Huis verkopen De verkoop afronden Definitie van begrippen

Kosten koper en vrij op naam: wat is het verschil?

Auteur:
05-08-2021 (laatst bijgewerkt: 03-10-2021)
Leestijd: 2-3 minuten

Bezoekt u Funda, dan ziet u bij ieder huis dat te koop staat de afkorting "k.k." staan of "v.o.n.". De afkorting "k.k." staat voor "kosten koper". De afkorting "v.o.n." staat voor "vrij op naam". Wordt een woning verkocht, dan gaan er kosten gepaard met de overdracht / transactie. Bij 'kosten koper' is de koper van de woning verantwoordelijk voor het betalen van de bijkomende kosten. Bij 'vrij op naam' is de verkoper verantwoordelijk voor de betaling van de bijkomende kosten. De koperskosten zitten in dat geval al verwerkt in de verkoopprijs.

Welke extra kosten gaan gepaard met de transactie van een woning?

Bij het verkopen van een huis zijn er diverse kosten. Normaliter wordt een woning onder de bepaling 'kosten koper' verkocht. Dat betekent dat de koper van de woning de volgende posten betaalt: overdrachtsbelasting van de woning (6% van de koopsom), de notariskosten (de transportakte voor eigendomsoverdracht), en de inschrijving als woningeigenaar bij het kadaster. Samengenomen zijn de kosten koper in de regel zo'n 7,5% van de koopsom. Ziet u een woning op Funda van 200.000 euro en zou dat daadwerkelijk de prijs waarmee u (onder de bepaling "k.k.") akkoord gaat, dan moet u dus nog 7,5% van de 200.000 euro rekenen als extra kosten, nog los van de eventuele kosten van een aankoopmakelaar.

Wat is vrij op naam?

Als een woning vrij op naam wordt aangekocht, dan betekent dat in ruimere, vergelijkbare woorden "de woning vrij van kosten op uw naam laten zetten". U bent als aankopende partij namelijk niet meer verantwoordelijk voor de betaling van onder andere de notariskosten die gepaard gaan met de woningtransactie. Let op, ook bij vrij op naam zijn er alsnog een aantal kostenposten waar u rekening mee moet houden, namelijk hypotheek-gerelateerde kosten (o.a. kosten van de hypotheekakte en taxatiekosten). Als vuistregel kunt u aanhouden dat de kosten bij 'vrij op naam' zo'n 3% van de koopsom is.

Wanneer kan een woning 'vrij op naam' worden aangekocht?

In diverse gevallen kan een woning 'vrij op naam' worden aangekocht. Nieuwbouwwoningen (waarbij u de eerste eigenaar van de woning wordt) worden meestal vrij op naam aangekocht. Soms wil een verkoper het op Funda aantrekkelijker maken voor kopers om hun woning aan te kopen. Door te wisselen van kosten koper naar vrij op naam, legt de verkoper de kosten van de verkooptransactie bij zichzelf neer. Zodoende. ontneemt de verkoper de toekomstige koper zo'n 7,5% van de aankoopkosten, waardoor het aantrekkelijker wordt om de woning te kopen.

Kan ik kiezen tussen kosten koper of vrij op naam?

Als u een koper bent, dan kunt u niet kiezen. Immers, de verkoper bepaalt of de woning k.k. of v.o.n. wordt aangeboden. Als u de verkoper bent, dan hebt u de keuze wel in eigen hand. Let wel, het is gebruikelijk om 'kosten koper' aan te houden, en dat is tevens financieel de meest interessante keuze. Tenzij u een specifieke reden hebt om alsnog voor v.o.n. te kiezen (bijvoorbeeld een onderscheidende prijs aanbieden als uw woning in een wijk staat waar veel vergelijkbare woningen in dezelfde prijsklasse te koop staan), is het raadzaam om 'kosten koper' aan te houden.