Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? De mogelijkheden om een huis te kopen

Kun je een hypotheek krijgen zonder vast contract?

Auteur:
20-12-2021 (laatst bijgewerkt: 01-10-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De meeste mensen moeten voor de aankoop van hun woning een hypotheek afsluiten. Een spannende tijd. Zal de bank de hypotheek verstrekken? Als u er financieel goed voor staat hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar geldt dat ook voor u als u geen vast contract heeft?

Ondernemers of werkenden zonder vast contract vragen zich vaak af hoe moeilijk het is om een hypotheek te krijgen. Zonder vast contract kan het aanvragen van een hypotheek lastiger zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Dat geldt voor zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die een tijdelijk contract hebben.

Hypotheek aanvragen met intentieverklaring

Stel, u bent recent van baan gewisseld en u heeft een jaarcontract gekregen. Als u dan een hypotheek aanvraagt, kan de hypotheekverstrekker uw situatie als te risicovol beoordelen. U heeft immers maar een zeker inkomen tot een aantal maanden in de toekomst. Dat is de reden dat een hypotheek krijgen zonder vast contract niet vanzelfsprekend is.

Is deze situatie op u van toepassing en bent u bang dat een hypotheek krijgen zonder vast contract lastig is? Vraag dan een intentieverklaring aan bij uw werkgever. Met deze intentieverklaring laat uw werkgever weten dat hij of zij van plan is u een vast contract te geven. Deze verklaring kan u helpen als een hypotheek krijgen zonder vast contract geen optie is.

Wilt u een hypotheek aanvragen zonder intentieverklaring? Ook dat kan. De kans is dan wel aanwezig dat uw aanvraag niet gehonoreerd wordt. Uw hypotheekadviseur kan u hier meer over vertellen. Wellicht is het wel mogelijk een lagere hypotheek aan te vragen, zonder intentieverklaring of vast inkomen. U moet dan wel uw eigen vermogen inleggen om de woning te kunnen betalen.

Een huis kopen als zzp’er

De andere situatie die steeds vaker voorkomt is deze: u bent zelfstandig ondernemer en u wilt graag een huis kopen. Ook dan wilt u een hypotheek krijgen zonder vast contract. Het is afhankelijk van uw situatie of dit mogelijk is.

Bij het verstrekken van een lening kijkt elke geldverstrekker naar het risico dat u de lening niet kunt (af)betalen. Bent u net begonnen of laat uw bedrijf geen positieve cijfers zien? Dan is dat risico hoog en kunt u mogelijk geen hypotheek zonder vast contract krijgen.

Hypotheekadvies

Het is echter niet onmogelijk om als zzp’er een hypotheek te krijgen. U moet daarvoor wel meer informatie aanleveren dan iemand die in loondienst werkt. Zo moet u de opgave inkomstenbelasting opsturen, net als een prognose van uw bedrijfsresultaat.

Bent u benieuwd of u als zelfstandige een hypotheek kunt krijgen, zonder vast contract? Neem dan een hypotheekadviseur in de arm. Deze neemt u veel werk uit handen en weet precies welke documenten u in moet leveren.

Veelgestelde vragen in het kort

Is het mogelijk een huis te kopen zonder vast inkomen?

Ja, u kunt een huis kopen zonder vast inkomen. Wellicht moet u dan wel een intentieverklaring opvragen bij uw werkgever of gegevens over uw onderneming verstrekken als u zzp’er bent.

Kan ik een hypotheek krijgen zonder intentieverklaring?

Soms is het wel degelijk mogelijk een hypotheek te krijgen zonder intentieverklaring. De kans is wel aanwezig dat u minder kunt lenen dan mogelijk is mét intentieverklaring.

Kun je een huis kopen als zzp’er?

Het hoeft geen enkel probleem te zijn om een huis te kopen als zzp’er. Houd er wel rekening mee dat u positieve bedrijfsresultaten moet kunnen laten zien. Ook moet u meer informatie aanleveren dan iemand die in loondienst werkt.