Huis kopen Op Funda een huis vinden Voordelen en nadelen van stille verkoop

Huizen in de stille verkoop: wat u moet weten

Auteur:
28-10-2022 (laatst bijgewerkt: 06-02-2023)
Leestijd: 2-3 minuten

Een huis in de stille verkoop zetten, wat betekent dat precies? Stille verkoop betekent dat je je huis niet actief bij een groot publiek onder de aandacht brengt. Het huis staat niet op Funda en er staat geen “te koop”-bord in de tuin. Het huis staat alleen op een gespecialiseerde website of het is alleen bij een makelaar bekend dat de eigenaar het huis wil verkopen.

Het huis kan zonder de vraagprijs erbij op de website van de makelaar gezet worden. Dat werpt al een behoorlijke drempel op voor belangstellenden. Dat is dan geen echte “stille verkoop” meer, maar het beperkt de openbaarheid wel. De makelaar kan ook zijn collega’s informeren dat het huis te koop staat. Dan kunnen ook die makelaars de eigenaar in contact brengen met serieuze gegadigden.

Waarom een huis in de stille verkoop?

Er kunnen allerlei redenen zijn om huizen in de stille verkoop te zetten. De verkoper heeft geen haast met de verkoop en wil alleen serieuze gegadigden. De verkoper wil om privacy- of veiligheidsredenen niet dat bekend wordt dat hij het huis wil verkopen. Of de voorwaarden waaronder hij wil verkopen zijn zo specifiek dat hij alleen belangstellenden wil die aan die voorwaarden kunnen voldoen. Het is ook mogelijk dat de verkoper probeert te voorkomen dat een straatbeeld met veel Te Koop-borden ontstaat, hetgeen een devaluerend effect kan hebben in een buurt.

De voordelen van stille verkoop voor de koper

Het grootste voordeel van stille verkoop voor de koper van een huis is de beperkte concurrentie. De makelaar brengt het huis alleen onder de aandacht bij een kleine groep serieuze belangstellenden. Dat maakt de kans op prijsopdrijving en overbieden kleiner.

Het nadeel voor de koper van stille verkoop komt ook uit de financiële hoek: je weet niet altijd precies wat de vraagprijs is en het is moeilijker te controleren wat de waarde van een huis werkelijk is. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is daarom beslist aan te raden.

Het vinden van een geschikt huis in de stille verkoop

De beste manier om huizen in de stille verkoop te vinden, is door in zee te gaan met een goede aankoopmakelaar. Huizen in de stille verkoop worden meestal doorgegeven aan alle NVM-makelaars. Een aankoopmakelaar heeft dus goed zicht op alle huizen die in uw regio in de stille verkoop staan.

De beste aankoopmakelaar voor uw situatie en in uw regio vindt u door gratis en vrijblijvend te vergelijken op een gespecialiseerde website. De makelaar van uw keuze helpt u dan met het vinden van een geschikt huis in de stille verkoop en ondersteunt u ook in het verdere kooptraject.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik huizen zoeken die niet op Funda staan?

U kunt huizen die niet op Funda staan zoeken door u aan te melden bij het zoeksysteem van een NVM-makelaar. U krijgt daarmee zicht op de huizen in de stille verkoop.

Waar vind ik huizen te koop rechtstreeks van de eigenaar?

Huizen te koop rechtstreeks van de eigenaar kunt u vinden op diverse online platforms. Bent u niet heel ervaren in het kopen en verkopen van een huis, dan doet u er goed aan om ook in deze situatie een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wat is het verschil tussen een huis zoeken via Jaap, Funda en in de stille verkoop?

Het verschil tussen een huis zoeken via Jaap, Funda en in de stille verkoop is dat Jaap en Funda openbare verkoopkanalen zijn en huizen in de stille verkoop niet in het openbaar worden aangeboden. Zij zijn alleen bekend bij één of meer makelaars.