dit allen achterhalen door een makelaar in de arm te nemen.

Houd daarbij rekening met de aspecten die van toepassing zijn op uw huis. Is er sprake van achterstallig onderhoud of een laag energielabel? Dan zult u de prijs wellicht naar beneden bij moeten stellen. Is uw woning juist in topconditie? Dan zal de woning meer waard zijn. Dit speelt allemaal mee bij de vraag: ‘hoeveel is mijn woning waard?’

WOZ-waarde en vraagprijs

Sommige mensen kijken naar de WOZ-waarde om de actuele woningwaarde en vraagprijs vast te stellen. De WOZ-waarde valt echter altijd lager uit dan de actuele marktwaarde. De WOZ-waarde wordt puur gebruikt voor het vaststellen van de hoogte van de gemeentelijke belastingen die u betaalt.

U kunt ervan uitgaan dat de woning meer waard is dan de WOZ-waarde, maar meer dan dat kunt u er niet uit afleiden. U komt niet verder dan de waarde van de woning schatten. Hoe komt u er dan achter hoeveel uw woning exact waard is? Daarvoor kunt u het beste een makelaar om hulp vragen.

Hoeveel is mijn woning precies waard?

Vraagt u zich ondanks een schatting nog steeds af hoeveel uw woning waard is? Laat een makelaar dan een gratis waardebepaling uitvoeren. Daar zitten meerdere voordelen aan. Een regionale, full-service makelaar kent de regio en zal weten voor welke prijs woningen in uw buurt verkocht zijn. Zo weet u ook of er overboden wordt.

Daarnaast kan de makelaar een accurate waardebepaling uitvoeren op basis van de woningkenmerken en onderhoudstoestand, waardoor u op enkele duizenden euro’s nauwkeurig weet hoeveel de woning waard is. Vraag direct een gratis en vrijblijvende waardebepaling aan bij een lokale makelaar.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik de waarde van mijn woning schatten?

U kunt de waarde van uw woning schatten door naar de prijzen van recent verkochte, gelijksoortige woningen te kijken in uw wijk.

Kan ik de waarde van mijn woning zelf berekenen?

Ja, u kunt de waarde van uw woning zelf berekenen maar het blijft altijd bij een schatting. Voor een exacte berekening zal een makelaar of taxateur een waardebepaling moeten uitvoeren.

Wat vermeerdert de waarde van een woning het meest?

Doorgaans vermeerdert extra ruimte de waarde van een woning het meest. Denk aan een dakkapel, garage of uitbouw.