Huis verkopen Makelaar kiezen Indicatie van de kosten

Kosten makelaar in 2024: waar moet ik op rekenen?

Auteur:
08-05-2024 (laatst bijgewerkt: 08-05-2024)
Leestijd: 3-4 minuten

U zoekt een goede makelaar, maar u wilt niet meer betalen dan nodig is. Dan is het raadzaam om makelaars op prijs te vergelijken voordat u een keuze maakt. Door de vele bewegingen van de woningmarkt in 2024 is het slim om makelaars te vergelijken op basis van kosten. Wij leggen u in dit artikel uit waarom.

Het aantal makelaars is gestegen en daarmee ook de variatie in prijs

De coronajaren waren bewogen jaren voor de huizenmarkt. De woningprijzen sprongen omhoog, en niet alleen in de grotere steden. In steden als Haarlem, Amsterdam en Utrecht werd het nagenoeg onmogelijk om een woning tegen een reëel bedrag aan te kopen. Tegelijkertijd zorgde dat voor kansen voor verkopers. Met name in deze drie steden was een snelle verkooptijd en een verkoopopbrengst (ver) boven de vraagprijs eerder regel dan uitzondering.

Zit de woningmarkt in een stijgende lijn, dan komen er in de regel (veel) makelaars bij, evenals dat bij een slechte huizenmarkt het aantal makelaars sterk afneemt. Nieuwe makelaars hebben opdrachten nodig, en om zich te onderscheiden worden de makelaarstarieven vaak ingezet om onderscheid te creëren met andere makelaars. Concreet betekent dat voor u: hoe meer makelaars er zijn, des te lager de courtage is die u bij een makelaar betaalt.

Begin met vergelijken

De kanteling van de markt is ingezet

Inmiddels zijn de huizenprijzen weer aan het dalen sinds de piek in de afgelopen jaren. Echter, er zijn nog steeds bovengemiddeld veel makelaars. Dat betekent dat de prijsvariatie nog van toepassing is en dat het vergelijken van makelaars zinvol is.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet alleen belangrijk is om de kosten van makelaars te vergelijken. Nu de kanteling van de markt is ingezet is de adviesrol van de makelaar minstens zo belangrijk. Huizenprijzen zijn aan het dalen, en daarom zoekt u vanzelfsprekend een makelaar die uw woning nog steeds voor de hoogste prijs kan verkopen.

Maak gebruik van prijsverschillen door offertes te vergelijken

U kunt (veel) voordeel halen uit het feit dat er een stijging van het aantal makelaars is geweest. Als u één makelaar benadert met de vraag om uw huis te verkopen, en u benadert (of vergelijkt) geheel geen andere makelaars, dan is de kans groot dat u de hoofdprijs betaalt. De makelaar zal in de regel een standaardtarief noemen en als gevolg daarvan zullen uw makelaarskosten maximaal zijn.

Als u wel makelaars vergelijkt door offertes op te vragen, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste, de makelaars met wie u in contact komt, zijn zich bewust dat zij vergeleken worden, en zullen om die reden kijken naar hun mogelijkheden om u de scherpst mogelijke prijs te bieden. U krijgt dus al lagere prijzen aangeboden, hetgeen u bij voorbaat makelaarskosten scheelt.

Ten tweede, door meerdere offertes te ontvangen, krijgt u de gelegenheid om meerdere tarieven naast elkaar te leggen. Daardoor ziet u bij welke makelaars de dienstverlening gelijk is, maar de prijs een onderscheidende factor is. Op die manier behaalt u in 2024 een prijsvoordeel uit de groei van het aantal Nederlandse verkoopmakelaars.

Wat rekent een makelaar aan kosten in 2024?

Wat de kosten van een makelaar zijn, verschilt per makelaar en per regio. In 2024 is de markt zich aan het aanpassen na de bewogen voorgaande jaren. De makelaars die actief zijn in 2024 werken nog steeds overwegend op no cure no pay-basis, hetgeen u de zekerheid geeft dat u het leeuwendeel van de makelaarskosten betaalt als uw huis daadwerkelijk verkocht is. De opstartkosten komen in 2024 gemiddeld neer op 375,- euro tot 650,- euro bij de start van een verkooptraject.

De courtage per makelaar kan fors verschillen, afhankelijk van uw locatie. In de overspannen gebieden vindt u courtages zo laag als 0,9% als u gericht makelaar offertes vergelijkt. De gemiddelde courtage in 2024 blijft vermoedelijk 1,10%, en met een gerichte vergelijking zal u in 2024 normaliter tussen de 0,9% en 1,25% courtage uitkomen. Zodoende loont het nog steeds om kosten van makelaars in 2024 te vergelijken, in de wetenschap dat het vergelijken van kosten tot een besparing zal leiden.