Huis verkopen Woningwaarde verhogen Slimme investeringen

Wat vermeerdert de waarde van een woning?

Auteur:
05-02-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Voor u uw woning te koop zet, doet u er goed aan na te gaan of u de waarde van uw woning kunt verhogen. Ook al vereist renovatie of een verbouwing een investering, soms is die investering de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van achterstallig onderhoud, of het verduurzamen van uw woning. De waarde van uw woning kan na een verbouwing een stuk hoger zijn.

Misschien vraagt u zich af: ‘Wat vermeerdert de waarde van mijn woning het meest?’ Dat hangt af van uw huis en de staat van uw woning, maar toch zijn er enkele algemene regels rondom waardevermeerdering. Door vooraf na te gaan of de investering zichzelf terugbetaalt, kunt u de waarde van uw woning doordacht verhogen.

Meerwaarde creëren door te verbouwen

Wat vermeerdert de waarde van uw woning nu meer dan een verbouwing? Een luxere keuken of badkamer zal kopers sneller verleiden uw huis te kopen. Uiteraard kunt u de ruimte die het meest verouderd of oncomfortabel is, het best aanpakken. Wat vermeerdert de waarde van uw woning nog meer? Denk aan:

Let wel op de investering die nodig is bij het verbouwen van uw woning. U krijgt lang niet altijd 100% van de verbouwingskosten terug. Sommige werkzaamheden lonen echter genoeg. Bij het plaatsen van dubbel glas, isoleren of het wegwerken van achterstallig onderhoud kunt u 75% tot 100% van uw investering terugverdienen bij de verkoop.

Voor u begint met verbouwen is het verstandig de huidige waarde van uw woning te berekenen. U kunt hiervoor kijken naar recent verkochte woningen in uw buurt, of een waardebepaling laten uitvoeren. Wilt u weten wat de waarde van uw woning nog meer vermeerdert? Lees dan verder.   

Verduurzamen: slim of niet?

Een andere optie die u heeft om de waarde van uw woning te vergroten, is verduurzamen. Door te verduurzamen zorgt u ervoor dat uw woning minder elektriciteit, water en/of gas verbruikt. Dat is voordelig voor de koper. Bovendien krijgt uw woning mogelijk een hoger energielabel als u kiest voor verduurzamen. Een hoog energielabel (A of B) zorgt doorgaans voor een prijsstijging van €6.000!

Net als bij verbouwen geldt dat u eerst moet nagaan wat u het best kunt verduurzamen. Vraag bijvoorbeeld aan een energie-expert: wat vermeerdert de waarde van mijn woning het meest als ik ga verduurzamen?

Afhankelijk van uw situatie kunnen een zonneboiler, een warmtepomp, zonnepanelen of extra isolatie uw woning in waarde doen toenemen. Sommige verduurzamingsopties kosten relatief veel, terwijl andere goedkoper zijn en minstens zoveel opbrengen. Laat u daarom goed adviseren voor u start met verduurzamen, zodat u weet wat de waarde van uw woning het meest vermeerdert.

Wat is de waarde van uw woning?

Soms kan het de moeite waard zijn toch méér te investeren dan u ervoor terugkrijgt. Bijvoorbeeld wanneer u denkt dat uw woning slecht verkoopbaar is. Door te renoveren of verbouwen vergroot u de kans op een snelle en goede verkoop. Het is dan wel goed te inventariseren op welke punten uw woning moet worden aangepast.

Een makelaar kan u daarbij helpen. Een eerste advies is vaak gratis. Wilt u weten wat de waarde van uw woning vermeerdert? Vraag dan een gratis verkoopadvies aan bij een makelaar bij u in de buurt. Dat doet u eenvoudig via de pagina Gratis Waardebepaling Aanvragen.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel waarde heeft een woning extra na een verbouwing?

De waarde van een woning na een verbouwing kan met enkele duizenden tot tienduizenden euro’s oplopen, afhankelijk van de beginsituatie en het resultaat.

Hoe kan ik de waarde van mijn woning berekenen?

U kunt de waarde van uw woning berekenen door naar vergelijkbare, recent verkochte woningen in uw straat of buurt te kijken. Een verkoopmakelaar kan een gratis waardebepaling voor u uitvoeren als u de waardebepaling wilt uitbesteden.

Hoeveel is mijn woning waard met een hoger energielabel?

Hoeveel uw woning waard is, is afhankelijk van meerdere factoren. Als u er bijvoorbeeld in slaagt het energielabel van uw woning te verhogen naar A, B of hoger (A++), kan uw woning tot wel €6.000 meer waard zijn dan voorheen. Hoeveel uw woning waard is hangt verder uiteraard af van de locatie.