Huis verkopen Naar de notaris Zet deze afspraken in het koopcontract

Wie betaalt de notaris bij verkoop van mijn huis?

Auteur:
28-03-2022 (laatst bijgewerkt: 30-09-2022)
Leestijd: 2-3 minuten

U kunt het maar beter zeker weten: wie betaalt de notaris bij de verkoop van uw huis? Meestal is dat de koper, aangezien de notariskosten onderdeel zijn van de kosten koper. De kosten, vaak enkele honderden euro’s, hoeft u dus niet te voldoen.

Dat geldt echter wel alleen voor de kosten rondom de verkoop. Alle andere zaken die u wilt regelen bij de notaris, betaalt u zelf. Denk aan een hypotheekakte voor een nieuwe hypotheek, een samenlevingscontract of testament.

Kortom, wie betaalt de notaris bij de verkoop van uw huis? De koper, tenzij het gaat om andere notariële zaken of u iets anders afspreekt met de koper. U zet deze afspraken in het koopcontract. Wie de notaris betaalt bij de verkoop van uw huis spreekt u dus samen met de koper af.

De koper betaalt

Omdat de koper de kosten koper vaak betaalt, hoeft u geen rekening te houden met notariskosten rondom de verkoop van het huis. Houd er rekening mee dat de koper de notaris kiest als deze betaalt. Dit is een ongeschreven regel. Uiteraard kunt u ook zelf een suggestie doen voor een notariskantoor.

Zodra u de voorlopige koopovereenkomst heeft getekend, maakt u samen met de koper een afspraak bij de notaris. Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en draagt u de sleutel over. U ontvangt de koopsom na één of enkele dagen via de notaris. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van de dag van de afspraak.

Andere afspraken maken

Wie de notaris betaalt bij de verkoop van uw huis, legt u vast in het koopcontract. U kunt hierin ook andere zaken vastleggen. Doe dit bij voorkeur als u afwijkt van de normale gang van zaken. Bijvoorbeeld als u zelf de notaris wilt uitzoeken. Dan zult u waarschijnlijk ook zelf moeten betalen.

Uw verkoopmakelaar kan u adviseren over dit soort zaken, zoals afspraken over wie de notaris betaalt bij de verkoop van uw huis. Ook de notaris zal alle afspraken met u doornemen voor u de leveringsakte tekent. Kunt u niet aanwezig zijn bij het tekenen van de leveringsakte? Vraag dan om een volmacht bij uw notaris, zodat deze kan tekenen voor de verkoop van uw huis.

Veelgestelde vragen in het kort

Wie kiest de notaris bij de verkoop van mijn huis?

Meestal kiest de koper de notaris bij de verkoop van uw huis. Dat geldt vooral als de koper ook degene is die de notariskosten betaalt.

Welke kosten komen er kijken bij het inschakelen van een notaris bij verkoop?

Doorgaans kost het enkele honderden euro’s om de notaris de akte van levering te laten opstellen en deze te laten inschrijven bij het Kadaster. Let erop dat de koper deze meestal betaalt, tenzij u anders afspreekt.

Kan ik de notaris een volmacht geven bij de verkoop van mijn huis?

Ja, als u niet aanwezig kunt zijn, kunt u de notaris een volmacht geven bij de verkoop van uw huis. De kosten voor de notariële volmacht zijn dan wel voor eigen rekening.