Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Geld lenen met een Wajong-uitkering

Kan je een huis kopen met een Wajong-uitkering?

Auteur:
27-07-2022 (laatst bijgewerkt: 27-07-2022)
Leestijd: 3-4 minuten

U wilt graag een huis kopen. U hebt zich georiënteerd  op de huizenmarkt en hebt een paar mooie woningen op het oog. U moet een hypotheek aanvragen om het huis te kunnen kopen. Dat is vrij eenvoudig als u een baan heeft. U heeft echter geen baan, maar een Wajong-uitkering. Kan je een huis kopen met een Wajong-uitkering?

Om de vraag kort te beantwoorden: ja, dat kan. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ook het soort Wajong-uitkering dat u ontvangt heeft invloed op de hoogte van de hypotheek. Houd daarbij rekening met onderstaande punten.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met een Wajong-uitkering?

In 2022 bedraagt de maximale Wajong-uitkering die u kunt krijgen € 1317,15 bruto per maand. Over een periode van 12 maanden komt dit neer op een bruto jaarinkomen van maximaal € 15.805,80. Op basis van dit bedrag is het als alleenstaande mogelijk een hypotheek van ongeveer € 53.800 te krijgen.

Gaat u het huis samen kopen met iemand anders? Dan wordt het partnerinkomen bij uw draagkracht opgeteld. Bij een partner met hetzelfde inkomen (€ 15.805,80) kunt u hierdoor samen in totaal ongeveer € 142.490 lenen; meer dan het dubbele dan als alleenstaande. Eventuele studieschulden zijn hierbij niet meegerekend en daarnaast zult u nog eigen geld nodig hebben.

Als u wilt weten hoeveel hypotheek u precies kunt krijgen met uw Wajong-uitkering, neemt u contact op met een lokale hypotheekadviseur. De adviseur neemt samen met u uw persoonlijke situatie door. Daarna maakt u samen een berekening van het exacte bedrag dat u kunt lenen voor het kopen van een huis.

Kan ik overal een hypotheek krijgen met een Wajong-uitkering?

Niet iedere geldverstrekker houdt rekening met een Wajong-uitkering. Als u een hypotheek bij een bank of andere geldverstrekker aanvraagt, geef dan eerst aan dat u een Wajong-uitkering ontvangt. De medewerker vertelt u dan of u in aanmerking komt voor een hypotheek.

Krijg je Nationale Hypotheek Garantie met een Wajong-uitkering?

Ja, u kunt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen als uw inkomen voldoende vast is. Dit wil zeggen dat uw Wajong-uitkering voor de rest van uw leven vaststaat. Staat de uitkering niet vast, dan kan het zijn dat de geldverstrekker u geen NHG geeft.

Veelgestelde vragen in het kort

Kun je een hypotheek krijgen met een Wajong-uitkering?

Ja, u kunt een hypotheek krijgen met een Wajong-uitkering. De hoogte hangt af van uw persoonlijke situatie en uitkering. Niet iedere geldverstrekker houdt rekening met een Wajong-uitkering.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen met een Wajong-uitkering?

De maximale Wajong-uitkering bedraagt in 2022 € 1317,15 bruto per maand. Op basis van een hieruit voortvloeiend bruto jaarinkomen van € 15.805,80 kun je als alleenstaande met een Wajong-uitkering een maximale hypotheek krijgen van ongeveer € 53.800.

Kun je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen met een Wajong-uitkering?

Ja, u kunt NHG krijgen met een Wajong-uitkering als uw uitkering voor de rest van uw leven vaststaat.