Huis verkopen Zelf je huis verkopen Kostenbesparing versus verkoopresultaat

Hoe kun je goedkoop zelf je huis verkopen?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 29-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

Bij de verkoop van uw woning hoopt u uiteraard op een optimaal verkoopresultaat. Normaal gesproken komen er ook kosten kijken bij de verkoop van uw woning. Denk aan makelaarskosten. Wilt u zo goedkoop mogelijk zelf uw huis verkopen? Dan kunt u onder deze kosten uit.

U kiest er dan voor goedkoop, zelf uw huis te verkopen. Dat doet u bijvoorbeeld met een internetmakelaar, of helemaal zonder makelaar. Dat heeft voor- en nadelen. Hieronder leest u welke opties u heeft.

Zelf je huis verkopen

Het is niet verplicht een makelaar in te schakelen. Dat biedt mogelijkheden als u zo goedkoop mogelijk, zelf uw huis wilt verkopen. U volgt dan ruwweg dezelfde stappen als een makelaar. U bepaalt de gewenste vraagprijs, maakt foto’s en brengt de woning onder de aandacht. Bijvoorbeeld online. Zelf uw woning verkopen via internet kan bijvoorbeeld via social media of Jaap.nl.

Vervolgens organiseert u bezichtigingen en onderhandelt u met potentiële kopers. U stelt zelf het voorlopig koopcontract op. U bent dus van begin tot eind betrokken bij het verkoopproces. Zonder makelaar heeft u echter geen aanspreekpunt als er zich onverwacht problemen voordoen. Zo goedkoop mogelijk zelf uw woning verkopen is dus alleen aan te raden als u voldoende kennis en ervaring heeft.

Met of zonder makelaar?

Wie zo goedkoop mogelijk zelf zijn huis wil verkopen, zal al snel willen besparen op makelaarskosten. U kunt in dat geval kiezen voor een voordelige internetmakelaar. Deze regelt enkele zaken die u zelf niet kunt doen, zoals het plaatsen van een advertentie op Funda.

Een andere optie is de woning helemaal zelf verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit is de goedkoopste optie als u zelf uw huis wilt verkopen. Let er wel op dat u zonder NVM-makelaar niet kunt adverteren op Funda.

Kosten vs resultaat

U kunt op twee manieren kijken naar het inschakelen van een makelaar. Er zijn mensen die het een onnodige kostenpost vinden. Als u alleen naar de kosten kijkt en u zo goedkoop mogelijk zelf uw huis wilt verkopen, hoeft u geen makelaar in te schakelen. U kunt de woning dan zelf verkopen of verkopen met behulp van een internetmakelaar.

Wilt u echter het resultaat vooropzetten? Dan is het wel de moeite waard een reguliere makelaar in de arm te nemen. Een full servicemakelaar kent de markt en zet zich 100% in voor het verkoopresultaat. Daardoor kunt u veel meer uit de verkoop halen, waardoor de makelaar zichzelf snel terugverdient.

Bovendien bent u minder tijd kwijt aan de verkoop en kunt u altijd een beroep doen op de makelaar voor advies. Liever niet goedkoop, zelf uw huis verkopen maar goed advies inwinnen? U vindt uw ideale verkoopmakelaar eenvoudig via onze Verkoopmakelaars Vergelijken Pagina.

Veelgestelde vragen in het kort

Kun je zelf je huis verkopen?

Ja, u bent niet verplicht een makelaar in te schakelen dus u kunt zelf uw huis verkopen. Zelf verkopen kost wel meer tijd en resulteert mogelijk in een lagere verkoopprijs.

Ik wil mijn huis zelf verkopen. Welke stappen moet ik zetten?

Als u uw huis zelf wilt verkopen volgt u dezelfde stappen als een makelaar. Maak foto’s van de woning, breng deze onder de aandacht, plan bezichtigingen en onderhandel met potentiële kopers.

Ik wil zelf mijn woning verkopen via internet. Welke opties zijn er?

U kunt uw woning zelf verkopen via internet, maar alleen een NVM-makelaar kan een advertentie op Funda plaatsen. Kies daarom voor gratis alternatieven, zoals Jaap.nl of social media.