Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Deze eisen stelt de hypotheekverstrekker

Een hypotheek aanvragen zonder intentieverklaring

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U wilt een huis kopen zonder vast contract, maar u werkt wel in loondienst. In dat geval vragen veel mensen een intentieverklaring aan. Hiermee laat de werkgever weten dat hij of zij van plan is een vast contract te verstrekken.

Uw werkgever is echter niet verplicht deze intentieverklaring af te geven. Wil hij of zij dit niet? Dan moet u de hypotheek zonder intentieverklaring aanvragen. Welke opties u in dit geval heeft en hoe u uw kansen kunt vergroten, leest u hieronder.

Huis kopen zonder intentieverklaring

Het kan voorkomen dat uw werkgever geen intentieverklaring wil afgeven. In dat geval moet u de hypotheek zonder intentieverklaring aanvragen. Dat betekent niet automatisch dat u de hypotheek niet krijgt. De bank kijkt in dit geval alleen naar uw inkomen en bepaalt op basis daarvan of u de lening krijgt.

Als u een huis wilt kopen zonder vast contract controleert de hypotheekverstrekker hoe hoog uw inkomen de afgelopen drie jaar was. Het gemiddelde telt, waarbij het inkomen in het laatste jaar vaak de bovengrens vormt. Op die manier is het toch mogelijk een huis te kopen zonder vast contract, hoewel uw gemiddelde bruto inkomen wel hoog genoeg moet zijn.

Uw opties

Stel, u moet een hypotheek aanvragen zonder vast contract of zonder intentieverklaring. U schat uw kansen laag in, omdat u een relatief laag bruto inkomen had in de afgelopen drie jaar. Wat kunt u dan doen om uw kansen te vergroten als u een hypotheek zonder intentieverklaring wilt aanvragen?

Wanneer u spaargeld heeft kunt u dit inzetten om de woning deels te betalen. U hoeft dan geen maximale hypotheek af te sluiten. Dit is ook een goede zet als u een huis wilt kopen zonder vast inkomen. Als u starter op de woningmarkt bent en een hypotheek moet aanvragen zonder intentieverklaring is het in sommige gemeenten mogelijk om een starterslening te krijgen. Hiermee kunt u uw hypotheek aanvullen.

Advies in elke situatie

Ongeacht uw financiële situatie is het prettig goed advies te krijgen over uw hypotheek en de koop van een huis. Een hypotheekadviseur helpt u bij het aanvragen van een hypotheek, ook zonder intentieverklaring of vast contract.

Een aankoopmakelaar begeleidt u bij het zoeken naar en bieden op een huis. Nog op zoek naar een aankoopmakelaar? Vergelijk hier aankoopmakelaars snel en eenvoudig.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kan ik een huis kopen zonder intentieverklaring?

U kunt een huis kopen zonder intentieverklaring te overleggen door gegevens over uw inkomen over de laatste drie jaar aan te leveren. De bank bekijkt dan of uw gemiddelde inkomen hoog genoeg is voor de hypotheek.

Is het altijd mogelijk een huis te kopen zonder vast contract?

Nee, helaas kan niet iedereen een huis kopen zonder vast contract. Er zijn echter wel mogelijkheden, zoals een hypotheek aanvragen met intentieverklaring. Of u vraagt de hypotheek aan op basis van uw bruto (bedrijfs)inkomen over de laatste drie jaar.

Hoe kun je een huis kopen zonder vast inkomen?

Als u als ondernemer een huis wilt kopen zonder vast inkomen hoeft u alleen uw inkomen over de laatste drie jaar te laten zien. De hypotheekverstrekker bepaalt of uw inkomen voldoende is.