Huis verkopen De eerste stap Tips bij verkoop

Ik wil mijn huis verkopen: wat nu?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 3-4 minuten

U hebt besloten dat u op zoek wilt gaan naar een ander huis, of u hebt al een ander huis op het oog. Dan is het belangrijk dat uw woning zo snel mogelijk verkocht wordt, zodat u kunt verhuizen en niet met dubbele lasten komt te zitten.

Het verkopen van een huis is echter niet iets dat u regelmatig zult doen. Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat zij hun huis gaan verkopen. Om dit zo goed en makkelijk mogelijk te regelen, is het verstandig om de juiste makelaar in de arm te nemen. Die is hier namelijk wél dagelijks mee bezig en weet precies wat u moet doen.

Begin bij de bank

Voordat u naar de makelaar gaat, is het handig om naar de bank te gaan om u in te laten lichten over de mogelijkheden die er zijn. Hoe zit het met de hypotheek bijvoorbeeld? Kan er gebruikgemaakt worden van renteaftrek?

Daarnaast weet u na het gesprek met de bank hoeveel u kunt lenen voor een volgend vastgoed, en daarmee weet u ook hoeveel u over moet houden uit de verkoop van uw huidige woning.

De makelaar helpt u vervolgens verder. Deze bepaalt de marktwaarde van het huis en maakt foto’s en een beschrijving, zodat uw huis ook daadwerkelijk te koop aangeboden kan worden. Dit gaat vaak via verschillende kanalen.

De grotere makelaars plaatsen advertenties, hebben eigen huis-aan- huisbladen en zorgen voor aandacht op het internet voor uw huis. Hoe meer mensen geïnteresseerd raken, hoe hoger de verkoopprijs uiteindelijk wordt. Zeker bij een biedoorlog waarbij de potentiële kopers het met elkaar uit gaan vechten.

Een goede makelaar vinden

Niet alle makelaars hanteren dezelfde prijzen en bieden dezelfde diensten aan. De betere makelaars zorgen ervoor dat u helemaal op de hoogte bent van de voorwaarden en andere regels die nageleefd moeten worden bij de verkoop van vastgoed.

Daarnaast is het energielabel ook een van de punten waar aandacht aan besteed moet worden. De betere makelaars kunnen u daar direct bij helpen. Op die manier bent u niet alleen snel klaar met het te koop aanbieden van uw huis; u voldoet ook aan alle eisen die gesteld zijn. Dit kan veel problemen besparen.

Loopt de verkoop niet zoals gedacht en duurt het veel langer dan aangenomen werd? Dan kunt u de makelaar raadplegen om te vragen wat het probleem is. Zijn er te weinig bezichtigingen? Wordt uw huis niet op de juiste plekken aangeboden, of is de vraagprijs te hoog?

Een goede makelaar helpt u bij het aanpassen van de prijs of strategie om zo het huis wél te verkopen. Kan de makelaar u niet verder helpen, dan is overstappen naar een andere makelaar wellicht de juiste keuze voor u.

Het vinden van een geschikte makelaar begint bij het vergelijken. Hierbij kijkt u niet alleen naar de prijzen die gehanteerd worden. De courtage- en opstartkosten zijn belangrijk, maar de diensten die aangeboden worden door de makelaar zijn minstens zo belangrijk.

Wanneer een iets duurdere makelaar uw huis eerder kan verkopen tegen een hogere prijs, dan is de keuze immers snel gemaakt wanneer u al een ander huis op het oog hebt.

Direct makelaars vergelijken

De prijzen van de makelaardijen staan meestal niet op de websites vermeld. Daardoor wordt het lastig om de makelaars onderling te vergelijken. Verkoopmakelaar Offertes heeft daarom een unieke service opgezet waarmee u alle informatie krijgt die u nodig hebt om een geschikte makelaar te kiezen voor de verkoop van uw huis.

Nadat u de situatie aangegeven hebt en uw eisen kenbaar gemaakt hebt, zorgen wij voor 4 offertes van makelaars die succesvol zijn in het gebied waar uw woning verkocht moet worden. Zo kunt u goed beginnen met de verkoop van uw huis.