Huis verkopen De beste makelaar kiezen Kosten besparen op een makelaar

De voor- en nadelen van een internetmakelaar

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 08-06-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

De laatste jaren zijn internetmakelaars sterk in opkomst. Deze makelaars opereren tegen zeer scherpe tarieven en zijn vaak veel goedkoper dan gewone makelaars. Daar staat tegenover dat u veel zelf moet regelen als u een internetmakelaar in de arm neemt.

Het voordeel van een internetmakelaar is dat u goedkoop, zelf uw huis kunt verkopen. Het nadeel is dat de internetmakelaar u bijna geen zaken uit handen neemt. De internetmakelaar regelt bijvoorbeeld de plaatsing op Funda, maar de bezichtigingen en het onderhandelen moet u zelf regelen.

Goedkoop

Wanneer u een internetmakelaar inschakelt bent u voor enkele honderden euro’s klaar. Dat is dé reden dat mensen kiezen voor een internetmakelaar. U bent veel goedkoper uit in vergelijking met een full-service makelaar. Daarbij kunt u zomaar op €2.000 of meer uitkomen, afhankelijk van de dienstverlening en of er sprake is van een tarief op basis van courtage.

Daar staat tegenover dat een reguliere makelaar u veel werk, nagenoeg alles, uit handen neemt. De makelaar bespreekt uw wensen, regelt foto’s, speelt in op de lokale markt, plaatst de advertentie op Funda en doet de bezichtigingen. Daarnaast helpt de makelaar u bij het onderhandelen. Zo verdient een reguliere makelaar zichzelf al snel terug.

Service of kosten?

Als u de afweging tussen een internetmakelaar en een full-service makelaar wilt maken, is het slim na te gaan wat u verwacht. Heeft u liever goede service en advies, of wilt u de kosten zo laag mogelijk houden?

Misschien vraagt u zich af: ‘hoe kies ik een verkoopmakelaar?’. Natuurlijk spelen de tarieven van makelaars daarbij mee, maar ook de dienstverlening. Als u bereid bent enige kosten te maken, is het aan te raden toch voor een reguliere makelaar in plaats van een internetmakelaar te kiezen. Uiteraard kunt u wel offertes aanvragen en tarieven van diverse makelaars vergelijken.

Resultaat

Uiteindelijk telt het verkoopresultaat en het gevoel waarmee u uw woning verkoopt. Een internetmakelaar regelt enkele zaken, waarna u het verder zelf moet oplossen. Een full-service makelaar kost meer, maar levert vaak ook meer op. Als de makelaar door scherp onderhandelen enkele duizenden euro’s meer voor de woning kan krijgen, heeft u de kosten er al uit.

Wilt u weten welke tarieven makelaars in uw regio hanteren? Of wilt u deze afzetten tegen de kosten van een internetmakelaar? Vergelijk slim lokale verkoopmakelaars door adviezen en tarieven op te vragen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Veelgestelde vragen in het kort

Hoe hoog zijn tarieven van makelaars gemiddeld?

De tarieven van makelaars verschillen naar gelang de diensten die u afneemt. Reken bij een internetmakelaar op enkele honderden euro’s. Een full-service makelaar zal eerder €2.000 kosten, maar zal u ook een stuk meer opleveren.

Hoe kies ik een verkoopmakelaar?

U kiest een verkoopmakelaar door offertes op te vragen bij makelaars bij u in de buurt. Maak kennis met enkele makelaars en kies de makelaar die het best aansluit op uw situatie.

Hoe kan ik goedkoop zelf mijn huis verkopen?

U kunt goedkoop zelf uw huis verkopen door een internetmakelaar in de arm te nemen. U doet dan bijna alles zelf, waardoor u veel geld bespaart. U bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het verkoopresultaat.