Huis kopen Hoeveel eigen geld heb ik nodig? Wees voorbereid op deze kosten

Hoeveel spaargeld is nodig om een huis te kopen?

Auteur:
30-03-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

Tegenwoordig kunt u alleen de koopsom en niet de bijkomende kosten financieren met een hypotheek. Dat houdt in dat u spaargeld moet hebben om een huis te kopen. Anders kunt u de kosten koper niet betalen.

Kortom, als u zich afvraagt: ‘moet je spaargeld hebben om een huis te kopen?’, dan is het antwoord: ja. Er zijn echter meerdere manieren waarop u spaargeld kunt inzetten bij aankoop. En er zijn oplossingen als u onvoldoende spaargeld heeft. Hoeveel spaargeld u nodig heeft om een huis te kopen, leest u hieronder.

Kosten koper

Hoeveel spaargeld u nodig heeft om een huis te kopen, hangt af van uw situatie. Hoe duurder uw huis, hoe hoger de kosten koper doorgaans zijn. Hoeveel spaargeld u exact nodig heeft om een huis te lopen is lastig te zeggen. U moet in elk geval rekenen op deze kosten:

Als u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen en geen gebruik maakt van een aankoopmakelaar of adviseur, betaalt u ongeveer €2.000 aan kosten koper. Hoeveel spaargeld u nodig heeft om een huis te kopen als u wél gebruik maakt van extra diensten, is afhankelijk van de tarieven van de hypotheekadviseur en de aankoopmakelaar.

Betaalt u wel overdrachtsbelasting? Dan kunnen de kosten koper flink oplopen. Hoeveel spaargeld u dan nodig heeft om een huis te kopen? Reserveer voor de zekerheid altijd 8% van de koopsom aan kosten koper. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Als u een woning van €350.000 koopt, reserveert u dus €28.000, tenzij u zeker weet dat u (als starter) geen overdrachtsbelasting betaalt.

Woning financieren met eigen geld

Een andere reden om spaargeld in te zetten is om uw hypotheek zo laag mogelijk te houden. Hoe meer u leent, hoe duurder u uit bent. Als u bovenstaande woning koopt en u brengt €50.000 spaargeld in, hoeft u slechts voor €300.000 een hypotheek af te sluiten. Dat scheelt rente, waardoor u op de lange termijn goedkoper uit bent.

Helaas is een huis kopen zonder eigen geld niet mogelijk. Als u echt geen spaargeld heeft, moet u uitwijken naar familie of vrienden voor een lening. Het is daarom verstandig voldoende te sparen voor u zich serieus gaat oriënteren. Hoeveel spaargeld u nodig heeft voor het kopen van een huis kunt u zelf uitrekenen. Hoeveel eigen geld u moet hebben kunt u ook laten berekenen door een hypotheekadviseur.

Voordelig kopen

Als u uw woning volledig kunt financieren, hoeft u alleen de kosten koper uit eigen zak te betalen. Dat maak uit voor de vraag hoeveel geld u nodig heeft om een huis te kopen. Heeft u weinig spaargeld en wilt u het liefst een huis kopen zonder eigen geld? Dan is het slim zoveel mogelijk te besparen op de kosten koper. Dat betekent dat u ook zoveel mogelijk zelf doet.

Hoe voordeliger u een huis koopt, hoe minder eigen geld u hoeft in te leggen. Hoeveel geld u nodig heeft om een huis te kopen? Een aankoopmakelaar kan u helpen dat bedrag zo laag mogelijk te houden. Deze weet als geen ander hoe te onderhandelen. Heeft u nog geen aankoopmakelaar? Vind deze dan eenvoudig via onze Aankoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet je spaargeld hebben om een huis te kopen?

Ja, u moet spaargeld inbrengen om een huis te kopen. Hiermee betaalt u de kosten koper.

Hoe kan ik berekenen hoeveel eigen geld ik nodig heb om een huis te kopen?

U kunt berekenen hoeveel eigen geld u nodig heeft om een huis te kopen door uit te gaan van 8% van de aankoopsom. Het bedrag kan hoger of lager uitvallen als u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, of juist het hoge tarief van 8%.

Kan ik een huis kopen zonder eigen geld in te brengen?

Nee, u kunt geen huis kopen zonder eigen geld in te leggen. U betaalt de kosten koper altijd van uw spaargeld omdat u deze niet mee kunt financieren.