Huis kopen Kan ik een huis kopen met mijn inkomen? Zonder jaarcijfers een hypotheek krijgen

Als zzp'er zonder jaarcijfers een hypotheek aanvragen

Auteur:
15-09-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U bent net begonnen als zzp'er en bent van plan een huis te kopen. Kunt u een hypotheek afsluiten als u net als zelfstandige bent begonnen? U heeft tenslotte nog geen drie jaar aan cijfers die u kunt overleggen voor de aanvraag.

Gelukkig is sinds een aantal jaar het één en ander veranderd en kunnen ook zzp'ers die minder dan drie jaar ondernemer zijn een hypotheek aanvragen. Daarvoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen en bepaalde documenten kunnen overleggen.

Hypotheek zonder drie jaar cijfers

Als u een hypotheek aanvraagt wil de geldverstrekker inzicht hebben in uw financiële situatie. Niet alleen de situatie van dit moment, maar ook voor de toekomst. U moet immers ook over een aantal jaar de hypotheeklasten kunnen dragen.

Daarom vraagt een geldverstrekker naar jaarcijfers van de afgelopen drie jaar, zodat u een indicatie kunt geven van uw inkomen. Als u nog maar kort zzp'er bent kunt u deze cijfers dus niet overhandigen.

Per geldverstrekker verschillende mogelijkheden en of ze zzp'ers zonder jaarcijfers een hypotheek willen geven. Vraag dit dus altijd na bij de bank van uw voorkeur, of neem een onafhankelijke hypotheekadviseur in de arm die voor u kan kijken wat de beste geldverstrekker voor u is.

Welke mogelijkheden zijn er voor een zzp'er zonder jaarcijfers

Er zijn verschillende mogelijkheden als u geen jaarcijfers kunt overhandigen:

Hypotheek aanvragen met één jaar cijfers

Sommige banken hebben voldoende aan de cijfers van één jaar. Heeft u bijna een jaar vol? Wacht dan nog even met het aanvragen van een hypotheek als dat mogelijk is.

Vraag een hypotheekadviseur van de geldverstrekker van uw voorkeur naar de mogelijkheden en stel een inkomensverklaring ondernemer op. Dit is een uitgebreide analyse van de onderneming, waaruit uw toetsingsinkomen blijkt. Hierbij kan ook het inkomen opgeteld worden dat u eventueel in loondienst hebt gewerkt.

Veelgestelde vragen in het kort

Kan ik een huis kopen als startende ondernemer?

Ja, u kunt een huis kopen als startende ondernemer. Hiervoor dient u drie jaar aan cijfers aan te leveren bij de geldverstrekker.

Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?

Ja, u kunt een huis krijgen zonder vast contract. U heeft dan een intentieverklaring van uw werkgever nodig.

Wanneer kan ik een huis kopen als beginnend zzp'er?

U kunt een huis kopen als beginnende zzp'er als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Drie jaar aan cijfers overhandigen is daar één van. Kunt u dit niet, dan moet u de geldverstrekker vragen naar andere voorwaarden. Soms kan een prognose voor de komende jaren of de cijfers van uw jaren in loondienst voldoende zijn voor het aanvragen van een hypotheek. Dit verschilt echter per geldverstrekker.