Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Benodigd inkomen voor een hypotheek

Met welk salaris kun je een huis kopen?

Auteur:
29-06-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Met de steeds verder stijgende huurprijzen is het kopen van een huis een aantrekkelijke optie. Aangezien ook de huizenprijzen flink stijgen, is de vraag met welk salaris u een huis kunt kopen een hele logische. In dit artikel vertellen we er meer over, want er is niet één simpel antwoord op te geven.

Met welk inkomen kun je een huis kopen?

Om met een voorbeeld te beginnen: wanneer u een huis van € 400.000 wilt kopen, moet u een salaris rond de € 75.000 per jaar verdienen om het met een hypotheek te kunnen financieren. Dat ís nogal wat voor een alleenstaande. Gaat u echter samen een huis kopen, dan mag u de twee inkomens optellen.

Bent u alleenstaand en verdient u een stuk minder? Dan wordt het lastig. Nog een rekenvoorbeeld: met een salaris van € 30.000 per jaar kunt u een huis kopen van ongeveer € 140.000. Het aanbod in die categorie is erg klein.

Hebt u schulden? Dan kunnen die een negatieve invloed hebben op het bedrag dat u aan hypotheek kunt krijgen. Eigen (spaar)geld of een schenking van bijvoorbeeld ouders brengen het hypotheekbedrag weer omlaag en maken dat u een duurder huis kunt kopen.

Heb ik eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen?

Tegenwoordig moet u als koper van een huis zelf de “kosten koper” betalen. Deze mag u namelijk niet in de hypotheek meefinancieren. Naast de vraag met welk salaris u een huis kunt kopen, zult u dan ook de vraag moeten beantwoorden hoeveel eigen geld u kunt inbrengen. U betaalt van dat bedrag de taxateur, de makelaar, de hypotheekadviseur, de notaris en de overdrachtsbelasting.

U kunt voor de “kosten koper” uitgaan van 8% van de aankoopsom. Bent u jonger dan 35 jaar en koopt u een huis onder de € 400.000, dan betaalt u in plaats van 8% overdrachtsbelasting maar 2%. Toch moet u altijd nog rekening houden met een bedrag tussen de € 4.000 en € 10.000. Sommige gemeenten bieden een starterslening. Is dat niet het geval dan bent u aangewezen op eigen geld, een schenking of een lening.

Kan ik als zzp-er een huis kopen?

Een huis kopen zonder vast inkomen kan zeker wel. Het kost alleen meer moeite; u moet nogal wat gegevens verzamelen om de hypotheekverstrekker te overtuigen. Hebt u een nieuwe baan en nog geen vast contract? Vraag dan uw werkgever om een intentieverklaring dat hij of zij u in vaste dienst wil gaan nemen.

Kunt u met uw salaris als freelancer of zzp-er een eigen huis kopen? Vaak wel, maar u moet wel aantonen dat uw inkomen over langere tijd stabiel genoeg is om de hypotheek te kunnen aflossen. Ook moet u de jaarcijfers over de laatste 3 jaar aanleveren en de financiële prognose van uw bedrijf. De hypotheekverstrekker kijkt naar het gemiddelde over die 3 jaar om de hypotheek te berekenen.  

Veelgestelde vragen in het kort

Hoeveel moet je per maand verdienen om een huis te kopen?

Hoeveel u moet verdienen om een huis te kopen, hangt af van de prijs van het huis. Voor een huis van € 400.000 moet u denken aan een jaarinkomen van € 75.000. Verdient u rond de € 30.000 dan kunt u een hypotheek van € 140.000 afsluiten.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen, hangt onder meer af van de kosten koper. Deze liggen afhankelijk van de koopsom en andere factoren al snel tussen de € 4.000 en € 10.000.

Kan ik een huis kopen zonder vast inkomen?

Jazeker, als zzp-er of freelancer kunt u een huis kopen zonder vast inkomen wanneer uw bedrijf de laatste drie jaar een positieve ontwikkeling laat zien. Het gemiddelde van de jaarcijfers bepaalt de hoogte van de hypotheek.