Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Dit salaris heeft u nodig voor een hypotheek

Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Het is één van de belangrijkste dingen die mensen zich afvragen als zij een huis gaan kopen: hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen? Natuurlijk hangt dit af van de prijsklasse waarin u zoekt. Toch zijn er wel gemiddelde brutobedragen te noemen waar u van uit kunt gaan.

Het kan een uitdaging zijn om een huis kopen zonder vast inkomen. Een huis kopen als beginnend zzp’er is ook niet eenvoudig, maar niet onmogelijk. Vraagt u zich af: hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen? Hieronder vindt u een overzicht en enkele concrete voorbeelden. Uiteraard is uw persoonlijke situatie leidend en fluctueert de hypotheekrente altijd.

Salaris en maximale hypotheek

Met welk salaris kun je een huis kopen? Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kunnen kopen? Het zijn logische vragen. In principe kunt u op één salaris een huis kopen, als dat salaris hoog genoeg is.

Hieronder geven we enkele voorbeelden van woningen in diverse prijscategorieën, en het benodigde bruto jaarsalaris. In deze berekening zijn bijzondere situaties en schulden niet meegenomen.

Vraagprijs woning

Benodigd salaris

€250.000

€55.000

€325.000

€65.500

€375.000

€72.000

€400.000

€76.500

€500.000

€92.000

€800.000

€141.000

Zelf berekenen

Als tweeverdiener moet u het benodigd salaris samen verdienen. Weten hoeveel u in uw specifieke situatie moet verdienen om een huis te kopen? Vul dan een online rekentool van uw bank in. Deze geeft een goede inschatting van het benodigde brutosalaris.

Een huis kopen als (beginnend) zzp’er kan ook. Vraag dan bij uw boekhouder uw bruto jaaromzet op. De vraag: hoeveel moet ik verdienen om een huis te kunnen kopen is immers ook op u als zzp’er van toepassing. Vaak moet u de omzet van drie opvolgende jaren laten zien bij de aanvraag van een hypotheek. Uw hypotheekadviseur kan u hierbij helpen.

Koop financieren met eigen geld

U kunt ook uw eigen spaargeld inzetten bij de koop van een woning. Daardoor hoeft u geen maximale hypotheek af te sluiten. Als u een woning koopt van €450.000 en u kunt €50.000 aan eigen geld inbrengen, sluit u een hypotheek af van €400.000.

Weet u zeker dat uw salaris niet toereikend is voor de woning die u wilt kopen? Dan is het verstandig op tijd te starten met sparen. Hoeveel u dan moet verdienen om een huis te kunnen kopen hangt van de situatie af, maar de kans is groot dat u uw woning dan wél kunt financieren. Wanneer u een huis wilt kopen zonder vast inkomen bent u (volledig) aangewezen op uw eigen spaargeld.

Andere opties

Wilt u een huis kopen zonder vast inkomen, of een huis kopen als beginnend zzp’er en kunt u geen hypotheek krijgen? Dan zijn er nog enkele andere opties. Uw ouders kunnen u bijvoorbeeld belastingvrij schenken. Dit geld mag u gebruiken voor de aankoop van een huis.

Ten slotte is het mogelijk in overleg met uw werkgever het aantal uren op uw contract tijdelijk te verhogen. Op die manier komt uw brutosalaris hoger. Vraag de hypotheek aan met uw nieuwe contract, en u kunt meer lenen. Als u dat doet, is wel verstandig na te gaan hoeveel u dan precies moet verdienen om een huis te kunnen kopen.

Heeft u de financiën op orde en wilt u zich serieus oriënteren op een koophuis? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Deze kan u adviseren over uw nieuwe woning en voor u onderhandelen. U vindt uw aankoopmakelaar eenvoudig via de knop onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Met welk salaris kun je een huis kopen?

Met welk salaris je een huis kunt kopen is afhankelijk van uw wensen. Voor een woning van €325.000 heeft u doorgaans een (gezamenlijk) inkomen van minimaal €55.000 nodig.

Kun je een huis kopen zonder vast inkomen?

U kunt alleen een huis kopen zonder vast inkomen als u de woning volledig kunt financieren met uw eigen spaargeld.

Ik wil een huis kopen als beginnend zzp’er. Kan dat?

Een huis kopen als beginnend zzp’er kan, maar is niet altijd eenvoudig. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek moet u kunnen aantonen dat u voldoende omzet heeft.