Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn schuld? Gevolgen studieschuld voor hypotheek

Kan ik een huis kopen met een DUO schuld?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Het is vervelend, maar geldverstrekkers kijken altijd naar eventuele schulden als u een hypotheek aanvraagt. Sinds oktober 2021 kunnen banken nog zien of u een studieschuld bij DUO heeft. Dat is van belang als u een huis wilt kopen terwijl u nog een DUO schuld heeft. U kunt geen hypotheek aanvragen met een studieschuld zonder dat dat bekend is bij de hypotheekverstrekker. Bovendien fraudeert u als u uw schuld onvermeld laat.

Het is sowieso verstandig om, als u een huis wilt kopen met DUO schuld, uw schuld niet te verzwijgen. Uw hypotheekverstrekker moet namelijk een risico-inschatting maken, waarbij deze kijkt naar uw draagkracht. Als u uw DUO schuld verzwijgt, kan het zo zijn dat u meer leent dan u eigenlijk kunt dragen.

Gelukkig is het zeker mogelijk een huis te kopen met een DUO schuld. Vroeger was het zo dat u meer kon lenen als u uw studieschuld verzweeg. Uw lening heeft immers een negatieve impact op uw draagkracht en dus ook op het maximale hypotheekbedrag. Dat is dé reden waarom mensen voorheen hun DUO schuld verzwegen.

Ik heb een DUO schuld. Wat nu?

We gaan er in deze situatie van uit dat u een DUO schuld heeft. In dat geval kunt u gewoon een hypotheek aanvragen. Een huis kopen met een DUO schuld kan gewoon als de bank u, ondanks uw lening, voldoende geld kan verstrekken.

Het wordt lastiger als uw maximale hypotheek zodanig verlaagd wordt dat u geen woning kunt kopen. Een huis kopen met een DUO schuld is dan aanzienlijk lastiger. U kunt dan twee dingen doen: uw lening sneller afbetalen of eigen vermogen aanwenden om de hypotheek aan te vullen. In beide gevallen heeft u vaak een flinke som geld nodig.

Het is daarom verstandig zo vroeg mogelijk na te gaan hoeveel u kunt lenen. Zo weet u of een huis kopen met uw DUO schuld mogelijk is. Een huis kopen met een DUO schuld is zeker niet onmogelijk, maar u moet er wellicht rekening mee houden dat u minder kunt lenen dan u dacht.

Studieschuld verzwijgen bij aanvraag hypotheek

Het is verplicht uw DUO schuld te melden als u een hypotheekaanvraag doet. U bent dan ook strafbaar als u uw schuld niet meldt. Besluit u uw studieschuld toch te verzwijgen? Houdt er dan rekening mee dat banken sinds oktober 2021 uw situatie kunnen controleren bij het DUO. Als u een huis wilt kopen met een DUO schuld zal de bank daar vroeg of laat altijd achter komen.

Ook als u uw studieschuld reeds heeft verzwegen kan dat problemen opleveren. Als de bank ontdekt dat u uw DUO schuld niet heeft vermeld, kan de bank uw hypotheek terugvorderen. Je moet het hypotheekbedrag dan direct betalen. U zult dan hoogstwaarschijnlijk uw huis moeten verkopen. Bovendien vervalt je recht op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Veelgestelde vragen in het kort

Een huis kopen met schulden, kan dat?

Ja, u kunt een huis kopen met schulden. De bank of hypotheekverstrekker kijkt wel naar uw draagkracht in relatie tot uw schulden. Uw maximale hypotheek kan door één of meerdere schulden lager uitvallen.

Moet ik mijn studieschuld verzwijgen als ik een hypotheek wil aanvragen?

Nee, sterker nog, uw studieschuld verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek is strafbaar. Door uw studieschuld te vermelden kan uw hypotheekverstrekker of -adviseur u bovendien goed adviseren over het maximale leenbedrag.

Ik wil een NHG hypotheek aanvragen. Kan ik dan beter mijn studieschuld verzwijgen?

Nee, ook als u een NHG hypotheek wilt aanvragen kunt u uw studieschuld beter niet verzwijgen. Indien de hypotheekverstrekker er achter komt dat u de schuld heeft verzwegen, vervalt uw recht op NHG en mogelijk moet u de hypotheek direct terugbetalen.