Huis kopen Op Funda een huis vinden Wees andere kopers te snel af

Kun je een huis kopen voordat het op Funda staat?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 06-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Funda is hét platform voor het kopen en verkopen van woningen. Helaas is ontspannen struinen en ontdekken er tegenwoordig niet meer bij. Op de huidige krappe woningmarkt staan woningen soms maar enkele dagen op Funda, waarna ze al zijn verkocht. U moet er dus razendsnel bij zijn.

Als u na enkele bezichtigingen de moed in de schoenen is gezakt, loont het wellicht om naar alternatieven te kijken. Misschien is het prettiger een huis te kopen voordat het op Funda staat. Hoe u dat aanpakt, leggen we u graag uit.

Hoe snel komen nieuwe huizen op Funda?

Particulieren zijn niet bevoegd om hun huis zelf op Funda te plaatsen. Dat gebeurt altijd door een NVM-makelaar. Nadat iemand een woning heeft aangemeld bij een makelaar komt het huis binnen enkele dagen online te staan.

Binnen enkele uren na plaatsing is het huis vaak al tientallen of honderden keren bekeken door geïnteresseerden. De kans is groot dat zelfs het inplannen van een bezichtiging via Funda niet altijd lukt. Daarom is het verstandig te kijken of u een huis kunt kopen voordat het op Funda staat.

De kunst is te weten welke woning te koop staat, zonder dat andere kopers ervan afweten. Zo komt u zelf sneller aan een woning en hoeft u niet of minder over te bieden. Een huis kopen voordat het op Funda staat maakt de zaken een stuk eenvoudiger. U heeft dan te maken met veel minder andere kopers.

Overbieden voorkomen

Bij populaire woningen of in grote steden wordt er al snel overboden. Soms bieden geïnteresseerden tot wel 15% van de vraagprijs. Dat bedrag kunt u niet meefinancieren. Wilt u of kunt u niet overbieden? Dan is het helemaal zaak dat u zich verdiept in de mogelijkheden een huis te kopen voordat het op Funda staat.

Wanneer u een huis onderhands kunt overkopen, waarbij het dus niet op de markt wordt aangeboden, kunt u vaak besparen op de prijs. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk een prijs overeen te komen met de eigenaren, waarbij u de enige bent die in onderhandeling is. Het is dan vaak niet mogelijk af te dingen, maar onder de streep bent u veel goedkoper uit in vergelijking met een situatie waarin u moet overbieden.

Huizen zoeken die niet op Funda staan

De grote vraag is nu natuurlijk: hoe kunt u huizen zoeken die niet op Funda staan? Is het überhaupt mogelijk een huis te kopen voordat het op Funda staat? Gelukkig kan dat. U moet er wel de juiste connecties voor hebben. Een lokale, full-service makelaar kan u hierbij verder helpen. Deze weet precies welke woningen er binnenkort te koop komen.

Door een aankoopmakelaar in de arm te nemen wordt het een stuk eenvoudiger een huis te kopen voordat het op Funda staat. U kunt expliciet aangeven dat u liever niet wilt concurreren met andere kopers. De makelaar zal dan zijn best doen om via andere makelaars te weten te komen welke woning wellicht onderhands verkocht kan worden.

Het in de arm nemen van een aankoopmakelaar brengt kosten met zich mee. Als u daarmee echter overbieden kunt voorkomen, betaalt de makelaar zichzelf ruim terug. Een huis kopen voordat het op Funda staat is verreweg de voordeligste manier om een woning te kopen op de huidige woningmarkt.

Veelgestelde vragen in het kort

Moet je altijd via Funda een huis kopen?

Nee, u hoeft niet altijd via Funda een huis te kopen. U kunt ook via uw aankoopmakelaar een woning kopen. Of u koopt een huis via of van bekenden die hun woning verkopen.

Hoe lang staat een huis gemiddeld te koop op Funda?

Hoe lang een huis gemiddeld te koop staat op Funda verschilt uiteraard per regio en prijsklasse. Sommige woningen staan slechts enkele uren of dagen te koop.

Wat is het voordeel van huizen zoeken die niet op Funda staan?

Huizen zoeken die niet op Funda staan, levert een aanbod op waar veel minder om wordt geconcurreerd. Als u onderhands een huis kunt kopen, hoeft u vaak niet te overbieden.