Huis verkopen Energielabel regelen Uitleg energielabel

Alles over een energielabel aanvragen

Auteur:
22-01-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Tegenwoordig weet u als huiseigenaar precies welk energielabel uw woning heeft. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A++++ het best is en G het slechtst. Bij de verkoop van uw huis bent u vanaf 1 januari 2022 verplicht een definitief energielabel te overhandigen. Dat doet u bij de oplevering van uw woning. Gelukkig is een energielabel aanvragen zo gebeurd.

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Heeft u nog geen definitief energielabel en wilt u binnenkort uw woning verkopen? Verdiep u dan op tijd in het energielabel en bereid u voor op het aanvragen. Anders riskeert u een boete.

Wat houdt het energielabel in?

Het energielabel geeft aan hoe duurzaam en energiezuinig uw woning is. Allerlei factoren hebben hier invloed op. Denk aan de mate waarin het huis geïsoleerd is, de aanwezigheid van dubbel glas en andere energiebesparende maatregelen. Het energielabel wordt toegekend aan de hand van standaard indicatoren.

Voorheen kon u het energielabel online aanvragen. Sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk. Sindsdien moet een onafhankelijk energieadviseur uw woning opnemen, waarna deze u een energielabel toekent. Huizenkopers kunnen hun afweging voor de aankoop van een woning mede laten bepalen door het energielabel. Een laag energielabel geeft aan dat de woning niet zo duurzaam is. Vaak is de bewoner meer geld kwijt aan het verwarmen van de woning. Een hoog energielabel, vanaf B, geeft aan dat de woning juist energiezuinig is.

Nieuwbouwwoningen worden standaard gebouwd en geleverd met energielabel A of hoger. Als u een nieuwbouwwoning koopt is een energielabel aanvragen niet nodig. De bouwer voorziet de woning van een energielabel. Dit label is standaard tien jaar geldig. Verkoopt  de woning na tien jaar? Dan zult u wel een nieuw energielabel moeten aanvragen.

Wanneer aanvragen?

Als u binnenkort uw woning wilt verkopen is het aan te raden zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen. Een energielabel aanvragen doet u door contact op te nemen met een energieadviseur. U vindt energieadviseurs via het Centraal Register Techniek. Een energielabel aanvragen neemt slechts enkele minuten in beslag.

Denkt u al over een definitief energielabel te beschikken? Controleer dan of deze nog geldig is ten tijde van de verkoop van uw woning. Zo niet, dan kunt u een nieuw energielabel aanvragen. Houd er rekening mee dat u een boete van €435 kunt krijgen als u geen definitief energielabel kunt tonen bij de overdracht van uw woning.

Kosten

Voorheen, toen u het energielabel nog online kon aanvragen, betaalde u enkele tientallen euro’s. Omdat er door de nieuwe regelgeving een energieadviseur aan huis komt, betaalt u sinds 1 januari 2021 meer voor uw energielabel: circa €200 tot €300.

Het is verstandig eerst rondvraag te doen bij verschillende energieadviseurs voor u in zee gaat met een partij. Zo weet u bij welke partij u het voordeligst uit bent. Tussen de opname en het uitbrengen van het energielabel kan enige tijd zitten. U kunt uw energielabel daarom het best op tijd aanvragen.

Veelgestelde vragen in het kort

Is een energielabel altijd verplicht?

Het energielabel is sinds 1 januari 2022 verplicht bij de verkoop van een woning. U moet het definitieve label kunnen tonen bij de overdracht van de woning.

Ik wil een energielabel aanvragen. Wat zijn daarvan de kosten?

Een energielabel zal gemiddeld tussen de €200 en €300 kosten, afhankelijk van de tarieven van de energieadviseur die het label samenstelt.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een energielabel is tien jaar geldig. Controleer altijd de geldigheid van het label voor u uw woning verkoopt om boetes te voorkomen.