Huis verkopen De eerste stap Tips bij verkoop

Ik wil mijn huis verkopen: wat nu?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 27-01-2024)
Leestijd: 3-5 minuten

U hebt besloten dat u op zoek wilt gaan naar een ander huis, of u hebt al een ander huis op het oog. Dan is het belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijk is voor welke prijs u uw huidige woning kunt verkopen, zodat u weet wat uw mogelijkheden zijn.

Het verkopen van een huis is echter niet iets dat u regelmatig zult doen. Voor de meeste mensen is het de eerste keer dat zij hun huis gaan verkopen. Om dit zo goed en makkelijk mogelijk te regelen, is het verstandig om een geschikte makelaar in de arm te nemen.

Een goede makelaar weet namelijk wel precies wat u moet doen en weet wat er nodig is om de woning tegen een zo goed mogelijke prijs te verkopen.

Begin met een waardebepaling

Als u aan het oriënteren bent óf al zeker bent dat u wilt gaan verkopen, dan is het bijzonder verstandig om te beginnen met een gratis waardebepaling door één of meerdere verkoopmakelaars. Bij een waardebepaling vertellen de makelaars kosteloos wat zij denken dat uw woning nu waard is en welke strategie zij voor zich zien om de woning tegen de beste prijs te verkopen.

Dankzij de waardebepaling(en) weet u wat de verkoop vermoedelijk gaat opleveren en heeft u direct een beeld van de verschillen tussen eventuele meerdere makelaars. Deze vorm van gratis verkennen is met afstand de meest verstandige manier om een verkoopproces te beginnen, omdat u tot dan toe geen kosten maakt maar al wel professioneel advies ontvangt (en dat tevens met elkaar kunt vergelijken).

Wat is gebruikelijk?

Het is gebruikelijk om meerdere makelaars om een gratis verkoopadvies te vragen, voordat u daadwerkelijk voor een makelaar kiest. De makelaars verschillen namelijk niet alleen in tarief, maar ook in aanpak van de verkoop.

Daarnaast is de verkoop van een woning een traject waarin je diverse zaken moet afstemmen. Het is daarom ook te adviseren dat u iemand kiest met wie u een goede klik en een goed gevoel hebt.

Verken de financiën als u ook een ander huis gaat kopen

Als u ook een andere woning wilt kopen om naar door te stromen, dan is het verstandig om na de waardebepaling van de makelaar met uw hypotheekadviseur te spreken. Dankzij de waardebepaling van de makelaar, weet u namelijk dan al wat uw overwaarde is.

Die waarde heeft uw hypotheekadviseur nodig bij het vaststellen van uw financiële mogelijkheden. Aan de hand van dit gesprek met uw hypotheekadviseur weet u precies wat uw budget is voor de aankoop van een andere woning.

Aandachtspunt: energielabel is verplicht

Iedere woning die in Nederland verkocht wordt, moet een energielabel hebben. Heeft uw woning nog geen energielabel? Dan is het belangrijk om het energielabel te regelen, voordat u met het verkooptraject begint.

Geen zorgen: het aanvragen van een energielabel is eenvoudig en kan binnen enkele werkdagen afgerond zijn. Zodoende belemmert dit u niet bij het opstarten van de verkoop.

Een goede makelaar kiezen

Niet alle makelaars hanteren dezelfde prijzen en bieden dezelfde diensten aan. De betere makelaars zorgen ervoor dat u helemaal op de hoogte bent van de voorwaarden en andere regels die nageleefd moeten worden bij de verkoop van vastgoed.

Het vinden van een geschikte makelaar begint bij het vergelijken. Hierbij kijkt u niet alleen naar de prijzen die gehanteerd worden. De courtage- en opstartkosten zijn belangrijk, maar de diensten die aangeboden worden door de makelaar zijn minstens zo belangrijk.

Wanneer een iets duurdere makelaar uw huis eerder kan verkopen tegen een hogere prijs, dan is de keuze immers snel gemaakt wanneer u al een ander huis op het oog hebt.

Het verkooptraject beginnen

Zodra u een makelaar hebt uitgekozen, dan tekent u met deze makelaar een zogenaamde 'Opdracht tot dienstverlening'. Dit is een document waarin is vastgelegd wat de makelaar voor u gaat doen en welke tarieven en voorwaarden daarmee gepaard gaan. Zodra u dit document ondertekend, start de makelaars namens u met het verkooptraject.

Het opstarten van de verkoop begint met onder andere foto's maken van de woning, de woning inmeten, een plattegrond maken, een tekstuele beschrijving van de woning maken, zodat uw huis ook daadwerkelijk te koop aangeboden kan worden. Dit gaat vaak via verschillende kanalen.

De betere makelaars plaatsen advertenties, vragen aandacht in huis-aan-huisbladen en zorgen voor aandacht op het internet voor uw huis. Hoe meer mensen geïnteresseerd raken, hoe hoger de verkoopprijs uiteindelijk wordt. Zeker bij een biedingsstrijd waarbij de potentiële kopers het met elkaar uit gaan vechten.

Direct makelaars vergelijken

De prijzen en werkwijzen van makelaars staan meestal niet op de websites van makelaars vermeld. Daardoor kan het lastig zijn om de makelaars onderling te vergelijken. Verkoopmakelaar Offertes heeft daarom een doelgerichte service opgezet waarmee u alle informatie krijgt die u nodig hebt om een geschikte makelaar te kiezen voor de verkoop van uw huis.

Nadat u de situatie aangegeven hebt en uw voorkeuren kenbaar hebt gemaakt, zorgen wij voor 4 offertes van makelaars die succesvol zijn in het gebied waar uw woning verkocht moet worden. Zo kunt u goed beginnen met de verkoop van uw huis.

Veelgestelde vragen in het kort

Wat is de eerste stap als ik mijn woning wil verkopen?

De eerste stap is het laten uitvoeren van een gratis waardebepaling door één of meerdere makelaars. Op die manier krijgt u een volledig beeld van de verkoopwaarde van de woning, uw overwaarde én kunt u al direct makelaars gericht vergelijken.

Wat is de beste manier om een huis te verkopen?

Het is verstandig om altijd meerdere makelaars te vergelijken. Dat garandeert een hogere verkoopprijs en een beter aanbod vanuit de makelaar. Vervolgens is het verstandig om de woning openbaar te verkopen (via de bekende huizensites). Dit leidt tot meer aandacht en meer kijkers, met als gevolg een zo hoog mogelijke verkoopopbrengst.

Welke makelaar is de beste keuze voor verkoop?

De keuze voor een makelaar is afhankelijk van uw voorkeuren. Makelaars verschillen in werkwijze én in prestaties. Wij maken het mogelijk om eenvoudig in contact te komen met de meest geschikte verkoopmakelaars in uw regio op basis van uw voorkeuren en wensen. Deze vergelijking is gratis, snel en vrijblijvend.

Wat is er verplicht bij het verkopen van een woning?

Om een woning te mogen verkopen, dient u de eigenaar (of erfgenaam) te zijn, of gemachtigd te zijn om de woning te verkopen. Een andere verplichting is dat de woning voorzien is van een energielabel. Als dat nog niet het geval is, dan kunt u een energielabel aanvragen.