Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Huis kopen in loondienst of als ondernemer

Huis kopen zonder vast contract: kan dat?

Auteur:
16-04-2022 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Tegenwoordig werken steeds meer mensen in flexibel verband of als zzp’er. Ook zij willen een huis kopen. Maar hoe doet u dat, als u geen vast contract heeft? Een hypotheek aanvragen zonder vast contract is zeker mogelijk, maar u moet wel op een aantal zaken letten.

Er zijn ruwweg twee situaties waarin u een huis kunt kopen zonder vast contract. U bent in loondienst maar u heeft nog geen vast contract, of u werkt als ondernemer. Gelukkig is het mogelijk om een huis te kopen als zzp’er. Hieronder leggen we verder uit hoe dat werkt.

Hypotheek zonder vast contract

Als u een huis wilt kopen zonder vast contract terwijl u in loondienst werkt, kunt u een intentieverklaring aanvragen. Dat hoeft echter niet. Het is ook mogelijk een hypotheek aan te vragen op basis van een tijdelijk contract. Hiermee heeft de bank echter minder zekerheid. Het kan zijn dat uw aanvraag afgewezen wordt. Met een intentieverklaring staat u vaak toch sterker.

Mensen die via een uitzendbureau in dienst zijn, kunnen ook een huis kopen zonder vast contract. Daarbij kijkt de bank wel naar het bruto inkomen van de laatste drie jaar. Hier wordt het gemiddelde van genomen, met het inkomen van het meest recente jaar als maximum. Soms kunt u als flexwerker geen maximale hypotheek aanvragen. Als u in dit geval een huis wilt kopen zonder vast contract stelt de bank 90% van uw inkomen als bovengrens.

Intentieverklaring van werkgever

Heeft u nog geen vast contract maar wilt u wel een huis kopen terwijl u in loondienst werkt? Vraag uw werkgever dan om een intentieverklaring. Hiermee laat de werkgever weten dat hij of zij in de toekomst van plan is u een vast contract toe te kennen. Dat geeft de hypotheekverstrekker zekerheid over uw inkomen. Zo kunt u toch een huis kopen zonder te wachten op een vast contract.

Een hypotheek aanvragen zonder vast contract of zonder intentieverklaring kan ook. De bank kijkt dan naar uw bruto inkomen over de laatste drie jaar. Het laagste inkomen vormt dan het uitgangspunt. Indien dit een laag bedrag is, loont het vaak om wel een intentieverklaring aan te vragen.

Huis kopen als zzp’er

Als ondernemer of zzp’er heeft u uiteraard geen vast contract. Gelukkig is het wel mogelijk een huis te kopen als u zzp’er bent. U verstrekt dan geen vast contract, maar gegevens over uw inkomen en de prestaties van uw bedrijf aan de hypotheekverstrekker.

Als u een huis wilt kopen als zzp’er kan het prettig zijn een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Deze kan u precies vertellen hoe een huis kopen zonder vast contract in uw situatie in zijn werk gaat. Zo kunt u op tijd al uw gegevens aanleveren en succesvol een hypotheek aanvragen.

Ook de hulp van een aankoopmakelaar is welkom als u een huis wilt kopen. Of u nu een huis wilt kopen zonder vast contract of niet, de aankoopmakelaar kan u goed adviseren over de aankoop van een woning. Vergelijk eenvoudig aankoopmakelaars via de knop onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe kom ik aan een hypotheek zonder vast contract?

Ook als u geen vast contract heeft kunt u een hypotheek aanvragen. Een intentieverklaring van uw werkgever, een goed inkomen en voldoende spaargeld versterken uw positie aanzienlijk.

Kan ik een hypotheek krijgen zonder intentieverklaring?

Als u een hypotheek wilt aanvragen zonder dat u een vast contract of intentieverklaring heeft, kan dat lastig zijn. De hypotheekverstrekker kijkt in dit geval naar uw bruto inkomen over de laatste drie jaar.

Is het moeilijk om een huis te kopen als zzp’er?

Een huis kopen als zzp’er is vaak goed mogelijk als u voldoende inkomsten uit uw bedrijf haalt. Als dat niet het geval is, moet u meer eigen geld meenemen om een huis te kunnen kopen.